Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

94.Страхування товарних кредитів.

Найб. Розповсюджена форма стра-ня кредитів. Охоплює всі галузі госп-ва, проникає у сферу послуг

Стр-ня товарних кредитів є операцією делькредерного типу, що передбачає _кладати-ня втрат, які настали внаслідок невикон-ня _кладатися на кредитних вимог з товарного постачання та надання послуг (понад 80% світ торгівлі здійсн-ся наданням кредитів).. Розвиток кредитних відносин є передумовою виник-ня стр-ня кредитів. Головна причина – випадки неплатоспром-ті покупців-позичальників, що спричинені багатьма чинниками, напр., брак власних обігов коштів, спадаюча %-на ставка тощо. Страхув-ком є продавець, застрах-ним – фактор. Продаж товарів м/здійснюватись безпосередньо – продавцем покупцеві, опосередковано – на умовах факторингу, з участю посередника – фактора.

Об’єктом с-ня є весь товарний обіг протягом року.

З огляду на порядок вррах-ня ризику неплатоспром-ті боржника найістотнішого значення набуває повний і неповний факторинг. Головною ознакою повного факторингу є те, що ризик неплатоспром-ті боржника тяжіє на факторі. При неповному – лягає на продавця. З погляду продавця-кредитора найбажанішим видом факторингу є повний з передачею ризику торговельної операції на фактора. Цей ризик м/б охоплений стр-ням. Стр захист в с-ні товарних кредитів забезп-ся як у внутрішньому, так і зовн (екпортно-імпортному) товарообігу, який здійсн-ся на кредитній основі.

Відповід-сть стр закладу при с-ні в умовах факторингу = повній вартості еонтракту, т/т сумі заборг-сті , яка має бути сплачена боржником факторові. Договори с-ня м/_кладатися на кожну окрему операцію або (у разі регулярних торгов відносин ) на підставі генеральної угоди.

95. Страхування споживчих кредитів.

Стр- ня споживчих кредитів здійсн-ся на випадок настання неплатоспром-ті тих позич-ків,які отримали банківські чи товарні кредити на споживчі потреби, тобто для невиробничого спож-ня. Оскільки користувачами споживчих кредитів є фіз особи, то осн причини їх неплатоспром-ті - це: смерть позичальника, часткова втрата непрацезд-ті чи джерела постійного заробітку.

Об’єкт стр-ня.Страхув-ком є позичальник - фіз особа. Він безпосередньо вступає у відносини зі стр-ком. У сучасній практиці кредитно-страх відносин ініціаторами та безпосер учасниками договорів с-ня м/б банки у випадку надання ними банк кредитів (на умовах почастинного їх погашення) для придбання споживчих товарів. Банк тут є страхув-ком і застрах-ним. Основні ризики: ризики фізичного, біологічного та соціального функціонування особи. Стр тарифи форм-ся із врахув-ням величини першої виплати покупцем, кількості визначених періодичних, почастинних погашень кредиту (термін його надання) і надійності позич-ка. Це спонукає стр заклади до стр-ня, а банки - до надання кредитів на якомога короткий термін і в невеликих сумах. Надійності такі кредитні відносини м/ досягти за доп застави. Наявність стр забезпечення є необх умовою здійснення кредитної угоди. У разі настання стр випадку обов'язок повернення кредиту лягає на стр-ка. В умовах продажу товарів "на виплату" спож кредити можуть мати "амортизац" хар-тер, який передбачає почастинну сплату отриманого кредиту. Стр-ня такого кредиту (його залишкової частини) набуває вигляду "термінового" стр-ня зі змінною стр сумою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]