Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б 2_1этот.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
593.92 Кб
Скачать

10.Загальна характеристика, види та особливості бо.

БО— це процес виявлення, вимір., реєстр., накопичення, узаг., зберіг. та передачі інф-ції про діяльн. п/п-ва зовн. та внутр.. користувачам для прийняття рішень.

На відміну від інших видів обліку БО забезпечує суцільну реєстрацію всіх госп-х операцій на підставі док-тів, первинного обліку.

У БО для кількісного відображення руху засобів, коштів, обсягів здійснення госп-х процесів використ. три види вимірників: натуральні; трудові; грошові (вартісні).

Натуральні вимірники застосовують для отримання даних про кількість однорідних об'єктів обліку в кг, м2, м3, га тощо.

Трудові вимірники використ. для обліку кількості відпрацьованого часу та обліку затрат праці на виготовлення продукції у людино-днях, людино-годинах, людино-хвилинах тощо. Грошовими (вартісними) вимірниками є гривні, долари, рублі, марки тощо.

Поділ БО на види є важливим питанням організації БО:

Оперативний або оперативно-технічний облік використ. для отримання відомостей про виконання плану виробництва, використання робочого часу, фонду заробітної плати, реалізації продукції, виконання договірних зобов'язань, формування собівартості тощо.

Управлінський облік надає керівництву п/п-ва різноманітну інформацію, насамперед про виробничий процес з метою оперативного управління ним та контролю за собівартістю продукції Фінансовий (бухгалтерський) облік надає інформацію про фінансовий стан п/п-ва керівництву, власникам, інвесторам, державі та іншим зацікавленим внутрішнім і зовнішнім користувачам.

11.Подвійний запис, його сутність і значення.

Подвійний запис є способом відображення кожної госп-ї операції двічі: у дебеті одного чи кількох рахунків і кредиті також одного чи кількох рахунків у одній і тій самій сумі. Контрольне значення подвійного запису випливає з того, що підсумок записів за дебетом усіх рахунків має дорівнювати підсумку записів за їх кредитом. Економічне значення подвійного запису полягає в тому, що він допомагає забезпечити контроль за збереженням майна господарства.

Взаємозв'язок рахунків, що виникає в результаті відображення на них госп-х операцій подвійним записом, називається кореспонденцією рахунків, а рахунки — такими, що кореспондують. Оформлюють кореспонденцію рахунків складанням бухгалтерських проводок і записуванням їх у рахунок БО.

Бухгалтерською проводкою називають значення рахунка, який дебетується, рахунка, який кредитується, і суму відображуваної в обліку госп-ї операції.

Залежно від кількості кореспондуючих рахунків, розрізняють прості і складні бух. проводки:

Простою називають бухгалтерську проводку, коли один рахунок дебетується на певну суму, а другий кредитується на цю саму суму. За складної проводки кілька рахунків дебетуються, а на загальну суму записів за дебетом кредитується один рахунок або навпаки.

12.Класифікація облікових регістрів, її ознаки.

Всі госп. операції після їх оформлення первинними док-тами записуються до облікових регістрів.

Обліковий регістр — це спеціальна таблиця, призначена для відображення док-тально оформлених госп-х операцій у системі рахунків, накопичення та зберігання облікової інформації.

У БО використ. різні за формою, змістом та способом відображення інформації облікові регістри:

1)за зовнішнім виглядом: книги, картки, окремі листки;

2)за обсягом змісту: синтетичні, аналітичні, комбіновані;

3)за видами бухгалт-х записів: хронологічні, систематичні, комбіновані;

4)за будовою: одно-, двосторонні, багатографні, шахові.

Бухгалтерські книги застосовують для ведення записів із синтетичного й аналітичного обліку. До них належать: Касова книга, Головна книга, книга Журнал-Головна та ін.

Облікові регістри-картки. Прикладом можуть бути картки кількісно-сумового обліку матеріалів. Картки не скріплюються між собою і зберігаються у спеціальних ящиках. Залежно від обліковуваного об'єкта картки аналітичного обліку поділяють на картки кількісно-сумового обліку, призначені для обліку товарно-матеріальних цінностей та ін. Зібрані разом картки складають картотеку, яка розділяється за певними ознаками.

Облікові регістри-листки мають стандартний формат, кожний з них призначений для обліку певних операцій і залежно від цього має специфічний зміст. До таких листків належать журнали-ордери, відомості, розроблювальні групові таблиці тощо.

За обсягом змісту облікові регістри поділяють на регістри синтетичного й аналітичного обліку та комбіновані.

Синтетичні облікові регістри — це регістри, в яких облік ведуть за синтетичними рахунками: Головна книга, Журнал-ордер, Журнал-Головна. Всі вони є матеріальними носіями синтетичного обліку.

Аналітичні облікові регістри — це регістри, в яких облік ведеться за аналітичними рахунками. Дані подають у натуральних, трудових і вартісних вимірниках. До таких регістрів належать книги, картки. У цих регістрах враховують специфіку обліковуваних об'єктів.

Останнього часу значного поширення набули так звані комбіновані регістри систематичного обліку, які поєднують синтетичні й аналітичні записи. Прикладом комбінованого регістру може бути Журнал-ордер.

За видами бухгалтерських записів облікові регістри поділяють на хронологічні, систематичні та змішані (комбіновані).

Хронологічними називаються регістри, призначенням яких є реєстрація операцій у порядку хронологічної послідовності їх виконання та оформлення. До таких регістрів належать: Журнал реєстрації операцій.

Систематичними називаються облікові регістри, в яких виконується групування однорідних операцій на синтетичних і аналітичних рахунках. Такі записи ведуть у Головній книзі, в якій узагальнюються записи за кожним синтетичним рахунком, а також на картках і книгах, де відображаються і групуються дані аналітичного обліку.

Комбінованими називаються регістри, в яких одночасно поєднуються хронологічний і систематичний записи. Таку побудову має книга Журнал-Головна, в якій перша частина відображає журнал реєстрації операцій, а друга — групування операцій на синтетичних рахунках.

За будовою облікові регістри поділяють на односторонні, двосторонні, багатографні та шахові.

В односторонніх облікових регістрах подають дані про господарську операцію, суму якої записують за дебетом або за кредитом відповідного рахунка. Прикладом таких регістрів є Касова книга, картки аналітичного обліку розрахунків, Книга складського обліку, картки кількісно-сумового обліку матеріалів тощо.

Двосторонні облікові регістри складаються з двох частин: в одній подають дані про дебетові обороти на рахунку, а у другій — про кредитові обороти на цьому рахунку. Двостороння будова регістрів характерна для Головної книги.

Багатографні облікові регістри — це регістри, в яких одна з граф (найчастіше дебетова) поділена на кілька граф. До такого виду облікових регістрів належить Журнал-ордер.

Шахові облікові регістри побудовані за принципом шахової дошки. Записи в таких регістрах роблять у клітинці, що на перетині стовпчика і рядка таблиці, які відповідають дебетовому і кредитовому обороту на відповідних рахунках. За таким принципом побудовані журнали-ордери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]