Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

21. Андеррайтинг: поняття, сутність, роль у формуванні збалансованого страхового портфеля.

Процес прийняття ризику на стр-ня наз. андеррайтингом. Андерайтер - представник страх. компанії, який вирішує брати ризик на страх-ня чи ні. Андер-нг є проміжною ланкою між поданням заяви страхувальником укладанням договору страх-ня (видачею страх. полісу). Андер-нг вирішує 4 осн. завдання:

1)оцінка запропонованого на страх-ня ризику з точки зору хар-ки об'єкту страх-ня та вірогідності настання страхової події і розміру можливих збитків.

2)На основі оцінки вирішується: приймати даний ризик на страх-ня, чи ні.

3)У разі прийняття ризику - визначення строків страх-ня, розмір страх. покриття тощо, тб конкретних умов договору страх-ня.

4)Розрахупок розміру страхо. премії з урах-ям істотних характеристик даного об'єкта.

З метою форм-ня збалансованого страз. портфелю у процесі андер-гу необхідно слідкувати за тим, щоб не відбувалось кумуляції ризику (настання страх. випадку за одним договором веде до настання страх. випадків по ін. договорах страх-ня, або концентрація ризику на окремій території), щоб забезп-ти диверсифікацію ризиків, та недопустити підвищення рівня збитковості. Крім того, андер-нг має сприяти зменшенню ризику по конкретному договору страх-ня, що у свою чергу також впливає на збалансованість страх. портфелю, шляхом визначення оптимальних як для страхувальника так і для страховика умов договору.

У страх-ні виділяють 2 види небезпек: фізичну (пов'язана з фізичними характеристиками об'єкта страх-ня) та психологічну (пов'язана з особою страхувальника).

Андер-нг завершується підписанням договору (видачею страх-го полісу) відмовою страхувати певний об'єкт.

22. Задачі андеррайтинга. Психологічна і фізична небезпека у страх-ні.

Андеррайтинг - процес прийняття ризику на страх-ня. Це проміжна ланка між поданням заяви страхув-ом і підписанням договору страх-ня (видачею страх-го полісу). Осн. задачі андер-гу:

=оцінка запропонованих на страх-ня ризиків з точки зору хар-ки об'єкту страх-ня, вірогідності настання страх. події і розмірів ймовірних збитків.

=на основі оцінки ризиків вирішується: приймати ризик на страх-ня, чи ні.

=якщо ризик прийнято - визначаються строки, умови і розмір страх-го покриття, тбт конкретні умови договору страх-ня.

=розрахунок розміру страх. премії.

Андеррайтер повинен врахувати 2 види небезпек: фізичну (пов'язана з фізичними характеристиками об'єкта страх-ня) та психологічну (пов'язана з особою страхувальника: коли страхувальник втрачає обережність по відношенню до застр-го об'єкту, коли страхув-ик належить до категорії осіб, які регулярно подають заяви щодо відшкод-ня збитків, бо розцінюють страх-ня як засіб отримання додаткових доходів, якщо страхув-ик людина нечесна і може претендувати на завищену виплату відшкод-ня або на виплату відшкод-ня, якщо для цього немає жодної підстави).

Фіз. небезпека: у майновому страх-ні пов'язана з розташуванняи об'єкта, фіз. хар-ми матеріалу з якого він зроблений тощо; у страх-ні відп-ті - проф. досвід страхув-ка, хар-ки об'єкта підвищеної небезпеки тощо; в особистому страх-ні - стан здоров'я, вік застрахованого, фах, місце роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]