Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

139. С. Домашнього майна громадян.

Стр-ники: фіз особи – власники домашнього майна. Об’єкти. різне майно, що належить на праві приватної власності страхувальникові і членам його родини, які разом з ним проживають і ведуть спільне господарство; все домашнє майно, яке є в господарстві, окремі групи предметів ( меблі, одяг тощо).Обмеження в прийомі на стр-ня. Не стр-ся : різні документи, цінні папери, грошові знаки, рукописи, приладдя до ТЗ ; предмети, які використовуються з комерційною чи професійною метою, чи не належать стр-нику Обсяг страхової відп-ті: стихійне лихо та нещасний випадок, збитки, які виникли внаслідок ведення військових дій, зносу, технічних поломок, , навмисних дій стр-ника або члена його родини.С. Сума. Має відповідати стр. оцінці. Або повна дійсна вартість, або часика цієї неї. Якщо на стр-ня приймаються окремі групи майна або окремі предмети, то стр. суму встановлюють, виходячи з вартості кожної групи майна або предмета окремо.Договір. укладається на підставі усної або письмової заяви стр-ника. Строк стр-ня становить 1 рік, але можуть бути установлені інші строки стр-ня згідно з конкретними запитами стр-ника.Дія договору стр-ня у просторі обмежена місцем стр-ня. Охоплене стр-вим захистом домашнє майно підлягає С. лише за зазначеною в договорі С. адресою. Проте в певних випадках, обумовлених в договорі, можливе вільне переміщення майна з місця стр-ня.Тарифи у відсотках від страхової суми за рік і залежить від обсягу відповідальності страховика, виду домашнього майна, типу будівлі, в якій міститься майно, умов додержання безпеки житла та інших факторів. При настанні стр-вої події стр-ник повинен:1-вжити заходів щодо запобігання та зменшення збитків, завданих внаслідок настання стр-го випадку;2-у разі викрадення майна, знищення або пошкодження його внаслідок навмисних неправомірних дій третьої особи – заявити у органи міліції, у разі пожежі – в органи пожежного нагляду та інше;3- негайно (протягом 3-х днів) повідомити стр-ві про будь-який стр-вий випадок;4- подати перелік знищеного, пошкодженого або викраденого домашнього майна стр-ві;5- зберегти пошкоджені предмети майна або наявні залишки від них та показати їх представникові стр-ка при складанні стр-го акта.Розмір збитку визначається:1)Окремо за кожним предметом домашнього майна.2)Окремо за кожним ризиком знищення або пошкодження домашнього майна, оскільки втрати в обох випадках будуть різні.Принцип 1-го ризику. Це означає, що страхове відшкодування виплачується за знищене (викрадене або пошкоджене) майно.

140. Порядок укладення договорів с. Домашнього майна громадян, визначення та сплата страхових платежів.

Визначення стр-вої суми. Страхова сума кожного застрахованого предмета домашнього майна має відповідати страховій оцінці. Страховою оцінкою може бути погоджена сторонами стр-ня, дійсна або первісна вартість майна з урахуванням витрат, пов’язаних з його рятуванням або приведенням у порядок під час страхового випадку. За бажанням стр-ника майно може бути застраховано на повну дійсну вартість або на певну частку від цієї вартості. Тільки колекції картин, унікальні та антикварні речі приймаються на стр-ня в розмірі їх повної вартості згідно з експертною оцінкою відповідних компетентних органів. Якщо на стр-ня приймаються окремі групи майна або окремі предмети, то страхову суму встановлюють, виходячи з вартості кожної групи майна або предмета окремо.

Початок і кінець строку дії договору. Договір стр-ня укладається на підставі усної або письмової заяви стр-ника, як правило, з можливим оглядом майна, що його здійснює представник стр-ка у присутності стр-ника. Строк стр-ня становить 1 рік, але можуть бути установлені інші строки стр-ня згідно з конкретними запитами стр-ника. Розмір тарифної ставки встановлюється у відсотках від страхової суми за рік і залежить від обсягу відповідальності страховика, виду домашнього майна, типу будівлі, в якій міститься майно, умов додержання безпеки житла та інших факторів. Порядок сплати стр. платежів і строки дії договору здебільшого відповідають умовам, передбаченим у разі С. будівель.Існують різні пільги: за беззбиткове стр-я, різним групам стр-ників у вигляді пониження стр. платежів: за комплексність ст-я, за безпеку житла.Постійним стр-никам надається пільговий термін для укладення нового договору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]