Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

25. Порядок укладення договору страх-ня.

Договір страх. укл-ся відповідно до правил страх-ня, він повинен містити: назву док-та; назву та адресу страх-ка; ПІБ або назву страхув-ка і його адресу; -"- вигодонабувача, об'єкт страх-ня, розмір с.суми (в межах якої здійснюється відповідальність страх-ка), перелік страх. випадків, с.преміїї та порядок і термін їх сплати, розмір с.тарифу, строк дії договору, порядок зміни і припинення договору, права та обов'язки сторін, відповід-ть за невикон. або неналежне виконання умов договору, ін. умови, підписи. Уповноважений орган має право встанов. додаткові вимоги до договору страх-ня життя та майна громадян. Договір страх-ня є письм. угодою між страхрв-ом і страхув-ом, за якою страхов-к бере на себе зобов'яз. у разі страх. випадку виплатити с.суму або відшкодувати збиток у межах с.суми страхув-ві чи ін.особі, на користь якої укладено договір (надати допомогу, виконати послуг), а страхув-ик зобов'язується сплачувати с.платежі у визначені терміни та виконувати умови договору.

26. Права і обов'язки сторін страх. Угоди.

Сторонами договору страх-ня є страховик та страхув-к, які мають певні права та обов`язки, визначені чинним зак-ом, зокрема ЗУ "Про стра." та умовами договору страх-ня.

Загальні права сторін:

Страховик має право: протягом дії договору страх-ня (ДС) перевіряти стан застрах-го майна та точність наданих страхув-ом відомостей; припинити дію ДС у разі передачі страхув-ом застрах. майна у власність або оренду ін особі та у разі припущення страхув-ом дій, які призвели до підвищення ступеню ризику щодо застрах. майна; відмовити у виплаті страх. відшкод-ня, у разі неповідомлення страхув-ом до настання страх. випадку всіх обставин підвищення ступеню ризику щодо застрах-го майна та у разі невиконання страхув-ом своїх обов`язків, викладених в Правилах та договорі. Страхувальник має право на: отримання суми страх. відшкод-ня в разі настання страх. випадку; призначення вигодонабувачем по договору страхування третьої особи.

Заг. обов`язки сторін:

Страховик зобов'язаний: ознайомити страхув-ка з умовами та правилами страх-ня; протягом 2х роб. днів, як тільки стане відомо про настання с.випадку, вжити заходів щодо оформлення всіх необхідних док-ів для своєчасної виплати с.суми або с.відшкод-ня страхув-ку; при настанні страх. випадку здійснити виплату с.суми або с.відшкод-ня у передбачений договором термін. Страховик несе майнову відп-ть за несвоєчасну виплату страх. суми (відшкод-ня) шляхом сплати неустойки, розмір якої визначається умовами ДС; відшкодувати витрати, понесені страхув-ом щодо запобігання або зменш. збитків, якщо це передбачено умовами ДС; за заявою страхув-ка у разі здійснення ним заходів, що зменшили страховий ризик, або збільшення вар-ті майна переукласти з ним ДС; тримати в таємниці відомості про страхув-ка і його майновий стан, за винятком випадків, передбачених зак-ом Укр.

Страхувальник зобов'язаний: своєчасно вносити с. платежі; при укладенні ДС надати інф-ію страхов-ві про всі відомі йому обставини, що мають істотне знач. для оцінки страх. ризику, і інформувати його про б-я зміну с.ризику; повідомити страховика про ін діючі ДС щодо цього об'єкта страх-ня; вживати заходів щодо запобігання та зменш. збитків, завданих внаслідок настання с. випадку; повідомити страховика про настання с.випадку в термін, передбачений умовами .

Окремо до обов`язків страхувальника можна віднести його дії при настанні страхового випадку, зокрема:

1. протягом 3-х днів повідомити страховика про події, що сталися. Якщо не повідомив без поважних причин, страховик має право відмовити у виплаті с. відшкод-ня. 2. обов`язково повідомити органи пожежного нагляду або ін подібні органи, щоб вони могли підтвердити зв`язок страх. випадку і прийняти участь у складанні акту. 3. зберігати ушкоджене майно у тому вигляді, в якому воно опинилось після страх. події до прибуття представника страховика, тб не має право змінювати картину збитків. 4. здійснити заходи щодо рятування застрах. майна. Умовами договору страхування можуть бути передбачені також ін права та обов'язки сторін, вони можуть бути змінені залежно від особливостей конкретного виду страх-ня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]