Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

50. Індивідуальне страхування громадян від нещасних випадків та його сутність.

Добровільне страхування здійснюється на підставі договору між страхувальником і страховиком на підставі правил, що враховують особливості як індивідуального страхування громадян, так і колективного страхування працівників від нещасних випадків за рахунок коштів підприємств.

Сторони страхування:

Страховик – страхова компанія, або об’єднання страхових компаній.

Страхувальник – фізичні-дієздатні громадяни.

Застрахована особа: Три групи ризику страхування в залежності від професії. 1 група – службовці, працівники, інші категорії громадян, які не зайняті безпосередньо у процесі виробництва (банкіри, студенти, викладачі, артисти, журналісти та ін.); 2 група – решта категорія осіб безпосередньо зайнятих у виробництві і не тільки (працівники с/г, слюсарі, робітники харчової промисловості, пожежна охорона, інкасатори та касири й ін.); 3 група – особи праця яких пов’язана із значним ступенем ризику (каскадери, водії транспортних засобів, працівники карного розшуку, працівники ДАЇ, водолази та ін.). Діти шкільного віку та учні середньо освітніх шкільних закладів.

Не можуть бути застрахованими особи, що визнані в установленому порядку недієздатними, непрацюючі ін­валіди І та II груп, а також хворі на тяжкі нервові та психічні захворю­вання і СНІД).

Об’єкт страхування: життя і здоров’я застрахованих осіб.

Ризики: смерть застрахованого, травмування застрахованої особи внаслідок нещасних випадків (травма, утоплення, опіки, ураження струмом або ж блискавкою, обмороження, випадкове гостре отруєння, укуси тварин,).

Страхова сума: В залежності від умов договору.

Тариф: Встановлюються в залежності від групи ризику та виду страхування (повний страховий захист, чи захист на виробництві).Тарифи встановлюються на підставі актуарних розрахунків і коливаються в основному від 0,5 до 1,5%. У разі страхування дітей віком до 16 років може застосовуватись спеціальний тариф. Від строку страхування.

Страхові платежі: Страхові платежі здійснюються самим страхувальником шляхом безготівкових або ж готівкових розрахунків.

Відшкодування: У разі смерті застрахованого внаслідок нещасно­го випадку здійснюється в розмірі 100 % страхової суми. 100% відшкодування виплачується також у випадках при ушкодженні нервової системи, спинного мозку, очей, ампутація єдиних кінцівок. При встановленні інвалідності виплата проводиться у відсот­ковому відношенні залежно від групи інвалідності. При тимчасовій втраті працездатності внаслідок нещасного випад­ку – від 0,5 % до 1,0 % страхової суми за кожний день непрацездатності.

Умови виплати: Обов’язкове повідомлення страхувальником, або ж застрахованою особою про факт настання страхового випадку якомога швидше, але не пізніше 1 року від дня настання страхового випадку. Обов’язкове подання необхідного пакета документів: заява, свідоцтво про смерть , довідка лікувального закладу, акт про нещасний випадок, паспорт та ін. Термін виплати, як правило 6-7 днів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]