Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

23. Договір страх-ня та його зміст, взаємозв'язок з правилами страх-ня.

Згідно із ЗУ "Про страх." договір страх-ня - це письмова угода між страхув-ом і страхов-ом, згідно з якою страховик бере на себе зобов'яз-ня в разі настання страх-го випадку виплатити страх. суму або відшкодувати збитки у межах страх.суми страхув-ку чи ін. особі, визначеній страхув-ом або на користь якої укладено договір страх-ня, а страхув-ик зобов'яз-ся сплачувати страх. платежі у визначені терміни та виконувати ін. умови договору. Договір страх-ня повинен відповідати вимогам, що закріплені законодавством країни або міжнародними нормами.

Змістом договору як юр. факту є сук-сть його умов. Визначення змісту договору має велике практичне знач., оскільки від цього залежать особливості виникнення прав і обов'язків, можливість належного виконання зобов'язань. Страх. договір - юр. факт, за яким виникають, змінюються та припиняються зобов'язання. Договір є ще й засобом регулювання відносин, формування умов, на яких будується правовий зв'язок його учасників. Договір вважається укладеним, якщо між сторонами досягнуто угоди за всіма його істотними умовами (об'єкт страх-ня, розмір страх. премії, стра. випадки тощо).

Згідно із зак-ом договори страх-ня укладаються відповідно до Правил страх-ня (ст.17 ЗУ "Про страх.") з різних видів особистого і майн-го страх-ня, що відбивають діловий імідж і фін-во-підпр-кі можливості страхув-ів. Цими умовами і правилами часто визначається весь комплекс умов, які становлять зміст страх-го договору. Отже, угода сторін зводиться, по суті, до прийняття або відмови від укладення договору страх-ня на запропонованих страховиком умовах і конкретизації окремих пунктів (розмір страхової суми, строк і т. ін.) в інд-их договорах страх-ня. На ринку страх. послуг поширюється продаж страх. полісів, в яких всі умови страх. договору передбачені страхов-ом в односторонньому порядку. Факт укладення договору може засвідчується страх. свідоцтвом (полісом), що є формою договору страх-ня.

24. Договір страхування і страховий поліс: співвідношення між ними. Страховий сертифікат. Генеральний поліс.

Договір страх-ня - письмова угода між страхув-ом і страхов-ом, згідно з якою страховик бере на себе зобов'яз-ня в разі настання страх. випадку виплатити с.суму або відшкодувати збитки у межах с.суми страхув-ку чи ін. особі, визначеній страхув-ом або на користь якої укладено договір страх-ня, а страхув-ик зобов'яз-ся сплачувати страх. платежі у визначені терміни та виконувати ін. умови договору. Факт укладення договору страх-ня може засвідчуватися страх. свідоцтвом (полісом, сертифікатом), що є формою договору страх-ня. Страх. поліс надає договору письмової форми, засвідчує згоду страхув-ка на пропозицію страхов-ка укласти договір і є доказом укладення договору, крім випадків масового стр-ня, коли договір страх-ня може не бути С.поліс містить всі суттєві деталі щодо об`єкту та умов страх-ня, тб він містить у стислій формі ті ж відомості, що і договір. С.поліс може розроблятися страховиком заздалегідь при спрощеному продажу полісів (через посередників). Тоді плата за поліс є премією страховику та одночасно заявою страхув-ка про прийняття його умов. ЗУ "Про страх." містить перелік обов'язкових реквізитів с. полісу, зокрема:назва док-та, назва та адреса страховика, ПІБ або назва страхув-ка та застрах. особи, їх адреси та дати народж., -"- вигодонабувача, об'єкт страх-ня, с.сума, перелік страх. випадків, с.преміїї та порядок їх сплати, с.тариф, строк дії договору, порядок зміни і припинення договору, права та обов'язки сторін, ін. умови, підписи. Іноді в деяких в деяких видах страх. с-увальник зобов`язаний часто підтверджувати наявність с. полісу (страх-ня вантажів). Поліс може бути виписаний на довгий термін, напр. на рік, а підтверджувати страх-ня вантажу треба при кожній поставці. В цьому випадку викор-ся с.сертифікат - док-т, що засвідчує стр-ня окремих партій товару, котрі підпадають під дію генер-го полісу страх-ня.

Генер. полісом наз. док-т, в якому визнач. осн. умови (заг. хар-ка однотипних об`єктів, с. події...), на яких страхув-ом страховику будуть передаватися однотипні ризики, та права і обов`язки сторін. Г.п. викор-ся в таких видах стр-ня, де існує необх-ть постійного стр-ня однотипних ризиків та спрощення процесу передачі їх страховику. Т ч., г.п. не є повноцінним ДС та за ним не виникає зобов`язання страховика перед страхувальни-ком. Г.П. це договір на підставі якого протягом обумовленого часу страхув-к передає, а страховик приймає на страх. всі об'єкти, що відповідають угоді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]