Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

141. Організація роботи страховика по визначенню збитку і страхового відшкодування по страхуванню домашнього майна громадян. Порядок відшкодування…

Нещасний випадок: пожежа, вибух, аварія опалювальної системи, водопровідної або каналізаційної мережі, проникнення води із сусіднього приміщення, викид газу, раптове зруйнування основних конструкцій житлових або підсобних приміщень.При настанні стр-вої події стр-ник повинен:1-вжити заходів щодо запобігання та зменшення збитків, завданих внаслідок настання стр-го випадку;2-у разі викрадення майна, знищення або пошкодження його внаслідок навмисних неправомірних дій третьої особи – заявити у органи міліції, у разі пожежі – в органи пожежного нагляду та інше;3- негайно (протягом 3-х днів) повідомити стр-ві про будь-який стр-вий випадок;4- подати перелік знищеного, пошкодженого або викраденого домашнього майна стр-ві;5- зберегти пошкоджені предмети майна або наявні залишки від них та показати їх представникові стр-ка при складанні стр-го акта.Розмір збитку визначається:1)Окремо за кожним предметом домашнього майна.2)Окремо за кожним ризиком знищення або пошкодження домашнього майна, оскільки втрати в обох випадках будуть різні.Принцип 1-го ризику. Це означає, що страхове відшкодування виплачується за знищене (викрадене або пошкоджене) майно.

Збиток: У разі знищення майна – у розмірі дійсної вартості застр-го майна з урахуванням залишків (якщо такі є).

  • У разі викрадення ­– це дійсна або первісна вартість майна.

  • У разі пошкодження майна – втрачена вартість, що визначається як різниця між дійсною вартістю та вартістю з урахуванням знецінення, тобто втрати якості та цінності майна через страховий випадок.

  • У разі знищення або пошкодження елементів оздоблення чи обладнання житлових і господарських приміщень – вартість ремонту квартири за розцінками, що діють на день страхового випадку.

С. домашнього майна здійснюється за принципом першого ризику. Це означає, що страхове відшкодування виплачується за знищене (викрадене або пошкоджене) майно.

142. Страх-ня засобів трансп., які належать громадянам.

Суб’єкти: страховик і страхувальник.

Об’єкти: автотранспортні засоби, причепи до них, приладдя та обладнання.

Виключення: не приймаються на страх-ня: автомобілі, термін експлуатації яких перевищує 10-15 років; багаж, скло автомобілів, що має пошкодження або дефекти.

Страх. ризики: пошкодження, знищення автомобіля внаслідок аварії, противоправних дій 3-х осіб, внаслідок стихійних лих, крадіжка за умов ДТП, знаходження на стоянках, гаражах. До страх. випадків не належать ситуації, при яких було зафіксовано: використання автотранс-ту у заздалегідь відомому страхувальникові аварійному стані, упр-ня автотранс-том водієм, що перебуває у стані алкогольного сп’яніння, непокору владі тощо.

Строк дії: договір укладається на рік, можливо менше.

Страх. сума визначається на підставі поданих заяви на страх-ня і документів, що підтверджують вартість автотрас-ту, причепу тощо.

Страх. премія обчислюється залежно від страх. суми та обраних страхув-ком страх. випадків.

Страх. відшкодування: збиток (фактична величина втрат за ринковими цінами) мінус залишки, якими можна скористатись або реалізувати плюс зроблені страхув-ком витрати, що мали на меті врятування автотранс-ту або упорядкування залишків мінус франшиза..

143. Пор-к укл-ня договорів стр-ня засобів тр-ту, що нал-ть гром-нам, визн-ня і сплати стр платежів.

Договір стр-ня укл-ся, як прав, на 1 р. на основі письмової заяви страхув-ка, де вказ-ся: типи, види чи марки, моделі, категорії трансп. засобів, що страхуються; строк експл-ції, номера держ реєстрації,пок-ки, що характер-ть потужн-ть трансп засобу; к-ть од-ць трансп засобу; дійсна (страх) в-ть та стр. сума.

При розрах-ку стр тарифу і премії беруться до уваги:марка та модель машини; умови зберіг-ня; тип захисн пристрою; квал-ція та стаж водія.

Варіанти страхування: стр-ня каско повне (всі складові авто від усіх ризиків), стр-ня каско часткове (лобове скло, колеса, магнітофон...), стр-ня авто-каско комбіноване (як стр-ня трансп. засобу, багажу та життя та здоров’я водія та пасажирів).

Стр премія обчисл-ся страх-ком зал від стр суми та обраних страхув-ком стр випадків, розміру умовної франшизи:

П=Т*(S-Ф), де Т – стр тариф (брутто-ставка); S – стр сума; Ф – франшиза.

Стр премія може бути сплачена готівкою безпосер-ньо прац-ку СК або безготівково.

144. Орг-ція роботи стр-ка по визн-ню збитку і страхового відшкодув-ня по стр-ню засобів тр-ту, які нал-ть гром-нам. Пор-к виплати стр відшкодув-ня.

При угоні трансп засобу збиток визн-ся в розмірі стр суми в період дії договору, виплата пров-ся після закриття кримін справи або по проходженні кількох місяців з дня угону.

При знищ-ні трансп. засобу збиток визн-ся в розмірі стр суми з урахув-ням попер виплат та за мінусом в-сті залишків, придатних для подальшого викор-ня.

При пошкодж-ні автомобілю збиток визн-ся як в-сть його відновлення: до в-сті нов запчастин дод-ся в-сть відновлювальних робіт та віднім-ся в-ть залишків, придатн до викор-ня:

В=(У-Ф+Р)*S/С, де У – розмір шкоди, яку сприч стр випадок; S – стр сума; С – дійсна в-ть трансп засобу; Ф – безум франшиза; Р – в-ти страхув-ка по зменш-ню збитків від стр випадку.

Стр-к виплач страхув-ку стр відшкод-ня в розмірі збитку, якщо стр сума встан-на на рівні страхової в-ті трансп засобу, якщо нижче стр. в-ті – стр-к відшкод частину збитків, пропорц відн-ню стр суми до стр в-ті.

При розрах-ку розміру відшкод-ня беруться до уваги необх та доцільно зроблені страхув-ком видатки, що мали на меті врятувати застрах-й автотр засіб, запобігти і (або) зменш збитки. Після наст-ня стр вип-ку страхув-к пов повід-ти про нього СК та компетентні органи (вони повинні надати необх док-ти). Після отр-ня заяви про стр вип-к пров-ся огляд трансп засобу, про що скл-ся відповідний акт, куди занос-ся від-ті про місце і час огляду, про трансп засіб і водія, власника та ін зацікавл осіб. Тут повинні бути зазн-ні пошкодж деталі із ступенем пошкодж-ня, а також, яка ремонтна дія потрібна. Акт підпис-ся експертом чи предст-ком СК та страхув-ком.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]