Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

37.Характеристика ризиків страх. Життя та пенсій

Страхування життя та пенсій є підгалуззю особистого страх-я і за міжн. класиф-ю ризиків відноситься до накопичувального страх-я, з мін. терміном дії в Укр. від 3-х років, за кордоном мін. 5р. Це добровільна форма.Страхування життя передбачає відповідальність страхової компанії в разі смерті страхувальника (застрахованого) під час дії договору страхування або дожиття до певного обумовленого в договорі строку. Крім того, в договорі страхування додатково може бути обумовлена й відповідальність страховика і при дожитгі застрахованої особи до пев­ної події, наприклад одруження, народження дитини, а також у разі втрати нею здоров'я від нещасного випадку.

Суб’єкти: страховик, який отримав ліцензію на страх-я життя та пенсій в управ-ні ліцензування страх. дія-ті Департаменту фін ризиків та установ Мінфіну Укр. страхувальник – фіз.. та юр. особа, яка може укладати договори на власну користь, страхувальник є застрахованою особою або на користь іншої особи, застрахованого з обов’язком у встановлений період у визначеному обсязі сплатити страх премії. Застрахована особа (фіз.) – чітко визнач. ПІП, адреса та зазначене в договорі на момент укладання, як момент ризику. У випадку клінічної смерті застрах. особи виплату обумовлену в договорі страх суму отримує визначений на момент укладання бенефіціар – фіз.. чи юр. особа. Якщо бенефіціар не визначений, страх. суму отримує страхувальник. У випадку дожиття до закінч. Дії договору або повного віку, у випадку інвалідності страх. сума або визначений в договорі % від неї отримує застрах. особа, при цьому у випадку інвалідності в залежності від умов страховика виплата страх. сум здійснюється в наступному обсязі: 1гр.- 100% страх. суми, 2гр.- 70-80%, 3гр.- 50-60%.

Ризики страх-я життя та пенсій стосується смерті, життя та стану здоров’я (інвалідність) застрахованої особи. При цьому ризики охоплюють 3 аспекти: страх-я людей в молодому віці (від 1 до 16р), ймовірність померти або вижити протягом чітко зазначеного в договорі періоду (страх-я на випадок дожиття до певного віку), ймовірність жити в старості маючи велику тривалість життя, що вимагає отримання додатк. доходів у якості соц. забезпечення (пенсійне, пожиттєве страх-я).

38. Таблиця смертності та її значення

таблиця смертності - це упорядкований ряд взаємопов’язаних величин, які відображають зменш. за віком внаслідок смертності сукупності тих хто народився.

Складові: lx – к-ть людей, що пережили певний вік, з усієї сукупності тих хто народиася з ними у відповідному році з розрахунку в Укр. на 100 тис чол., в США – 1млн чол.., dx число померлих, що були живі в віці lx , але не дожили до кінця обумовленого року, gxймовірність людини в віці: lx померти впродовж року (dx / lx), pxймовірність людини,що дожила до віку lx прожити 1 рік і залишитись живою ((lx+1) / lx), cxсередньоочікувана тривалість життя особи в віці lx.

Таблиця смертності поділяється на 2 осн. частини: 1) селективні таблиці, які враховують вплив на норму смертності тривалості життя, 2) агрегативні табл., які цього впливу не врах-ть.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]