Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_SP.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

39. Види страх-я життя та пенсій

основні критерії за якими поділяються види страх-я життя та пенсій Об’єкт- розуміється: договори відносно страх-я власного життя; договори страх-я іншої особи; змішаний договір в межах якого може бути застрах-й, як страхувальник так і застрахована особа. Предмет страх-я: страх-я на випадок смерті; страх-я на випадок дожиття; змішане страх-я; соц-пенсійне страх-я Порядок сплати страх премій: одноразова сплата (100%); регулярна у вигляді різних форм ануїтетів.

Період дії страх. договору: пожиттєвий; на певний визначений період Форма страх. покриття: страх-я на чітко встановлену суму; страх-я зі зменш-ня. страх. Суми; страх-я зі збільш-ням страх. суми. Вид страх. виплат: одноразова виплата страх. Сум; страх-я з виплатою регулярних ануїтетів (пренумерандо) Форма укладання договору: індивід, колективна Види страх-я: 1)страх-я на випадок дожиття, 2)страх-я на випадок смерті, 3)змішане 1+2, 4)страх-я життя дітей, 5)страх-я до вступу в шлюб, 6)пенсійне страх-я, 7)довічне страх-я.

40.Типи страхування життя.

стр-ня капіталів. Передбачає можливість укласти договори с-ня з умовою виплати певної суми при дожитті страхув-ка до зазначеного в договорі строку (події) або в разі його смерті. Стр-ня капіталів передб-є ств-ня нових капіталів. Великим попитом корист-ся змішане стр-ня життя, згідно з умовами якого передб-ся виплата, якщо страхув-к доживе до зазнач строку (віку) або помре протягом дії договору стр-ня. • стр-ня рент. Певна обумовлена договором чпстка виплач-ся страхув-ку (застрах) у вигляді регулярних період виплат, а заг сума останніх залежить від трив-сті життя.

41.Змішане страхування життя

дає змогу поєднувати в одному договорі і на одну особу страхування на випадок дожиття і на випадок смерті. Змішане страхування життя поєднує в собі два ризики, які суперечать один одному: з одного боку – дожиття до певної дати або події, а з іншого – смерть. Проте фактично присутній один ризик: людина або доживе до кінця дії договору, або ні. Страхувальник, який укладає договір змішаного страхування життя не тільки забезпечує, й створює накопичення. Він має впевненість, що в будь-якому разі не втратить своїх внесків.

Договори змішаного страхування життя довгострокові і можуть укладатися на різні за тривалістю строки (в Україні – 3, 5, 10, 15 і 20 років). При цьому враховується вік застрахованого: min – 16 років, max – 72 роки. При укладанні договору страхування важливе значення має і стан здоров’я страхувальника, оскільки договори страхування, як правило, не укладаються з непрацюючими інвалідами І групи, можуть бути передбачені і інші обмеження. Страхова сума встановлюється при укладанні договору страхування страхувальником, але страхова компанія може обмежити його можливості встановленням мінімальної страхової ∑. Якщо договором с-ня встановлено відпов-сть стр-ка при пошк-ні організму страхув-ком внасл нещ випадку, то виплата при цьому становить частину стр ∑, яка залежить від ступеня втрати здоров'я (це зд-ся за таблицею, розробленою СК). Повна стр ∑ випл-ся при 100% втраті заг працезд-ті від нещ випадку. Страховий внесок, який має бути сплачений страхувальником СК, залежить від розміру страхової суми і тарифної ставки, яка залежить від строку страхування і його варіанта, віку страхувальника, і має бути сплачений за один раз, щорічно, щоквартально або щомісячно. Дія договору страхування починається з того дня, коли на рахунок СК в банку поступили кошти. Факт укладання договору страхування засвідчується страховим полісом (свідоцтвом). За умовами договору страхування страхувальникові надається право достроково припинити договір страхування. У цьому разі страхувальник одержує викупну суму, яка залежить від розміру сплачених страхових внесків і строку дії договору страхування з урахуванням інвестиційного доходу. При дожитті застрахованого до закінчення дії договору страхувальник подає заяву, страховий поліс та квитанцію про сплату останнього внеску, страхова компанія виплачує йому обумовлену в договорі суму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]