Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
агробизнес.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
4.49 Mб
Скачать

11.3. Форми бухгалтерського обліку, що застосовують суб’єкти малого бізнесу

Форма обліку визначається побудовою облікових регістрів, їхнім взаємозв’язком і послідовністю запису в них. Є різні форми бухгалтерського обліку. Вибір їх залежить від того, які вимоги поставлені перед обліком у системі управління підприємницькою діяльністю. Форми обліку бувають ручні, тобто без використання персональних комп’ютерів, і автоматизовані – з використанням персональних комп’ютерів. У малому бізнесі вибирають ту форму обліку, яка задовольняє потреби бізнесмена. Розглянемо форми обліку, починаючи з найпростіших.

Облік у приватного підприємця

Світове визнання одержав метод обліку “витрати - випуск”. Основою його є порівняння випуску продукції господарської одиниці з її витратами по постачанню, виробництву і реалізації. Це дозволяє визначити фінансовий результат діяльності підприємства за відповідний період з урахуванням змін залишків матеріальних запасів, незавершеного виробництва і готової продукції. При цьому не обов’язково обчислювати собівартість продукції, що спрощує облік і зменшує його обсяг.

Фінансовий результат вираховують за формулою:

Р = Д - В - А, (11.1)

де Р - результат періоду (прибуток, збиток);

Д - доходи;

В - витрати;

А - амортизаційні відрахування.

Доходи складаються з виручки від реалізації, сум безповоротної фінансової допомоги, одержаних штрафів, неустойки, пені та інші. Витрати включають платежі за придбані матеріальні цінності, надані послуги, оплату праці, внески на соціальні заходи тощо. Склад валових доходів і валових витрат визначено чинним законодавством про оподаткування.

Фермер або інший підприємець в основу обліку бере метод “витратри - випуск”, що ліквідує потребу в окремому податковому обліку. Підприємець вибирає форму обліку залежно від обсягу і виду своєї діяльності.

Фізичні особи сплачують податок згідно Закону України від 22 травня 2003р. №889-ІV “Про податок з доходів фізичних осіб”. Фізична особа – суб’єкт господарювання сплачує податок із оподатковуваного доходу.

Загальним оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між валовим доходом (виручкою у грошовій та натуральній формі) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов'язаними з одержанням доходу Якщо ці витрати не можуть бути підтверджені документально, то вони враховуються податковими органами при проведенні остаточних розрахунків за нормами у відсотках до валового доходу.

Громадяни, які одержують доходи від здійснення будь-якої підприємницької діяльності, пов’язаної з виробництвом, реалізацією товарів, наданням послуг, зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат за формою №10 (табл.11.1).

Таблиця 11.1

Книга обліку доходів і витрат

Період обліку (день, тиждень, місяць, рік)

Кількість виготов-леної продукції (наданих послуг

Витрати на вироб-ництво продукції (послуг)

Кількість проданої продукції (наданих послуг)

Ціна продажу продукції (послуг)

Сума виручки (доходу)

Чистий дохід

1

2

3

4

5

6

7

січень

400

3000

400

10

4000

1000

У графах 2 та 4 книги наводять кількісні показники у натуральних одиницях виміру (штук, центнерів, кубічних метрів тощо).У графі 3 показують витрати в гривнях, у графі 6 - суму виручки, а в графі 7 - чистий доход (графа 6 мінус графа 3).

Підсумкові дані книги за квартал (рік) є підставою для заповнення громадянами декларацій про доходи. За необхідності, з урахуванням специфіки окремих видів діяльності, у Книгу обліку доходів і витрат, за погодженням з податковою інспекцією, можуть бути внесені зміни і доповнення. Книга нумерується, прошивається, стверджується підписом начальника або заступника начальника податкової інспекції та печаткою.

Фізичні особи, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, мають право перейти на фіксований податок шляхом придбання патенту за умови, якщо:

кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах з такою особою – платником податку, включаючи членів його сім'ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності, не перевищує п'яти;

валовий дохід такої фізичної особи від самостійного здійснення підприємницької діяльності або з використанням найманої праці за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю придбання патенту, не перевищує семи тисяч неоподатковуваних мінімумів;

фізична особа здійснює підприємницьку діяльність з продажу товарів і надання супутніх такому продажу послуг на ринках та є платником ринкового збору згідно з законодавством.

Розміри фіксованого податку встановлюються відповідною місцевою радою залежно від територіального розташування місця торгівлі і не можуть бути менше ніж 20 гривень та більше ніж 100 гривень за календарний місяць для фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність самостійно.

Для одержання патенту на здійснення підприємницької діяльності на всій території України фіксований податок встановлюється у розмірі 100 гривень.

Для сплати авансових платежів податку встановлюються такі строки протягом року: до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада.

У разі сплати фіксованого податку платник такого податку звільняється від ведення обов’язкового обліку доходів і витрат.

Фізичні особи, які займаються підприємницькою діяльністю, надають податковому органу податкові декларації наростаючим підсумком з початку року (за квартал, півріччя, три квартали, рік) у строки, визначені законом (протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, тобто не пізніше: 10 травня – за І квартал, 9 серпня – за перше півріччя, 9 листопада – за 9 місяців, 9 лютого наступного року – за звітний рік). У декларації зазначаються загальні суми одержаного доходу, витрат і сплаченого податку за звітний податковий період, за який здійснюється оподаткування.

Нарахування авансових та остаточних сум податку провадиться податковими органами у 15-денний строк з дня одержання податкової декларації.

Отже, фізичні особи-суб’єкти господарювання ведуть облік витрат і доходів за методом “витрати випуск”, не використовуючи бухгалтерських рахунків.

Облік у малих підприємствах

Відповідно до статті 63 глави 7 Господарського кодексу України малими (незалежно вiд форми власностi) визнаються пiдприємства, в яких середньооблiкова чисельнiсть працюючих за звiтний (фiнансовий) рiк не перевищує п'ятдесяти осiб, а обсяг валового доходу вiд реалiзацiї продукцiї (робiт, послуг) за цей перiод не перевищує суми, еквiвалентної п'ятистам тисячам євро за середньорiчним курсом Нацiонального банку України щодо гривнi.

Суб’єкти малого підприємництва – юридичні особи облік ведуть на бухгалтерських рахунках. Міністерство фінансів України наказом вiд 19 квітня 2001 р. N 186 для них затвердило спрощений план рахунків (табл. 11.2).

Спрощений План рахункiв можуть застосовувати суб'єкти пiдприємницької дiяльностi - юридичнi особи, якi вiдповiдно до чинного законодавства визнанi суб'єктами малого пiдприємництва, юридичнi особи, що не займаються пiдприємницькою дiяльнiстю (крiм бюджетних установ), незалежно вiд форм власностi, органiзацiйно-правових форм i видiв дiяльностi, а також представництва iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi (далi - пiдприємства). Суб'єкти пiдприємницької дiяльностi спрощений План рахункiв застосовують у разi складання ними фiнансової звiтностi вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 25 "Фiнансовий звiт суб'єкта малого пiдприємництва", затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 25 лютого 2000 року N 39, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 15 березня 2000 року за N 161/4382.

Таблиця 11.2

План рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй суб'єктiв малого підприємництва

Синтетичнi рахунки

Призначення

Код

Назва

1

2

3

10

Основнi засоби

Облiк та узагальнення iнформацiї про основнi засоби, iншi необоротнi матерiальнi активи, нематерiальнi активи

13

Знос (амортизація) необоротних активiв

Облiк та узагальнення iнформацiї про знос основних засобiв, iнших необоротних матерiальних активiв i нематерiальних активiв

14

Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї

Облiк та узагальнення iнформацiї про довгостроковi фiнансовi iнвестицiї

15

Капiтальнi iнвестицiї

Облiк та узагальнення iнформацiї про капiтальнi iнвестицiї

18

Iншi необоротнi активи

Облiк та узагальнення iнформацiї про довгострокову дебiторську заборгованiсть, iншi необоротнi активи

20

Виробничi запаси

Облiк та узагальнення iнформацiї про сировину й матерiали, купiвельнi напiвфабрикати та комплектуючi вироби, паливо, тару й тарнi матерiали, будiвельнi матерiали та матерiали, переданi в переробку, запаснi частини, матерiали сiльськогосподарського призначення, iншi матерiали, тварин на вирощуваннi i вiдгодiвлi, малоцiннi та швидкозношуванi предмети i транспортно-заготiвельнi витрати

23

Виробництво

Облiк та узагальнення iнформацiї провитрати на основне i допомiжнi виробництва, виробничий брак

26

Готова продукцiя

Облiк та узагальнення iнформацiї про готову продукцiю, товари, транспортно-заготiвельнi витрати i торгову нацiнку

30

Каса

Облiк та узагальнення iнформацiї про грошову готiвку та грошовi документи

31

Рахунки в банках

блiк та узагальнення iнформацiї про грошовi кошти на рахунках у банках, еквiваленти грошових коштiв та грошовi кошти в дорозi

35

Поточнi фiнансовi iнвестицiї

Облiк та узагальнення iнформацiї про поточнi фiнансовi iнвестицiї

37

Розрахунки з рiзними дебiторами

Облiк та узагальнення iнформацiї про розрахунки з покупцями та замовниками, з пiдзвiтними особами, з iншими дебiторами, про короткостроковi векселi одержанi, про резерв сумнiвних боргiв

39

Витрати майбутнiх перiодiв

Облiк та узагальнення iнформацiї про витрати майбутнiх перiодiв

40

Власний капiтал

Облiк та узагальнення iнформацiї про статутний, пайовий, додатковий, резервний, неоплачений i вилучений капiтали

44

Нерозподiленi прибутки (непокритi збитки)

Облiк та узагальнення iнформацiї про нерозподiленi прибутки (непокритi збитки), про використання прибутку

47

Забезпечення майбутнiх витрат i платежiв

Облiк та узагальнення iнформацiї про забезпечення майбутнiх витрат i платежiв, цiльове фiнансування i цiльовi надходження

55

Iншi довгостроковi зобов'язання

Облiк та узагальнення iнформацiї про довгостроковi позики, довгостроковi векселi виданi, довгостроковi зобов'язання за облiгацiями, довгостроковiзобов'язання з оренди та iншi довгостроковi зобов'язання

64

Розрахунки за податками й платежами

Облiк та узагальнення iнформацiї про розрахунки за податками, обов'язковими платежами, про податковi зобов'язання, податковий кредит, розрахунки за пенсiйним забезпеченням, соцiальним страхуванням,страхуванням на випадок безробiття, iндивiдуальним страхуванням та страхуванням майна

66

Розрахунки з оплати працi

Облiк та узагальнення iнформацiї про розрахунки з оплати працi

68

Розрахунки за iншими операцiями

Облiк та узагальнення iнформацiї про розрахунки з постачальниками та пiдрядниками, з учасниками, про короткостроковi позики, короткостроковi векселi виданi, поточну заборгованiсть за довгостроковими зобов'язаннями i розрахунки за iншими операцiями

69

Доходи майбутнiх перiодiв

Облiк та узагальнення iнформацiї про доходи майбутнiх перiодiв

70

Доходи

Облiк та узагальнення iнформацiї про доходи вiд реалiзацiї, iншi операцiйнi, iншi звичайнi i надзвичайнi доходи, вирахування з доходу

79

Фiнансовi результати

Облiк та узагальнення iнформацiї про фiнансовi результати

84

Витрати операцiйної дiяльностi

Облiк та узагальнення iнформацiї про елементи витрат операцiйної дiяльностi: матерiальнi витрати, витрати на оплату працi, вiдрахування на соцiальнi заходи, амортизацiю, iншi операцiйнi витрати

85

Iншi затрати

Облiк та узагальнення iнформацiї про неоперацiйнi витрати звичайної дiяльностi, податок на прибуток i надзвичайнi витрати

Облiк та узагальнення iнформацiї про позабалансовi активи i зобов'язання пiдприємства здiйснюють з використанням позабалансових рахункiв класу 0 Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 листопада 1999 року N 291 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 21 грудня 1999 року за N 892/4185.

Записи на рахунках бухгалтерського облiку спрощеного Плану рахункiв i на позабалансових рахунках для узагальнення iнформацiї про наявнiсть i рух активiв, капiталу, зобов'язань, про доходи i витрати, факти фiнансово-господарської дiяльностi здiйснюються вiдповiдно до Iнструкцiї про застосування Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй, затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 листопада 1999 року N 291 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 21 грудня 1999 року за N 893/4186.

З метою забезпечення необхiдної деталiзацiї та аналiтичностi облiково-економiчної iнформацiї пiдприємства вводять до спрощеного Плану рахункiв субрахунки, виходячи з призначення рахункiв, потреб управлiння пiдприємством.

Суб'єкти малого підприємництва на рахунку 10 "Основні засоби" обліковують основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та нематеріальні активи. Всі виробничі запаси обліковуються на одному рахунку 20 "Виробничі запаси". З метою деталізації облікової інформації до нього при потребі вводять відповідні субрахунки.

Витрати на основне і допоміжне виробництво обліковують по дебету рахунку 23 "Виробництво", а по кредиту – відображають вихід продукції та списання витрат. Аналітичний облік ведуть по об'єктах з метою контролю і калькуляції собівартості продукції та одержання інформації для управління.

Облік та узагальнення інформації про елементи витрат операційної діяльності ведуть на рахунку 84 "Витрати операційної діяльності", через який транзитом пропускають матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизацію, інші операційні витрати. Якщо підприємство не буде використовувати рахунок 84, то витрати відноситимуться в дебет рахунку 23 з кредита відповідних рахунків активів і зобов'язань (рахунки 13, 20, 26, 64, 66, 68). По цих же рахунках буде братися інформація про розмір витрат за елементами для складання фінансового звіту по формі №2М.

Коротко наводимо кореспонденцію рахунків спрощеного плану по відображенню господарських операцій без використання рахунку 84 "Витрати операційної діяльності" (табл. 11.3).

Таблиця 11.3

Облік господарських операцій за спрощеним планом рахунків (без використання рахунку 84)

Зміст операцій

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Поступили матеріальні запаси від постачальників

20 “Виробничі запаси”

68 “Розрахунки за іншими операціями”

500

Поступили від постачальників основні засоби

15 “Капітальні інвестиції”

68 “Розрахунки за іншими операціями”

1000

Оприбутковано одержані об'єкти в склад основних засобів

10 “Основні засоби”

15 “Капітальні інвестиції”

1000

Нараховано амортизацію основних засобів

23 “Виробництво”

13 “Знос (амортизація) необоротних активів”

300

Списано на виробництво вартість матеріальних запасів

23 “Виробництво”

20 “Виробничі запаси”

500

Нараховано оплату праці

23 “Виробництво”

66 “Розрахунки з оп-лати праці”

600

Нарахування на оплату праці

23 “Виробництво”

64 “Розрахунки за податками й платежами”

222

Утримано із оплати праці податок з доходів фізичних осіб та у фонди соціального забезпечення

66 “Розрахунки з оплати праці”

64 “Розрахунки за податками й платежами”

150

Оприбутковано із виробництва готову продукцію

26 “Готова продукція”

23 “Виробництво”

1622

Списано собівартість реалізованої продукції

79 “Фінансові результати”

26 “Готова продукція”

1622

Нараховано виручку від реалізації продукції

37 “Розрахунки з різними дебіторами”

70 “Доходи від реалізації”

2000

Списано на фінансові результати виручку від реалізації продукції

70 “Доходи від реалізації”

79 “Фінансові результати”

2000

Відображено результат діяльності підприємства (прибуток)

79 “Фінансові результати”

44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”

378

Поступила на поточний рахунок виручка від реалізації продукції

31 “Рахунки в банках”

37 “Розрахунки з різними дебіторами”

2000

Оплачено з поточного рахунку борги постачальником

68 “Розрахунки за іншими операціями”

31 “Рахунки в банках”

1500

З поточного рахунку погашено борги перед бюджетом та фондами соціального забезпечення

64 “Розрахунки за податками й платежами”

31 “Рахунки в банках”

372

З поточного рахунку одержано гроші в касу для виплати заробітної плати

30 “Каса”

31 “Рахунки в банках”

450

Виплачена із каси заробітна плата

66 “Розрахунки з оплати праці”

30 “Каса”

450

Проста форма бухгалтерського обліку

Мiнiстерство фiнансiв України наказом від 25 червня 2003 р. N 422 затвердило “Методичні рекомендації щодо застосування регiстрiв бухгалтерського облiку малими пiдприємствами” (далі - “Рекомендації”). Рекомендаціями передбачено, що малі підприємства можуть використовувати просту і спрощену форми бухгалтерського обліку.

Проста форма застосовується малими підприємствами з незначним документооборотом (кількістю господарських операцій), які здійснюють діяльність з виконання нематеріаломістких робіт і послуг. Ця форма передбачає використовувати один регістр - Журналу облiку господарських операцiй (далі –“Журнал”). Це комбінований регістр, в якому поєднано хронологічний і систематичний запис.

В журналі реєструють операції (графи номер запису, дата і номер документа, зміст операції, сума) і записують по дебету і кредиту кореспондуючих рахунків (систематичний запис).У формі журналу зафіксовані назви рахунків, які передбачені спрощеним планом рахунків. Проте підприємство може самостійно записати у журнал рахунки із свого робочого плану рахунків, яким воно користується.

Записи у журналі здійснюються на підстав первинних документів, відомостей нарахування заробітної плати, амортизації тощо.

У графі “Зміст операції” записи роблять так щоб можна було зрозуміти суть операції і підставу для проведення з посиланням на документ. У графі “Сума” зазначають загальну суму господарської операції, яка одночасно записується в дебет і кредит відповідних рахунків (метод подвійного запису).

Паралельно з журналом при потребі ведуть відомості для аналітичного обліку основних засобів, тварин та птиці, витрат виробництва. Наявність матеріальних запасів відображають в інвентаризаційних описах.

Нарахування оплати праці найманим працівникам проводять в окремій відомості. Стан розрахунків з різними підприємствами можна встановити по записах в журналі. Але якщо в господарстві значний обсяг розрахункових операцій, то для її обліку доцільно використовувати окрему відомість.

Журнал заповнюється по мірі надходження документів. У кінці місяця в ньому вираховують обороти і залишки по рахунках, які використовують для складання звітності.

Застосування журналу це по суті є використання форми обліку журнал-головна. Відмінність тут лише в тому, що в журналі кожний документ записують окремим рядком, а в журнал-головній запис роблять на підставі меморіальних ордерів (зведених документів). Але при значній кількості первинних документів їх доцільно попередньо згрупувати і записувати по зведених даних, а не по кожному документу. Наприклад, якщо протягом місяця перераховувались кошти декілька разів підприємству “А” і підприємству “Б”, то можна не записувати кожну окрему операцію у журнал-головну, а згрупувати операції по перерахуванню коштів окремо по підприємству “А” і окремо по підприємству “Б”, сплюсувати суми по кожній групі і записати в журнал-головну одним рядком загальну суму по підприємству “А” і одним рядком загальну суму по підприємству “Б”. Це спрощує бухгалтерський облік.

Спрощена форма бухгалтерського обліку

Спрощена форма бухгалтерського обліку передбачає використання відомостей (табл. 11.4). Для кожного рахунку чи групи рахунків призначена конкретна відомість. На підставі первинних і зведених документів в ній роблять запис по дебету і кредиту відповідних рахунків. Записи проводять по мірі надходження документів.

У відомостях поєднано синтетичний і аналітичний облік, тому окремо аналітичний облік не ведеться. В кінці місяця по відомостях підраховують підсумки, які взаємно звіряють. Обороти по кредиту рахунків переносять у оборотно-сальдову відомість, яка є головною книгою шахової форми.

Використання для обліку відомостей це по суті застосування спрощеного варіанту журнально-ордерної форми бухгалтерського обліку, в якому об’єднані відомості (записи по дебету рахунків) і журнали-ордери (записи по кредиту рахунків) в єдиний регістр - відомість.

Готівкові операції відображають відповідно до діючого "Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні", яке затверджене постановою правління Національного банку України 15 грудня 2004 р. №637. На підставі касових звітів роблять запис у відомість 1-м, розділ І. Кожний звіт тут записується окремим рядком. В кінці місяця підраховують підсумки записів для взаємної звірки і перенесення в оборотно-сальдову відомість.

Таблиця 11.4

Відомості для обліку в малих підприємствах

Назва відомості

Номери рахунків

Вiдомiсть 1-м

Роздiл I. Облiк готiвки i грошових документiв

30

Роздiл II. Облiк грошових коштiв та їх еквiвалентiв

31

Вiдомiсть 2-м. Облiк запасiв

20, 26

Вiдомiсть 3-м

Роздiл I. Облiк розрахункiв з дебiторами i кредиторами за податками й платежами, довгострокових зобов'язань i доходiв майбутнiх перiодiв

37, 55, 64, 68, 69

Роздiл II. Облiк розрахункiв з оплати працi

66

Вiдомiсть 4-м

Роздiл I. Облiк необоротних активiв та амортизацiї (зносу)

10, 13

Роздiл II. Облiк капiтальних i фiнансових iнвестицiй та iнших необоротних активiв

14, 15, 18, 35

Вiдомiсть 5-м

Роздiл I. Облiк витрат

84, 85

Роздiл II. Облiк витрат на виробництво

23

Роздiл III. Облiк доходiв i фiнансових результатiв

44 70, 79

Роздiл IV. Облiк власного капiталу, витрат майбутнiх перiодiв, забезпечень майбутнiх витрат i платежiв

39, 40, 47

Оборотно-сальдова вiдомiсть

Головна книга

Операції по рахунку в банку відображають у відомості 1-м, розділ ІІ на підставі виписок банку.

Операції в іноземній валюті відображаються в окремій відомості 1-м, яка ведеться для кожної окремої іноземної валюти. Тут показують залишки і обороти у відповідній валюті і одночасно в гривнях згідно валютного курсу Національного банку України.

Облік наявності і руху сировини і матеріалів, купівельних напівфабрикатів, палива, тари і тарних матеріалів, матеріалів переданих у переробку, будівельних матеріалів, запасних частин, матеріалів сільськогосподарського призначення, тварин на вирощуванні і відгодівлі, малоцінних та швидкозношуваних предметів, готової продукції і товарів ведеться у відомості 2-м.

Записи у відомість 2-м здійснюються на підстав первинних документів, та/або накопичувальних відомостей, звітів, аркушів-розшифровок. При цьому потрібно пам’ятати, що в малих підприємствах не обов’язково складати первинні документи на витрачання матеріалів. Тут може бути прийнятий метод обліку, при якому всі покупки списують у витрати на підставі документів про придбання цінностей. Шляхом інвентаризації встановлюють залишки цінностей і роблять відповідні коригувальні записи.

Облік розрахунків з дебіторами і кредиторами, за податками і платежами, довгострокових зобов’язань і доходів майбутніх періодів (рахунки 37, 55, 64, 68, 69) ведуть у відомості 3-м, розділ ІІ.

На початку місяця по кожному дебітору і кредитору переносять із відомості за минулий місяць залишок заборгованості. Його доцільно записувати не загальною сумою по відповідному боргу. а по кожному документу, що забезпечує контроль розрахунків і проведення звірки взаєморозрахунків.

Після цього у відомості 3-м, розділ І проводять записи згідно одержаних документів – кожний документ записують окремим рядком. На кінець місяця за кожним дебітором і кредитором (по кожному документу) визначається розгорнуте сальдо, яке переноситься у відомість 3-м на наступний місяць.

Розрахунки з бюджетом ведуться окремо по кожному платежу, з соціальними фондами – по кожному фонду.

В кінці місяця підраховують підсумки по відомості 3-м і обороти по кредиту рахунків 37, 55, 64, 68, 69 переносять у оборотно-сальдову відомість.

У розділі ІІ відомості 3-м обліковують розрахунки з оплати праці (рахунок 66). Тут по кожному працівнику відображають заборгованість на початок місяця, нарахування оплати праці, утримання з оплати праці, суми до видачі. Облік розрахунків по оплаті праці можна вести у звичайній розрахунково-платіжній відомості. В такому випадку розділ ІІ відомості 3-м не використовується.

Облік наявності, руху та зношення основних засобів і нематеріальних активів (рахунки 10, 13) ведеться у відомості 4-м, розділ І. По основних засобах має бути забезпечено пооб’єктний облік. Тому у відомість 4-м потрібно кожний об’єкт записувати окремим рядком. Тут же відображається інформація про нарахування амортизації.

Слід відмітити, що відомість 4-м є незручною для обліку основних засобів тому, що в ній кожного місяця потрібно заново переписувати об’єкти основних засобів не дивлячись на те, що руху по них не було. Тому, на нашу думку, для обліку основних засобів доцільно завести окрему відомість, в якій переписати об’єкти основних засобів. А потім у цій же відомості дописувати об’єкти, які надійшли. По тих об’єктах, що вибули, у відомості робити відповідні помітки (дата, назва і номер документа, причина вибуття).

Нарахування амортизації краще робити у окремій відомості.

В розділі ІІ відомості 4-м обліковують капiтальні i фiнансові iнвестицiї та iнші необоротні активи (рахунки 14, 15, 18, 35).

Аналітичний облік фінансових інвестицій ведеться у розрізі видів, строків та об’єктів інвестування і виду витрат капітального характеру.

Відомість 5-м призначена для обліку доходів від реалізації, інших доходів, витрат, фінансових результатів, капіталу. Вона має п’ять розділів.

У розділі І ведеться облік по рахунках 84 “Витрати операційної діяльності” і 85 “Інші затрати”. На підставі первинних документів, аркушів-розшифровок, відомостей по нарахуванню амортизації, заробітної плати робиться запис у дебет рахунку 84 з кредита різних рахунків (рахунки 66, 64, 20, 13 та інші).

З кредита рахунку 84 витрати списують в дебет рахунків:

23 “Вирбництво” – у сумі витрат, що включається у виробничу собівартість продукції;

79 “Фінансові результати” – у сумі інших операційних витрат.

Витрати малого підприємства, яке здійснює торгівельну діяльність, з кредита рахунку 84 списуються у дебет рахунку 79.

Витрати неопераційної діяльності списуються з кредиту рахунку 85 у дебет рахунку 79.

У розділі ІІ відомості 5-м ведеться облік по рахунку 23 “Виробництво”. По дебету рахунку 23 відображаються витрати, а по кредиту рахунку 23 – оприбуткування готової продукції в дебет рахунку 26 “Готова продукція”, або списання собівартості виконаних робіт і послуг – в дебет рахунку 79.

За результатами інвентаризації вартість виявлених у виробничих приміщеннях малих підприємств залишку сировини й матеріалів відображається по дебету рахунку 20 “Виробничі запаси” і по кредиту рахунку 79 “Фінансові результати”. Одночасно на вартість залишку невикористаних сировини і матеріалів зменшують обороти червоним сторно по дебету і кредиту рахунку 84 “Витрати операційної діяльності”.

У розділі ІІІ відомості 5-м відображають нерозподілені прибутки, доходи, фінансові результати (рахунки 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”, 70 “Доходи”, 79 “Фінансові результати”). Заповнюють цей розділ на підставі даних про рух грошових коштів (відомість 1-м), запасів (відомість 2-м), розрахунків (відомість 3-м).

У розділі ІV відомості 5-м обліковуються витрати майбутніх періодів, капітал, забезпечення майбутніх витрат і платежів (рахунки 39 Витрати майбутніх періодів”, 40 “Власний капітал”, 47 “Забезпечення майбутніх витрат і платежів”).

Порядок відображення операцій на рахунках у малих підприємствах, які займаються виробництвом продукції, та які займаються торгівельною діяльністю показано на рисунках (рис. 11.1, 11.2).

Використовуючи залишки по рахунках на початок місяця, обороти по дебету і кредиту, вираховують залишки по рахунках на кінець місяця. По залишках як і по оборотах також зберігається рівність: сума залишків по кредиту всіх рахунків дорівнює сумі залишків по дебету всіх рахунків.

Рах.10, 13, 14, 15, 18, 20,

23, 26, 37, 64, 66, 68 Рах. 84 Рах. 23 Рах. 26 Рах. 79 Рах. 70 Рах. 30, 31, 37

Д -т К-т Д-т К-т Д-т К-т Д-т К-т Д-т К-т Д-т К-т Д-т К-т

1) 3) 6) 7) 9) 8)

4)

Рах.85 Рах.64

Д-т К-т Д-т К-т

2) 10)

5)

Рах.44

Д-т К-т

11)

Рис. 11.1. Відображення операцій на рахунках малих підприємств, які займаються виробництвом продукції

1. Відображено витрати операційної діяльності.

2. Відображено витрати неопераційної діяльності та надзвичайні витрати.

3. Списано витрати, які включаються у виробничу собівартість продукції.

4. Списано витрати операційної діяльності, які не включаються у виробничу собівартість продукції.

5. Списано інші витрати на фінансові результати.

6. Оприбутковано готову продукцію із виробництва.

7. Списано собівартість реалізованої продукції.

8. Відображено дохід (виручку) від реалізації продукції.

9. Списано на фінансові результати виручку від реалізації продукції.

10. Нараховано єдиний податок.

11. Відображено фінансові результати (прибуток).

Рах.10, 13, 14, 15, 18, 20,

23, 26, 37, 64, 66, 68 Рах. 84 Рах. 79 Рах. 70 Рах. 30, 31, 37

Д -т К-т Д-т К-т Д -т К-т Д-т К-т Д-т К-т

1) 3) 5) 4)

Рах.85

Д-т К-т

2) 6)

Рах.64

Д-т К-т

7)

Рах.44

Д-т К-т

8)

Рис. 11.2. Відображення операцій на рахунках малих підприємств, які займаються торгівельною діяльністю

1. Відображено витрати операційної діяльності.

2. Відображено витрати неопераційної діяльності та надзвичайні витрати.

3. Списано на фінансові результати операційні витрати..

4. Відображено дохід (виручку) від реалізації продукції.

5. Списано на фінансові результати виручку від реалізації товарів.

6. Списано на фінансові результати інші (неопераційні) витрати.

7. Нараховано єдиний податок.

8. Відображено фінансові результати (прибуток).

Підсумкові дані відомостей по оборотах по кредиту відповідного рахунку в кореспонденції з дебетом інших рахунків переносять у оборотно-сальдову відомість, яка є головною книгою шахової форми. Після перенесення підсумків із відомостей 1-м – 5-м у головній книзі підраховують обороти по дебету рахунків. Сума оборотів по кредиту всіх рахунків дорівнює сумі оборотів по дебету всіх рахунків. Так перевіряється правильність проведених записів.