Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

27. Страховий поліс як форма договору страхування: зміст, зв'язок з правилами страхування.

Договір страх-ня (Поліс) - письмова угода між страхув-ом і страхов-ом, згідно з якою страховик бере на себе зобов'яз-ня в разі настання страх. випадку виплатити с.суму або відшкодувати збитки у межах с.суми страхув-ку чи ін. особі, визначеній страхув-ом або на користь якої укладено договір страх-ня, а страхув-ик зобов'яз-ся сплачувати страх. платежі у визначені терміни та виконувати ін. умови договору.

Факт укладення договору страх-ня може засвідчуватися страх. свідоцтвом (полісом), що є формою договору страх-ня. Страх. поліс надає договору письмової форми, засвідчує згоду страхув-ка на пропозицію страхов-ка укласти договір і є доказом укладення договору, крім випадків масового стр-ня, коли договір страх-ня може не бути. С.поліс містить всі суттєві деталі щодо об`єкту та умов страх-ня, тб він містить у стислій формі ті ж відомості, що і договір. С.поліс може розроблятися страховиком заздалегідь при спрощеному продажу полісів (через посередників). На ринку страх. послуг поширюється продаж страх. полісів, в яких всі умови страх. договору передбачені страхов-ом в односторонньому порядку. ЗУ "Про страх." містить перелік обов'язкових реквізитів с. полісу, зокрема: назва док-та, назва та адреса страховика, ПІБ або назва страхув-ка та застрах. особи, їх адреси та дати народж., -"- вигодонабувача, об'єкт страх-ня, с.сума, страх. випадки, с.преміїї та порядок їх сплати, с.тариф, строк дії договору, порядок зміни і припинення договору, права та обов'язки сторін, ін. умови, підписи. Згідно із зак-ом договори страх-ня (поліси) укладаються відповідно до Правил страх-ня (ст.17 ЗУ "Про страх.") з різних видів особистого і майн-го страх-ня, що відбивають діловий імідж і фін-во-підпр-кі можливості страхув-ів. Цими умовами і правилами часто визначається весь комплекс умов, які становлять зміст страх-го договору. Отже, угода сторін зводиться, по суті, до прийняття або відмови від укладення договору страх-ня на запропонованих страховиком умовах і конкретизації окремих пунктів (розмір страхової суми, строк і т. ін.) в інд-их договорах страх-ня.

28. Процес врегулювання претензій страхув-ів та його завдання. Виплата страх. Відшкод-ня.

У випадку настання страх.випадку страх. компанія (СКо) має забезпечити своєчасне і кваліфіковане врег-ня збитків, тб розгляд необхідних док-ів, вирішення питання про виплату і фактичну сплату відшкод-ня. Подання заяви про настання с. випадку входить до обов`язків страхув-ка. СКо посилає спеціаліста на місце події для складання с. акту, в якому зазначається: дата с. події, зміст с. події, обсяг ушкоджень, вжиті страхув-ом заходи щодо запобігання наслідків с. події, перелік знищеного/ ушкодженого майна. На підставі с.акту СКо вирішує питання щодо сплати с. відшкод-ня. Осн. правом страхув-ка є право на одержання обумовлених договором сум. Порядок виплати відшкод-ня регул-ся ст.24 ЗУ "Про страх.": виплата проводиться згідно з договором страх-ня, або зак-ом, на підставі заяви страхув-ка або 3-х осіб, визначених у договорі, і с.акту (аварійного сертифікату), який склад-ся страхов-ом або аварійним комісаром у формі, визначеній страхов-ом. Розмір с.виплати знах. у межах с.суми за договором с-ня. С.сума визначає ліміт відп-ті страховика перед страхув-ом.

Інколи між сторонами виникають суперечки щодо розмірів відшкод-ня і строків їх сплати. Зазвичай у договорі заздалегідь обумовлюються шляхи вирішення цих суперечок. Останньою інстанцією є суд або арбітраж, і його рішення є остаточним. Страховик має право відмовити у виплаті страхув-ку (ст.25 ЗУ "Про страх."). Підставами відмови зокрема є: 1.Навмисні дії страхув-ка (вчинення страхув-ом навмисного злочину) або особи, на користь якої укладено договір, спрямовані на настання с. ипадку, 2.Подання страхув-ом свідомо неправдивих відомостей про об`єкт с-ня, 3.Несвоєчасне повідомлення страхув-ом про настання с. випадку без поважної причини, або створення перешкод страховику у визначенні обставин, хар-ру та розміру збитків. Умовами договору можуть бути передбачені ін. підстави. Рішення про відмову приймаються страхов-ом у терміни, передбачені у правилах с-ня, і повідомл-ся страхув-ку в письмовій формі з обгрунтуванням. При виконанні зобов`язаньу повному обсязі с.суми щодо виплати договір с-ня вважається вичерпаним, його дія припиняється. При сплаті відшкод-ня у розмірі певної частки від с.суми договір вважається чинним у обсязі, який = різниці між с.сумою і сплаченим відшкод-ям.

До с-овика, який сплатив с. відшкод-ня за договором майнового с-ня в межах його фактичних витрат, переходить праворегресної вимоги до особи, винної у заподіяному збитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]