Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

31. Аварійний комісар: поняття, функції.

Визначення розміру збитку прии виникненні страх. випадку здійснюють аварійні комісари і експерти. Аварійний комісар - фіз. чи юр. особа, що на прохання страховика з'ясовує причини настання страх. випадку та розмір збитків. Цей повноважений експерт страх-ка проводить розслідування обставин події, що заявлена клієнтом як страх. випадок, визначаючи її відповідність умовам страх-ня, оцінює й узгоджує з клієнтом розміри збитку, вживає заходи до його зменш-ня, оформлює і подає відповідний висновок (аварійний сертифікат). При потребі аварійний комісар може залучатись до вивчення ризику на стадії розробки умов договору страх-ня. Найпоширеніші вони у автострах-ні. У морському страх-ні - сюрвейєр. Вони повинні мати сертифікат встановленої форми.

32. Організація діяльності аварійних комісарів в Укр.

Д-ть авар.комісару заключається в встановленні причин, хар-ру і розміру збитків страхув-ка. Така д-ть наз. розслідуванням страх-го випадку. Це документальне оформлення страх. випадку та підготовка матеріалу для розгляду заяви страхув-ка про страхову виплату. Кожна страх. компанія повинна мати свою мережу авар.комісарів, вони підвищують її репутацію та запобігають невиправдано високому страх-у відшкод-ню. Страх. компанія заключає договір з компанією (сюрвейерською комп), або обмінюється письмами з нею. Список авар.комісарів часто розміщується на зворотній стороні страх.поліса. Обов'язки авар.комісару: -огляд пошкодж. майна; -розслідування обставин настання страх. випадку; -прийняття заходів щодо списання та зменш. збитків; -визначити чи є даний випадок страховим; -оцінка збитку; -забезпечити можливість страх. компанії подати позов. При настанні с.випадку страхув-к повинен звернутися до авар.комісара, а при його відсутності - у страх. компанію. Авар.комісар повинен зробити огляд пошкодженого майна, відгородити його, сфотографувати, підготув первинні док-ти тощо. Також авар.комісар повинен оцінити збиток (різниця між ринкооюв вар-тю і вар-тю в непошкодженому стані). В кінці своєї роботи авар. комісар складає страховий акт. Послуги авар. комісара оплачує зазвичай страх. компанія.

33. Страховий акт: зміст, порядок складання.

Страх. акт- док-т, що складається за наслідками огляду застрахованого об'єкта, який постраждав від страх. випадку. Страх.акт складається аварійним комісаром на місці де стався страх. випадок. Авар. комісар (сюрвейєр) - повноважний експерт страховика, який проводить розслідування обставин події, що заявлена клієнтом як страх. випадок, визначаючи її відповідність умовам страх-ня, оцінює й узгоджує з клієнтом розмір збитку, вживає заходів до його зменш., оформлює і подає відповідний висновок. Зазвичай страх.акт має встановлену страховою компанією форму. У страх.акті зазначається місце страх.випадку, застраховане майно, особи, чи випадки що призвели до пошкодження майна розмір завданого збитку та багато ін. важливої інф-ії. Страх.акт є первинним док-ом. Його подає авар.комісар до страх. компанії, яка приймає на його основі рішення про виплату страх. відшкод-ня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]