Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

34. Порядок виплати страхового відшкодування (страхових сум).

Страх. відшкод-ня при настанні страх. випадку виплачується застрах. особі чи отримувачу. За договорами майн-го та страх-ня відп-сті страховка виплачується страхув-ку чи отримувачу у вигляді страх. відшкод-ня. При настанні страх. випадку внаслідок заподіяння шкоди особі страхув-ка або застрах., страх. виплата за договором особистого страх-ня здійсн-ся страхув-ку, застрахов. або отримувачу у вигляді страх. суми або її частини (страх забезпеч). Обсяг відшкод-ня не може перевищ. розміру прямої шкоди, завданої застрах майну страхув-ка або застрах. особи при страховому випадку, якщо договором страх-ня не передбачена виплата страх відшкод-ня у певній сумі. Тоді, коли страх. сума нижче страх. вар-ті майна, розмір страх. відшкод-ня скорочується пропорційно відношенню с.суми до с. вар-ті майна, якщо договором страх. не передбачене інше. Якщо є декілька страх. договорів на суму, що перевищує страх. вар-ть майна, то страх. відшкод-ня не може перевищ. страх. вар-ті цього майна. При цьому кожний із страховиків виплачує страх. відшкод-ня у розмірі, що пропорційний відношенню страх. суми за укладеним з ним договором страх-ня до заг. страх. суми за всіма укладеними цим страхув-ом договорами страх. У договорі добров. особистого страх-ня с.сума встановлюється страхув-ом за згодою із страховиком. Виплата за договором особистого страх-ня здійснюється страхув-ку або застрах. особі незалежно від сум, що належать їм за ін договорами страх., а також за соц. страх., соц. забезпеч. й у порядку відшкод-ня шкоди. Якщо страховик виплатив страх. відшкод-ня. В розмірі с. суми то його зобов'яз. перед страхув-ом вваж. вичерпаними і договір втрачає чинність.

35. Система страхового забезпечення та її сутність.

Розмір відшкодування залежить від системи страх-го забезпеч-ня, передбаченої конкретним договором страх-ня. Викор-ють такі сис-ми страх. забезпечення: 1.Пропорційна с-ма передбачає виплату відшкод-ня в тій самій пропорції щодо реального збитку, в якій страх. сума за договором перебуває відносно дійсної вартості застрахованого майна. 2.С-ма першого ризику передбачає повне відшкод-ня збитків, завданих застрахованому майну, але в межах страх. суми за договором. 3. С-ма граничного відшкод-ня викор-ся в таких видах майнового страх-ня, де страховик має компенсувати збитки страхув-ка, які обчислено як різницю між заздалегідь обумовленою границею і фактичним рівнем доходів. Ця с-ма поширюється на страх-ня врожаю, втрат від простоїв у вир-ві тощо.

36.Особисте страхування: зміст, значення в забезпеченні страховим захистом громадян.

Однією з галузей страхування є особисте страхування, здійснюване з метою надання певних послуг як фізичним (окремим громадянам, членам їхніх сімей), так і юридичним особам (наприклад, страхування працівників підприємств від нещасних випадків). Ці послуги передба­чають страховий захист страхувальників (застрахованих) у разі на­стання несприятливих подій для їхнього житгя й здоров'я.

До підгалузей особистого страхування належать страхування жит­тя (пенсій), страхування від нещасних випадків і медичне. Останні дві підгалузі в економічній літературі об'єднуються під назвою «страху­вання здоров'я».

Здійснення особистого страхування має певні особливості. Зокре­ма, при його проведенні дуже важко правильно оцінити той ризик, який береться на страхування. Через це таке страхування пов'язане, по суті, із установленням умовної страхової суми, яка лише наближено відбиває збиток, що його може завдати страховий випадок.

Поділ страхування на окремі підгалузі зумовлюється сукупністю ризиків, які вони об'єднують, тривалістю дії договорів страхування, а також накопиченням страхових сум. Враховуючи останнє, саме стра­хування життя характеризується ознакою накопичення страхових сум під час дії договору страхування. Це пов'язане з тим, що сукупність ризиків, які беруть на себе страхові компанії при проведенні страхування життя, за будь-яких умов передбачає необхідність здійснення виплати страхувальнику (застрахованому або користонабувачу). На від­міну від страхування життя страхування від нещасних випадків і ме­дичне страхування не передбачають поступового накопичення страхо­вої суми під час дії договору страхування, і тому вони називаються ри-зиковими видами особистого страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]