Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

80.Страхування тварин сільськогосподарських підприємств.

Суб‘єкт: страховик – юр.особи(фермери, колгоспи, радгоспи), фіз. особи(фермери).

Для цілей стр-ня с/г тварини розподіляються на 5 великих груп(об‘єкти):

  1. Дорослі продуктивні тварини: велика рогата худоба, вівці, кози (стр-ся з 6 місяців); коні, мули, віслюки (з 1 року); свині, хутрові звірі, кролі (з 4 місяців); домашня птиця яйценосних порід (з 5 місяців); птиця у господарствах, що спеціалізуються на вирощуванні бройлерів (з 1 місяця). Дорослі продуктивні тварини стр-ся на випадок інфекційних хвороб, пожежі, аварії, вибуху, стихійного лиха, нещасного випадку, обвалу, сель, ожеледиці, насту, попадання під рухомі транспортні засоби і під дії електричного струму.

  2. Молодняк перелічених вище тварин, незалежно від віку. Страховою подією є ті ж, самі, що і для тварин дорослої групи за виключенням інфекційних захворювань.

  3. Високоцінні племенні тварини, які записані у державну племенну книгу. Ці тварини стр-ся на випадок загибелі або змушеного забою від будь-яких причин, включаючи неінфекційні хвороби.

  4. Сторожові собаки (від 6 міс.), гусінь тутового шовкопряду. Ці тварини стр-ся від тих же подій, що і тварини 1-ої групи.

5. Сім’ї бджіл у вуликах стр-ся на випадок повної загибелі сім’ї внаслідок тих же причин, що і тварини 1-ої групи.

Обмеження в прийомі на стр-ня. Виключенням із переліку тварин є наступні:

• хворі, виснажені тварини, а також тварини у стані до пологового та після пологового залягання;

• тварини у місцевостях, де встановлений карантин на інфекційні захворювання.

Ризики: знищення чи вимушений забій внаслідок стихійного лиха, пожежі, дії ел.струму; інфекційні хвороби; пожежа, аварія, вибух, стихійне лихо, обвал, сель, ожеледь, наст, попадання під рухомий транспорт, дія ел.струму, вимушений забій за розпорядженням ветеринарної служби.

Страхові платежі визначаються як добуток страхової суми на страховий тариф та мають бути сплачені в повному обсязі або в розмірі не менш як 50 % відповідної суми зі страхування тварин до вступу договору страхування в дію, але не пізніше ніж через 30 днів від дня його підписання. Остаточні розрахунки за внесками мають бути закінчені протягом трьох місяців після сплати першого платежу. Пільги. Цей вид стр-ня передбачає відчутні пільги для постійних стр-ників з метою заохочення укладати договір на невизначений термін. Починаючи з 2-го року знижка тарифу 20%, з 3-го – 30%, з 4-го – 40%.

Стр-ва сума встановлюється за домовленістю сторін, виходячи із їх балансової вартості з урахуванням зносу, якщо стр-ник юридична особа. При встановленні стр-вої суми стосовно тварин у господарствах громадян, вартість тварин приймається на рівні середньоринкової страхової премії. Коливаються в залежності від виду застрахованої тварини і можуть бути зменшені або підвищені в залежності від ступеню ризику.

Стр-ве відшкодування. При настанні страхової події стр-ник протягом 3-х днів повинен сповістити компетентні органи. Стр-вик протягом 3-х днів складає акт. Цей акт, повинен бути підписаний крім стр-ка і стр-ника відповідними компетентними органми. На підставі акту стр-ва компанія оцінює розмір збитку.

Збиток визначається як середня страхова сума за 1 голову за договором страхування помножену на кількість страхових тварин. У випадку вимушеного забою від визначеної суми віднімається вартість реалізованого м‘яса, шкурок, рогів, ... якщо не можна все це вживати то сума збитку відшкодовується як за повністю загиблих тварин.

Договір стр-ня. Умови стр-ня є однаковими як для господарств юридичних осіб і для господарств громадян. Договір стр-ня укладається як правило на 1 рік, але може бути укладений на невизначений час із щорічним корегуванням і уточненням страхової премії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]