Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

78.Визначення вартості урожаю, обчислення й порядок сплати страхових премій.

І в добровільному і в обов’язковому страхуванні вартість урожаю с/г культур при стр-ні кількісних втрат визначається виходячи із середньої урожайності за останні 5 років з 1 га помноженої на ціну за одиницю продукції, що погоджена зі страховиком та на планову площу посівів. Ставки страхової премії підвищуються пропорційно підвищенню цієї урожайності по відношенню до середньої п’ятирічної. Вартість багаторічних насаджень визначається аналогічно, виходячи з їх балансової вартості, а середня врожайність з 1 га береться за 10 років.

Страхова премія визначається як добуток страхової суми на страховий тариф, при цьому страхувальник отримає знижку у випадку пролонгації (за умови настання страх.події у попередньому році)20% від с.премії, при страхуванні 3 роки поспіль-30% вд величини страх премій, протягом 4 та більше-40%.Вона може бути сплачена одноразово або в декілька етапів, а саме:100% - одноразово, 2 рази по 50%, 4 рази по 25%. Договір вступає в силу при сплаті не менше 50% від заг суми нарахованих премій. Перший платіж повинен становити не менше 25% загальної суми премії.

79.Організація роботи страховика по визначенню суми збитку і порядок виплати страхового відшкодування по страхуванню урожаю с/г культур і багаторічних насаджень.

Розмір збитку в разі загибелі (пошкодження) сільськогосподарських культур визначається після збирання врожаю згідно з вартістю втраченої внаслідок страхової події продукції за певною культурою або групою культур (залежно від того, як вони були прийняті на страхування) і розраховується множенням на всю площу посіву різниці між вартістю прийнятого на страхування врожаю з 1 га, прийнятого на страхування та вартістю фактично одержаної продукції в поточному році з 1 га.

Якщо на всій площі або її частині, де загинула (була пошкоджена) основна культура, або на частині такої площі здійснено пересів (підсів), збиток визначається з урахуванням вартості фактично одержаного валового врожаю цієї культури (за цінами, про які досягнуто домовленості під час укладання договору страхування), а також фактичної вартості врожаю на площі пересіву (підсіву) за цінами реалізації відповідної продукції.

У разі, якщо будь-яку культуру посіяно на площі, більшій за ту, котру було взято в розрахунок під час страхування, розмір збитку при її загибелі (пошкодженні) визначається з розрахунку всієї фактичної площі посіву даної культури.

У випадку неповної загибелі: збитки = (сер вартість застр урожаю з 1 га за ост 5р – сер варт-ть урожаю з 1 га у пот році) * площа посіву.Середня вартість урожаю пот року з 1 га: = (узгодж ціна при укл-ні договору / площа посіву) * валовий збір в пот році.

Виплата стр-го відшкодування. При настанні страхової події стр-ник подає стр-ку письмове повідомлення з визначенням виду пошкоджених або загиблих культур, часу, виду страхової події і розміру площі на якій пошкоджено застраховані рослини. Стр-ва подія повинна бути підтверджена відповідними органами. Після отримання повідомлення складається акт, виплата проводиться протягом 15 днів з моменту подання або отримання стр-ком усіх необхідних документів.

Зауважимо, що страхове відшкодування за загибле або пошкоджене майно виплачується щоразу в розмірі завданих збитків, але в межах страхової суми, зазначеної у договорі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]