Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

81. Порядок укладення договорів страх тварин с/г підприємств, визначення та сплата страх платежів.

Етапи укладення договору: подання страхувальником заяви про бажання передачі ризику на страхування; андеррайтинг; укладення договору; відшкодування збитків за договором (припинення дії договору чи дострокове розірвання договору).

Договір страхування набуває чинності з наступного дня після надходження на розрахунковий рахунок СК обчислених страхових платежів. Він може бути укладений на все майно або на окремий його вид. При цьому не допускаться вибіркове страхування окремих тварин. Страхуванню підлягає все наявне в господарстві майно певного виду чи групи (окремі сільськогосподарські культури, види тварин тощо).

Страхові платежі визначаються як добуток страхової суми на страховий тариф та мають бути сплачені в повному обсязі або в розмірі не менш як 50 % відповідної суми зі страхування тварин до вступу договору страхування в дію, але не пізніше ніж через 30 днів від дня його підписання. Остаточні розрахунки за внесками мають бути закінчені протягом трьох місяців після сплати першого платежу. Пільги. Цей вид стр-ня передбачає відчутні пільги для постійних стр-ників з метою заохочення укладати договір на невизначений термін. Починаючи з 2-го року знижка тарифу 20%, з 3-го – 30%, з 4-го – 40%.

82.Організація роботи страховика по визначенню суми збитку і страхового відшкодування по страхуванню тварин с/г підприємств. Порядок виплати страхового відшкодування.

При настанні страхової події стр-ник протягом 3-х днів повинен сповістити компетентні органи. Стр-вик протягом 3-х днів складає акт. Цей акт, повинен бути підписаний крім стр-ка і стр-ника відповідними компетентними органми. На підставі акту стр-ва компанія оцінює розмір збитку. Він визначається шляхом встановлення середньої страхової суми на 1 голову тварини і множенням її на кількість загиблих тварин. При вимушеному забої тварини сума збитку зменшується на вартість реалізованого м’яса придатного для харчування, на вартість шкурок хутрових тварин, шкір великої рогатої худоби і коней, пуху і пера птиці, вовни, якщо не можна все це вживати то сума збитку відшкодовується як за повністю загиблих тварин. У випадку ,коли кількість тварин перебільшує зазначену в договорі – страхова сума відшкодовується відповідно кількості тварин. Цей вид стр-ня передбачає відчутні пільги для постійних стр-ників з метою заохочення укладати договір на невизначений термін. Починаючи з 2-го року знижка тарифу 20%, з 3-го – 30%, з 4-го – 40%.

Порядок виплати відшкодування: протягом дії договору до 10 днів – не відшкодовується, більше 10 днів – відповідно до умов договору.

83. Стр-ня будівель та ін майна с/г підпр-тв.

Суб‘єкт: страховик – юр.особи(фермери, колгоспи, радгоспи), фіз. особи(фермери).

Об’єктом у цьому стр-ні є будівлі, споруди машини, обладнання, с/г техніка, сировина, інвентар, передавальні пристрої, насіння, корми, продукція і інші матеріальні цінності. Риболовецькі госп-ва можуть страхувати також судна та засоби лову.

Не підлягають стр-ню тимчасові, дуже старі та непридатні для викор-ня будівлі, а також споруди, що перебувають у зоні зсуву, обвалу, повені або ін стих лиха (з моменту відпов оголошення, зробленого органами влади, гідрометеослужбою). Не є об’єктом стр-ня ділова деревина та дрова на лісосіках і під час сплаву, документи, ЦП, готівка.

Ризики:Це стр-ня здійсн-ся на випадок знищення або пошкодження ч/з пожежу, вибух, удар блискавки, повінь, паводок, землетрус, бурю, ураган, зливу, град, зсув, незвичайні для даної місцевості снігопади, сель, припинення постачання електроенергії. Засоби тр-ту страх-ся на випадок ДТП. Крім того майно підпр-ва м/бути застраховане на випадок крадіжки та неправомірних дій 3-х осіб.

Збиток при пошк-ні (загибелі) кормів, насіння, гот пр-ції та ін тов-матер цінностей визнач-ся на підставі облікових даних про рух цих цінностей. При знищенні майна ...= балансова вартість з урахуванням аморт+витрати на рятування і впорядкування майна після страх випадку-вартсть залишків,придатних для реалізації чи відновлення майна. При пошкодження = вартість відновлення за цінами на момент укладання договору. При пошкодженні кормів, насіння, гот продукції та інших ТМЦ = визначається за обліковими даними про рух цінностей на момент настання страх події.

Стр сума за матеріалами, кормами, нас-ням, гот пр-цією та ін мат цінностями визн-ся у договорі с-ня, але не більше їх балансової вартості. ОЗ прийм-ся на с-ня за договірною ціною, але не більше їх залишкової вар-ті. Будівлі, обл-ня м/бути прийняті на с-ня у сумі, менщій їх баланс варт-ті. Тоді всі об’єкти відпов виду майна вваж-ся застрах-ми в тому % їх баланс варт-ті, в якому їх узято на стр-ня вцілому. Як пр, у цьому виді стр-ня встан-ся франшиза.

Стр платежі визнач-ся в цілому за договором і за кожним видом майна, що передається на стр-ня як добуток страхової суми та страх тарифу. Стр платежі мають бути сплачені у повному обсязі або в розмірі не меншеяк 50% річної суми зі стр-ня будівель та ін майна с/г підпр-тв до вступу договору с-ня в дію, але не пізніше 30 днів з дня його пілисання.

Умови:Договір с-ня укладається на підставі письмової заяви с/г підпр-ва. Невіддільною частиною договору є розрах-квартості майна та стр платежів. Договір м/бути укладений або на все майно, або на окремий його вид. Майно, що надійшло до страхув-ка в період дії договору, вваж-ся автом-но застрах-ним, а те, що вибуло, - вилученим зі страх захисту без зміни стр суми і стр платежів. Страх відшкод виплачується при настанні страх випадку(крім навмисних дій).

На р/р страхув-ка стр-к переказує різницю між остаточно визначеною сумою збитку, франшизою, передбаченою договором, і отриманим авансом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]