Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

67.Роль страхування в забезпеченні потреб підприємств у страховому захисті

Потреби у страх захисті за умов ринкової ек-ки: 1. самостраху-я, 2. створення товариств взаємного стр-я, 3. стах-я ризиків у СК. Економічна сутність страхування підприємницьких ризиків полягає у тому, що за його допомогою створюються відповідні фінансові гарантії стабільності виробництва і його прибутковості. Страхові відносини між страховиком і підприємством виникають у зв¢язку з існуванням в останнього страхового інтересу щодо забезпечення страхового захисту належного йому майна або інших майнових інтересів. Технологічний ланцюжок взаємовідносин між страховою компанією передбачає такі ланки:* визначення підприємством варіанту страхового покриття відповідно до мети управління підприємницьким ризиком;*визначення прийнятного страховика;*купівля страхового полісу (укладання договору), виходячи із співставлення страхових премій і умов страхування;*виконання обов¢язків, поставлених перед підприємством страховою компанією, виходячи з умов договору страхування;*своєчасне подання страховикові про настання страхової події і сплати відшкодування заяви;*забезпечення контролю за вартістю майна підприємства, яке виступає об¢єктом страхування.

68.Зміст поняття “підприємницькі ризики”. Форми і види страхування.

У загальному розумінні підприємницький ризик – це ризик, що виникає в результаті будь-яких видів діяльності, пов¢язаний з виробництвом, реалізацією товарів та послуг, фінансово-кредитних операцій. В умовах ринку підприємство не може розраховувати на покриття збитків від прояву ризиків за рахунок коштів бюджету, а можуть використовувати три основні варіанти для покриття збитків: Þ самострахування (формування власних резервних фондів), Þ об¢єднання підприємств і створення фондів взаємного страхування, у яких страхові внески учасників одночасно вступають їх пайовими вкладами у статутний капітал (такі товариства створюються переважно підприємствами однієї або суміжної галузі економіки для покриття однотипних ризиків), Þ укладання страхової угоди із страховими компаніями.

69. Страх-я майна пп від вогню та ін. Небезпек (вогневе)

Суб’єкти: страховик, страхувальник – юр. особи – пп. б-якої форми орг-ї, сплачують страх. премії за договором вогневого страх-я. Об’єкт: майно пп., яке поділяється на наступні групи: будівлі та споруди, передавальні пристрої, силові робочі та ін. машини, обладнання, ТЗ, риболовецькі судна, знаряддя посіву, об’єкти незавершеного буд.-ва , інвентар, готова продукція, сировина, товари та матеріали. Все це входить до стандартного полісу страх-я. За додатковим полісом можуть бути застраховані, тобто виступати об’єктами: майно одержане пп. за договором майнового найму, якщо воно не застраховане наймодавцем або прийняте від інших пп. або населення для переробки, ремонту, перевезення, зберігання чи комісії та майно на час проведення експериментальних або дослідницьких робіт або експонування на виставках.

На страх-я не приймаються: гроші, ЦП, рукописи та креслення, документи бух. звітності, дорогоцінні метали, тех. носії інф-ії. Страх. випадки: базовий – страх-я від вогню, удару блискавки і вибуху. Додатк. – землетрус, зсув, обвал, буря, ураган, повінь, град, злива, осідання ґрунту, затоплення, шторм, цунамі, туман, пошкодження майна водою з водопровідних, каналізац., опалюв. систем та крадіжка майна зі зломом. Страх. оцінка визначається для осн. фондів – балансова вартість з урахуванням амортизації. Для товарно-матеріальних цінностей, як власного так і придбаного вир-ва оцінюється у розмірі собів-ті або в ринкових цінах на день укладання договору з урахуванням аморт-ї. Незавершене буд.-во – у розмірі матер. і труд. витрат факт. здійснених на момент настання страх. події. Продукція у процесі вир-ва або обробки – вартість витрачених на момент стр. випадку: сировини, матер-в і праці. Експонати виставок, музейні коштовності, авторські роботи, антикваріат на підставі документів про експертну оцінку. Страхова сума: може складати як певний % так і 100% страх. оцінки, але не бути більшою дійсної вартості об’єкту. Страховий збиток: відповідає реал. Сума втрат або пошкоджень майна пп. на момент настання страх. події за баланс. Вартістю з урахуванням зносу за ринковими цінами.

Страх. відшкодування (реал. сума виплат СК) визнач-ся як добуток страх. збитку на страх. суму поділених на страх оцінку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]