Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать
  1. Зовнішня політика Киргизстану, Таджикистану й Туркменистану

Киргизстан

Акаєву вдалося створити власній державі імідж найдемократичнішого режиму серед пострадянських держав Середньої Азії. Це дозволило залучити підтримку міжнародних фінансових інституцій з метою досягнення макроекономічної стабільності і економічного зростання. Зовнішня політика Акаєва зорієнтована на поглиблення інтеграції у рамках СНД, при одночасній підтримці добрих стосунків з країнами Заходу.

Концепція зовнішньої політики

Дана концепція є політичним документом, що визначає основні цілі і стратегію Киргизськой Республіки (КР) в області зовнішньої політики, а також механізми її здійснення на середньострокову перспективу.

Зовнішня політика Киргизськой Республіки заснована на положеннях Конституції, Декларації про державну незалежність, нормах міжнародного права, прихильності цілям і принципам ООН і ОБСЄ. Будучи органічним продовженням внутрішньої політики, зовнішня політика Киргизстана відображає консолідовані інтереси багатонаціонального, поліконфессионального народу республіки і направлена на забезпечення і захист державного суверенітету, формування сприятливих зовнішніх умов для здійснення економічних і політичних перетворень демократичної орієнтації.

Киргизстан в світовій спільноті

Киргизстан - держава центрально-азіатського регіону, місцерозташування якого має важливе геополітичне і геоекономічне значення як моста, що пов'язує, між Заходом і Сходом, а також Північчю і Півднем.

В даний час Киргизстан політично, економічно, етноїсторічеські, в тимчасовому і просторовому вимірюванні знаходиться між комуністичним минулим і демократичним майбутнім. Цей період класифікується як посткомуністичне суспільство.

Киргизстан, як і інші держави Центральної Азії, є місцем сходження чотирьох культурно-цивілізаційних пластів: європейського, опосередкованого через Росію, арабо-мусульманського, персидського і китайського.

Це обставина, з одного боку, створює сприятливі передумови для розвитку двосторонньої і багатобічної співпраці на різних напрямах, а з іншої - обумовлює необхідність проведення гнучкої і збалансованої зовнішньої політики.

Киргизстан активно розвиває дипломатичні і інші відносини з більшістю держав миру. Практичну спрямованість і осмислений зміст приймає співпраця країни з міжнародними глобальними і регіональними організаціями. Збагачується і набуває цільового призначення і системного забезпечення зовнішньополітична діяльність Киргизськой Республіки.

I. Пріоритети зовнішньої політики

Забезпечення національних інтересів політичними і дипломатичними засобами складає основу зовнішньої політики. Відповідно до цього виділяються наступні пріоритети:

• забезпечення і захист суверенітету і територіальної цілісності;

• формування сприятливих зовнішніх умов для здійснення економічних і демократичних реформ;

• захист має рацію, свобод і інтересів громадян Киргизстана.

Реалізація національних інтересів Киргизстана забезпечується, головним чином, розвитком дружніх, взаємовигідних відносин з сусідами, провідними державами і інтеграційними об'єднаннями світової спільноти.

У здійсненні зовнішньої політики, направленої на забезпечення національних інтересів, Киргизстан визначає наступні

основні завдання: • зміцнення стабільності і безпеки в регіоні

• розвиток добросусідських відносин з суміжними державами і поглиблення інтеграційних процесів в Центральній Азії;

• сприяння зміцненню СНД, реалізації економічного і політичного потенціалу Співдружності;

• зміцнення дружніх зв'язків з високорозвинутими країнами Заходу і Сходу;

• розвиток співпраці з організаціями системи ООН, її спеціалізованими установами, регіональними міжнародними організаціями, фінансовими і економічними інститутами.

• зміцнення співпраці з країнами, що розвиваються, і країнами перехідного періоду.

II. Інструментарій зовнішньої політики

2.1 Важливим інструментом здійснення зовнішньої політики є двостороння дипломатія. При цьому об'єктивною необхідністю є диференційований підхід у виборі найбільш перспективних напрямів, що відповідають особливостям культурно-цивілізаційного, этно-історичного, геополітичного, геоекономічного положення країни і що дозволяють з максимальною ефективністю реалізувати національні інтереси Киргизськой Республіки.

Центрально-азіатський регіон є пріоритетним з погляду забезпечення територіальної цілісності Киргизськой Республіки, безпеки і економічного розвитку.

Виключно велике значення для Киргизстана, що здійснює складні економічні і політичні перетворення, має зміцнення співпраці з демократичними, розвиненими державами світової спільноти.

Киргизстан і великі держави

Навколо Росії сформувалася "євразійська цивілізація", як геополітичне, економічне, культурне, духовне, і лінгвістичний простір, частиною якого є Киргизстан. Взаємопроникнення інтересів Киргизстана і Росії зумовлює високий рівень політичної співпраці.

Зміцнення військово-політичної взаємодії з РФ є важливою умовою забезпечення безпеки країни. З Росією також пов'язані життєві інтереси в області економіки. Все це обумовлює необхідність будівництва відносин стратегічного партнерства з цією країною.

Відносини з Китайською Народною Республікою - найважливіший аспект зовнішньої політики Киргизстана. Пріоритетне місце Китаю визначається його зростаючою вагою в світових і регіональних справах, значним економічним і демографічним потенціалом, а також безпосередньою близькістю до Киргизстану.

Розвиток добросусідських відносин з цією країною є необхідним компонентом забезпечення безпеки, важливою умовою розвитку комунікацій в південному і східному напрямах, а також взаємовигідної торговельно-економічної співпраці.

Значущість Сполучених Штатів Америки як одного з найбільш впливових центрів світового порядку а також зростаюча активність США в регіональних справах виводять цю країну на одне з перших місць серед пріоритетів зовнішньої політики Киргизстана.

Розвиток взаємовигідних відносин з США здатний сприяти таким, що проводиться в Киргизстане соціально-економічним і демократичним перетворенням. Важливим завданням є забезпечення балансу між політичною і економічною складовими двосторонніх відносин шляхом активізації

співпраці з США в торговельно-економічній сфері.

Інтересам Киргизстана відповідає розвиток дружніх збалансованих відносин з цими державами, присутність яких в регіоні найвідчутніше.

Киргизстан і суміжні країни

Стан відносин з суміжними країнами є найважливішим чинником, що визначає безпеку в регіоні і в країні, нормальне функціонування економіки Киргизстана, перспективи здійснення реформ, можливість виходу до світової і континентальної інфраструктури комунікацій.

Це обумовлює необхідність підтримки і розвитку з країнами регіону дружніх відносин на основі взаєморозуміння, взаємовигідної співпраці і знаходження балансу інтересів.

В зв'язку з цим стратегічним завданням є поглиблення регіональної економічної інтеграції (в рамках ЦАЕС) на основі збалансованої взаємозалежності і формування відносин взаємовигідного використання природних ресурсів країн регіону.

Локалізація вогнищ напруженості і вживання превентивних заходів, направлених на запобігання їх виникненню, є довгостроковим завданням. Для її вирішення можуть бути використані, перш за все, двосторонні і регіональні механізми, а також багатобічні структури безпеки на регіональному і глобальному рівнях (СНД, ОБСЄ, ОЇК, ООН).

Інтересам забезпечення стабільності і безпеки відповідає підтримка дружніх відносин з Іраном і Пакистаном, заснованих на взаєморозумінні і взаємній пошані вибраного шляху розвитку.

СНД дозволило побудувати достовірно міждержавні відносини на якісно новому рівні, а також сприяло об'єднанню зусиль для протистояння сумісним погрозам в області безпеки. Співдружність також сприяла збереженню загального освітньо-культурного і інформаційного простору.

Розвиток торговельно-економічних зв'язків в рамках СНД є найважливішою передумовою виходу з глибокої кризи і включення в світове господарство на прийнятних і адекватних потенціалу нових незалежних держав умовах.

Враховуючи загальні для всіх країн СНД потреби в інвестиціях, технологіях і управлінському досвіді, представляється актуальним пошук об'єднуючих моделей економічного співробітництва.

Довгостроковим інтересам Киргизстана відповідає поетапне формування спільного ринку товарів, послуг, капіталу і робочої сили на просторі СНД.

На користь Киргизстана також збереження і зміцнення науково-технічної і культурної співпраці з країнами СНД.

Актуальним завданням є налагодження взаємодії в боротьбі із злочинністю, наркобізнесом, надання правової допомоги в кримінальних і цивільних справах і вирішенні проблем біженців.

Важливим завданням є зміцнення єдиного військово-стратегічного простору і механізмів колективної безпеки.

Киргизстан і розвинені в економічних відносинах демократії

Розвиток відносин Киргизстана з європейськими країнами відкриває шлях до інтеграції в співтовариство розвинених, демократичних держав. Реалізація цього завдання може здійснюватися по каналах двосторонньої і багатобічної дипломатії.

Важливою є участь в загальноєвропейському процесі, зокрема, в ОБСЄ в цілях стабілізації економіки, протидії транснаціональним погрозам і зміцнення регіональної безпеки.

Наповнення конкретним змістом двосторонніх відносин, що складаються, із Західною Європою і її інститутами (ЄС, КЕС, ЦЕ, ЕКЕ) повинне бути орієнтоване на рішення задач внутрішнього розвитку Киргизстана.

У двосторонніх відносинах на європейському напрямі політики Киргизстана пріоритетне значення має поглиблення зв'язків з Німеччиною, Францією, Швейцарією, Великобританією і Туреччиною. Вимагає активізації розвиток

відносин з країнами Східної Європи.

Таджикистан

Основні принципи зовнішньої політики Республіки Таджикистан, закріплені законодавчо: забезпечення суверенітету, незалежності і територіальної цілісності країни; позитивний нейтралітет і неучасть у військових блоках; підтримка дружніх відносин зі всіма країнами; відмова від виробництва, розміщення і застосування ядерної зброї.

Республіка Таджикистан - співзасновник і член Співдружності незалежних держав (з грудня 1991 року); член Організації Об'єднаних Націй і її спеціалізованих установ; член Організації економічного співробітництва; член Організації ісламської конференції; член Міжнародного валютного фонду. Таджикистан (з лютого 1993 року) країна - одержувач допомоги за Програмою розвитку ООН. Угоди про співпрацю в здійсненні економічних, соціальних і культурних програм поміщені урядом Республіки з розділом ісмаїлітов принцом Карімом Ага-ханом IV, що відвідав Таджикистан в 1995 і 1998 роках.

Республіка Таджикистан встановила дипломатичні відносини зі всіма постійними членами Ради Безпеки ООН, а також з ФРН, Афганістаном, Іраном, Туреччиною, Пакистаном, Індією, Саудівською Аравією, Лівією і іншими країнами. З лютого 1993 року в Душанбе функціонує постійне представництво ООН.

У травні 1992 року Республіка Таджикистан підписала Договір про колективну безпеку Співдружності незалежних держав. Відповідно до рішень, прийнятих на зустрічах глав держав СНД, в Таджикистані знаходяться коаліційні сили країн Співдружності по підтримці миру, основу яких складає військовий контингент Російської Федерації (що доукомплектував таджікистанськімі військовослужбовцями).

25 травня 1993 року в Москві був підписаний Договір про дружбу, співпрацю і взаємну допомогу між Республікою Таджикистан і Російською Федерацією. Дружні відносини склалися у Таджикистану з незалежними державами Центральної Азії.

Спільно з Російською Федерацією, Казахстаном і Киргизією, Таджикистан проводить політику, направлену на врегулювання прикордонних питань з КНР і скорочення озброєних сил в прикордонних районах. Таджикистан визнає уряд КНР єдиною законною владою на всій території Китаю, включаючи Тайвань. Підписані угоди про співпрацю між Таджикистаном і КНР.

Таджикистан робить зусилля по нормалізації відносин з Афганістаном (з яким Республіка має загальну межу протяжністю в 1300 км.); по припиненню нападів на прикордонні застави і інших озброєних акцій, які проводяться з афганської території; по припиненню незаконного ввезення до Таджикистану зброї і наркотиків з Афганістану.

Участь в Організації економічного співробітництва сприяє розвитку зв'язків Таджикистану з Іраном, Пакистаном і Туреччиною. Таджикистаном підписані з цими країнами угоди про співпрацю в області економіки, культури, освіти, науки і в інших сферах.

Угоди про взаємовигідну співпрацю підписані між Таджикистаном і Індією.

Туркменистан

Нейтральный статус Туркменистан открывает широкие возможности для проведения им своей миролюбивой внешней политики, активной, позитивной линии в развитии мирных, дружественных связей с зарубежными партнерами на принципах равноправия, взаимоуважения, взаимовыгоды и невмешательства во внутренние дела других государств.

Основними завданнями зовнішньої політики Туркменістану є:

- збереження і зміцнення державного суверенітету Туркменістану, зростання його ролі і значення в системі міжнародних відносин;

- створення максимально сприятливих зовнішньополітичних умов для внутрішнього розвитку держави;

- відстоювання і реалізація національних інтересів Туркменістану всіма формами контактів, що склалися в міжнародній практиці;

- забезпечення безпеки Туркменістану політичними, дипломатичними засобами;

- розвиток конструктивної взаємовигідної співпраці зі всіма зарубіжними партнерами на основі рівноправ'я і взаємоповажає;

- забезпечення повної відповідності зовнішньополітичних дій Туркменістану міжнародному праву і Статуту ООН.

Згідно дефініціям, що існують в міжнародному праві, нейтралітет Туркменістану є:

за походженням – визнаним, що підтверджується резолюцією Генеральної Асамблеї ООН «Постійний нейтралітет Туркменістану» (12 грудня 1995 р.), декларацією Ісламабаду за підсумками третьої зустрічі глав держав і урядів країн Організації Економічного Співробітництва (15 березня 1995 р.), Завершальним документом 11-ої конференції розділів держав і урядів країн Руху неприєднання (20 жовтня 1995 р., Картахена, Колумбія);

формою – постійним, тобто не обмеженим в часі і таким, що діє як в мирне так і у військовий час;

за змістом – позитивним або конструктивним, що подразумеваєт активну позицію держави в питаннях підтримки миру і стабільності, розвитку відносин дружби і співпраці між державами.

При формуванні Концепції своєї зовнішньої політики Туркменістан виходить з тієї об'єктивної обставини, що зі всіма без виключення державами Туркменістан розвиває цивілізовані зв'язки, ні з однією із зарубіжних держав він не має ворожих відношень, нікому не пред'являє територіальних претензій і ніхто не пред'являє територіальних претензій до нього. Реалізація зовнішньополітичних завдань Туркменістану ні в чому не може ущемляти інтереси інших держав або загрожувати їх безпеці.Туркменістан відкритий для всіх форм конструктивної міжнародної співпраці.

Туркменістан як державу-член ООН визнає її пріоритет в рішення будь-яких вхідних в її компетенцію питань. Ухвалення Туркменістаном статусу постійного нейтралітету не зачіпає виконання зобов'язань, витікаючих із Статуту ООН, і сприятиме досягненню мети Організації Об'єднаних Націй.

Виходячи з розуміння особливого міжнародно-правового статусу Туркменістану як нейтральної держави, справжня Концепція підтверджує його міжнародні зобов'язання в цій якості і визначає політичні, економічні і гуманітарні аспекти його реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]