Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

76.Організаційні основи страхування майна сільськогосподарських підприємств.

Сільське господарство – найдавніша і традиційно одна з найважливіших і водночас найбільш ризикових галузей економіки. С/г підприємства дуже відрізняються від інших підприємств характером діяльності. С/г, як галузь, має свої особливості які впливають і на організацію страхування:

1. Залежність с/г виробництва від природнокліматичних факторів, коливання урожайності с/г культур викликають не рівномірність у річних доходах с/г підприємств.

2. Сезонний характер виробництва, тривалість виробничого циклу і нерівномірність у витратах впливають на початок і закінчення строків дії договорів стр-ня, на термін оплати страхових внесків.

Виділяються традиційно 3 об’єкти стр-ня стосовно розподілу майна с/г підприємств:

урожай с/г культур і багаторічних насаджень,

страхування с/г тварин

будівлі, споруди машини, обладнання, с/г техніка

Обсяг страхового покриття в стр-ні с/г культур визначається виходячи з деяких особливостей. При обов’язковому страхуванні страхуються тільки кількісні втрати урожаю, а при добровільному також і якісні втрати. І в добровільному і в обов’язковому страхуванні вартість урожаю с/г культур при стр-ні кількісних втрат визначається виходячи із середньої урожайності за останні 5 років з 1 га помноженої на ціну за одиницю продукції, що погоджена зі страховиком та на планову площу посівів.

У добровільному стр-ні при визначенні кількісних втрат урожайність культури може бути визначена не тільки виходячи з урожайності за останні 5 років, але і виходячи із 3-х кращих років за останні 5 або виходячи із запланованої урожайності. Але при цьому ставки страхової премії підвищуються пропорційно підвищенню цієї урожайності по відношенню до середньої п’ятирічної.

При стр-ні багаторічних насаджень об’єктом стр-ня виступають і самі ці насадження і їхній урожай. Вартість багаторічних насаджень визначається виходячи з їх балансової вартості з урахуванням зносу, а вартість урожаю виходячи з загальноприйнятих засад.

В стр-ні с/г тварин стр-ва сума встановлюється за домовленістю сторін, виходячи із їх балансової вартості з урахуванням зносу, якщо стр-ник юридична особа. При встановленні стр-вої суми стосовно тварин у господарствах громадян, вартість тварин приймається на рівні середньоринкової страхової премії.

При страхуванні с/г будівель страхове покриття визначається: збиток ´ страхову суму / вартість майна.

77.Страхування урожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень.

Суб‘єкт: страховик – юр.особи(фермери, колгоспи, радгоспи), фіз..особи(фермери).

Об’єкт.1 група: урожай с/г культур(однорічні рослини: всі зернові та плодово-ягідні зі щорічним плодоношенням), 2-багаторічні насадження: плодові дерева, кущі, що родять 1 раз на 2 роки.

Обмеження в прийомі на страхування. Не приймаються на страхування:

• урожай с/г культур, які господарство висівало 3-5 років, але жодного разу не отримувало урожаю;

• урожай багаторічних насаджень, якщо протягом 3-5 років не отримували урожаю;

• багаторічні насадження, знос яких складає більше 70%

• врожай природних пасовищ.

Стр-ми випадками для багаторічних насаджень є: за базовим полісом: 1 група-посуха, вимерзання, заморозки, град, злива, буря, повінь, пожежа, сель;2 група-вимокання, випрівання, причинені стихійним лихом. За додатковим полісом:стр-ня від граду, зливи, бурі, урагану, повені, селі, пожежі. Тютюн, льон, хміль-на зниження якості продукції за встановленими сортовими показниками за останні 5 років. Багаторічні насадження страх-ся на випадок повної загибелі внаслідок морозів, сильних снігопадів, повенів, бурі, зливи, граду, землетрусу, пожежі, посухи, повного знищення їх карантинними комахами. Визначення страхової суми. При обов’язковому страхуванні страхуються тільки кількісні втрати урожаю, а при добровільному також і якісні втрати.

Початок і кінець строку дії договору. Договір укладається за письмовою заявою стр-ника на 1 або декілька або всі види с/г культур. В обсяг відповідальності можуть входити всі причини їхньої загибелі або 1 чи декілька причин. Але за будь-яких умов договір укладається з розрахунку на всю площу посіву. Договори укладаються не пізніше календарних строків початку висіву (посадки) культури в даній місцевості.

Страхова премія визначається як добуток страхової суми на страховий тариф, при цьому страхувальник отримає знижку у випадку пролонгації (за умови настання страх.події у попередньому році)20% від с.премії, при страхуванні 3 роки поспіль-30% вд величини страх премій, протягом 4 та більше-40%.Вона може бути сплачена одноразово або в декілька етапів, а саме:100% - одноразово, 2 рази по 50%, 4 рази по 25%. Договір вступає в силу при сплаті не менше 50% вд заг суми нарахованих премій.

Страхові тарифи встановлюються за окремими групами або видами с/г культур: озимі зернові – 10-15%, ярі зернові – 12-18%, картопля, овочі – 18-25%, ягідник, хміль – 25-30%. Тарифи залежать від ступеня ризику і від того чи стр-ся всі культури чи проводиться вибіркове страхування.

Виплата стр-го відшкодування. При настанні страхової події стр-ник подає стр-ку письмове повідомлення з визначенням виду пошкоджених або загиблих культур, часу, виду страхової події і розміру площі на якій пошкоджено застраховані рослини. Стр-ва подія повинна бути підтверджена відповідними органами. Після отримання повідомлення складається акт, виплата проводиться протягом 15 днів з моменту подання або отримання стр-ком усіх необхідних документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]