Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

92. Економічний потенціал Норвегії

Норвегія — країна на північно-заході Європи на Скандинавському півострові, найпівнічніша країна Європи. Межує на сході зі Швецією, північному сході з Фінляндією і Росією. Слово "Норвегія" в перекладі означає "шлях на північ". Столиця Осло

Промисловість. Видобувають нафту й природний газ із 1975 р. у норвезь­кому секторі Північного моря та ка­м'яне вугілля — на Шпіцбергені. Видо­бування нафти й газу зростало особли­во високими темпами протягом 1979 — 1980-х рр. У 1996 р. на континенталь­ному шельфі було добуто 185 мли т нафти й газу (в перерахунку на нафто­вий еквівалент). Іншою продукцією гір­ничорудної промисловості є залізна й титанова руди. Майже всю електро­енергію виробляють на гідростанціях. Працюють підприємства чорної та ко­льорової (алюміній із довізної сирови­ни, магній, цинк, нікель) металургії, електрохімії, машинобудування, елект­ротехніки, радіоелектроніки, а також деревообробної, целюлозно-паперової, харчової (зокрема рибопереробної) га­лузей промисловості. За виробництвом паперу та алюмінію Норвегія посідає п'яте місце у світі, а морських суден — сьоме. Передусім Норвегія відома як світовий продуцент суден і нафто-свердловинних платформ.

Сільське господарство. Переважають дрібні фермерські господарства. По­ширена виробничо-збутова кооперація. М'ясо-молочне тваринництво є основою аграрного сектору економіки. Розводять також овець, свиней, хутрових звірів, оленів, птахів, кіз, коней. Скрізь у країні зустрічається європейський лось. У суворі зими лосі заходять навіть у великі міста. Табун приручених оленів нараховує 200 тис. голів. Дикий пів­нічний олень також поширений, і на його відстріл видається річно 25 тис. ліцензій. Вирощують зернові культу­ри, передусім ячмінь та овес, кормові трави та картоплю. Сільське господар­ство забезпечує потреби країни при­близно наполовину. Лісове господарст­во, лісозаготівлі, рибальство. Норве­гія — найбільший рибалка Західної Європи: річний вилов становить приблизно 2,6 млн т. Країна відмовилася припинити промисел китів, що викликає протести охоронців навколишнім. середовища. Продуктивні ліси вкривають 21% території суходолу країни.

Транспорт. Довжина залізниць -4 тис. км, автошляхів — близькії 90 тис. км. Половина залізниць електрифікована. Країна має великий торговельний флот — третій у світі. 90% тон­нажу флоту використовується на між­народних перевезеннях за іноземними фрахтами. Головні морські порти -4 Осло і Берген. Міжнародні аеропорти — у столиці, Бергені та Ставангері.

Зовнішня торгівля. Основні експорт­ні товари — нафта й природний газ, і продукція машинобудування (зокрема судна), целюлозно-паперової, металур­гійної та хімічної промисловості, рибо­продукти. У 1990-х рр. нафта й газ забезпечували приблизно половину вар­тості експорту.

Імпортують продукцію машинобуду­вання, транспортні засоби, текстиль, зернові, інше продовольство, деякі ВИди мінерального палива, алюмінієву сировину, залізну, марганцеву та хро­мову руду тощо.

Головні зовнішньоторговельні партнери — Велика Британія, Німеччина, Швеція, Нідерланди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]