Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

73.Страхування ризиків впровадження нової техніки і технології.

Певні особливості є у стр-ні ризиків пов¢язаних з впровадженням у в-во нової техніки та технології. Ці ризики залежать від конкретних напрямів стр-ня. *Одним з них є стр-ня самої техніки, транспортних засобів а устаткування на випадок загибелі, зупинення чи порушення їхнього ритму роботи. В цьому разі передбачається відш-ня прямих збитків, пов¢язаних із страх об¢єктами.*Другий напрям – це стр-ня від раптових несприятливих наслідків впровадження технологічних новинок. Стр-ня нової техніки та технологій стосується ризиків, пов¢язаних з їх експлуатацією. До них відносяться: конструкційні помилки у виготовленні техніки й розробці технології, підбір матеріалів, використанні їх; передбачене надходження на ринок більш конкурентноздатної або дешевої техніки. Особливість даного стр-ня полягає у відш-ні збитків з вини окремих юрид чи фіз осіб. Страх відп-ть настає тоді, коли збитки спричинились випадковою помилкою чи професійними діями працівників. Коли ж ця умова не виконана, збитки від некваліфікованих дій спеціалістів не можна вважати випадковими. У разі стр-ня від технічних чи технологічних ризиків не покриваютсья збитки від стихійних природних явищ, вибухів, пожеж, тому що ці страх випадки включено у відповідальність за страхуванням основних та оборотних активів під-в. Правом СК є обєднання в одному договорі за бажанням страхувальника страхового захитсу від технічних , технологічних ризиків та ризику втрати або пошкодження майна від пожежі. Коли стр-й випадок стосується технічних обєктів і технологій, розмежовують повну загибель і частове пошкодження. При частковому пошкодженні відшкодовується затрати, здійсненні стр-льником для привелення до початкового експл-ого стану пошкодженного майна. Враховуючи, що стр-ня нової техніки й технології стосується високовартісних активів його доцільно проводити з певними мінім затратами. В наслідок пошкодження або зруйнування основних активів можливі й непрямі збитки, які також підлягають стр-ню.

74.Страхування відповідальності роботодавця.

Роботодавець несе відповідальність перед службовцями в разі:• особистої необережності роботодавця (якщо роботодавець є фізичною особою), • якщо роботодавець не зміг забезпечити поставлення відповідного та безпечного обладнання, обладнати безпечне робоче місце та організацію роботи, а також пібібрати кваліфікованих, компетентних службовців, • порушення законодавчих актів, які можуть призвести до відповідальності роботодавця, • необережності одного із службовців, що призвела до травми іншого службовця. Службовці – це особи, які працюють за наймом або навчаються, стажуюються на підприємстві роботодавця. За договором страхування відповідальності роботодавця страховики відшкодовують збитки страхувальникові в разі притягнення його до відповідальності за шкоду, якої було заподіно життю та здоров¢ю службовця, і сталося це в період дії договору страхування, коли службовець працював на страхувальника, виконуючи службові обов¢язки. Додатково страховики сплатять витрати страхувальника, понесені ним за згодою страхової компанії і пов¢язані з розслідуванням щодо обставин пригоди, а також із захистом у суді.

Страховий захист надається тільки стосовно відповідальності роботодавця за тілесні пошкодження, смерть та професійні захворювання. Майнова шкода покривається полісом цивільної відповідальності Страховик не відшкодовує витрати:- за будь-якими видами штрафів та неустойок,- викликані навмисними діями страхувальника,- особі, що не є страхувальником або партнером страхувальника ,на якого поширюється страховий захист. Поліси страхування відповідальності роботодавця виключають ризик шкоди службовцям під час використання транспортних засобів (покривається транспортним полісом), та ризик під час на морських бурових установках та платформах. Страховики застосовують франшизу по одному страховому випадку, а також по збитках стосовно одного службовця. При прийнятті ризику на страхування страховик враховує:• вид виробництва • умови праці службовців, дотримання техніки безпеки та розвиток соцільної сфери• кваліфікація службовців, їхній стаж• річна заробітна плата • історія збітків за останні 5 років, сума найбільшого збитку тощо. Страхові премії можуть розраховуватися двома методами: - на основі річної заробітної плати (включаючи всі оподатковувані прибутки) , - на основі річного обігу – прибутків від продажу продукції та побічних операцій, а також від кількості зайнятих у виробництві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]