Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

73. Адміністративно-територіальний поділ та державний устрій сша.

Географическое положение: расположены в Северной Америке, на севере граничат с Канадой, на юге - с Мексикой.

Территория - 9.363,3 тыс.кв.км.

Столица - г. Вашингтон.

Государственное устройство: федеративная республика. Действует Конституция Соединенных Штатов Америки, принятая 17 сентября 1787 г. и вступившая в силу 4 марта 1789 г. В дальнейшем была дополнена 27 поправками

Население - по данным Бюро переписи населения в Соединенных Штатах проживает более 295 млн.чел.

Государственный язык - английский.

Території й володіння США – федеральний округ Колумбія, де розташована столиця держави, і острівні адміністративні одиниці: Пуерто-Ріко (формально має статут ", що вільно приєдналося" держави), Гуам , Східне Самоа, Віргінські о-ва. Округ Колумбія був створений в 1791, коли сусідні штати Віргінія й Меріленд виділили землі по берегах р.Потомак для будівництва столиці держави. В 1898 Іспанія поступилася США Пуерто-Ріко у Вест-Індії й Гуам , південний острів Маріанського архіпелагу в західній частині Тихого океану. Східне Самоа – це група островів у південній частині Тихого океану, які відійшли до США за договором з Великобританією й Німеччиною в 1899. В 1917 США придбали в Данії Віргінські про- ва у Вест-Індії. Округ Колумбія управляється виборною радою й мером. Пуерто-Ріко – самокерована співдружність, що добровільно приєдналася до США. Гуама, Східне Самоа й Віргінські про- ва США перебувають під керуванням бюро по територіальних і міжнародних питаннях міністерства внутрішніх справ США. Під керуванням США перебувають підопічні території ООН - Каролінські, Маріанскі й Маршаллові острова в західній частині Тихого океану.

Влада в штатах і на місцях. Федеральна система розподіляє владу по декільком рівням. Деякі повноваження довірені винятково федеральному уряду , інші – перебувають у винятковому веденні штатів. Є й т.зв. співпадаючі повноваження, здійснювані як федеральними органами, так і владою штатів. У випадку виникнення розбіжностей федеральні суди – в останній інстанції Верховний суд – зобов'язано розмежувати сфери повноважень і захистити пріоритет федеральної влади у випадку збігу цих сфер.

Глава держави: президент. Президент обирається шляхом непрямих, двоступінчастих виборів на 4 роки (але не більш, ніж на два строки підряд) одночасно з віце-президентом. Президентські вибори проводяться у високосний рік одночасно з виборами в конгрес. Строк перебування на пості президента обмежено 8 роками. У випадку відсторонення президента з його поста , його смерті або відставки віце-президент стає президентом і має право призначити нового віце-президента зі схвалення більшістю голосів в обох палатах конгресу США. Президент США – Джордж Уокер Буш- Молодший (вибрано 2 листопада 2004 року, інаугурація 20 січня 2005 року)Віце-президент США - Ричард Брюс Чейни (вибрано 2 листопада 2004 року).

Законодавча влада належить Конгресу США, що складається із двох палат: сенату (верхня палата) і палати представників (нижня палата). До складу сенату (100 членів) входять по 2 сенатора від кожного штату, незалежно від чисельності населення й території, що обираються прямим рівним голосуванням строком на 6 років. Строк починається в січні наступного після виборів року. Кожні два роки підлягає переобранню третина сенаторів. Палата представників (435 членів) обирається прямим рівним голосуванням по мажоритарній системі представництва (відповідно до принципу пропорційного представництва, по якім число конгресменів від кожного штату повинне бути пропорційно чисельності населення) строком на 2 року.

Строк повноважень усього конгресу кожного скликання – 2 року. До складу палати представників входять також (без права голосу): резидент- комісар від Пуерто-Ріко, делегати від федерального округу Колумбія, Гуама, американських Віргінських островів і американського Східного Самоа. Делегати беруть участь у роботі палати із правом дорадчого голосу. Конгрес 109- го скликання почав роботу 4 січня 2005 року. В обох палатах більшість належить Республіканській партії.

Виконавча влада належить президентові, який є одночасно головнокомандуючим збройними силами США. Президент призначає міністрів за згодою сенату. Конгрес не може приймати вотум недовіри уряду . Штати мають свої законодавчі й виконавчі органи влади , структура й компетенція яких визначаються конституціями штатів. Законодавчими органами штатів є двопалатні або однопалатні законодавчі збори. Виконавча влада в штатах здійснюється губернаторами, що обираються населенням штатів на строк від 2 до 4 років.

Судова влада : характерною рисою судоустрою в США є відсутність єдиної, загальнонаціональної судової системи; існують організаційно відособлені, паралельні судові системи в кожнім зі штатів і федеральна судова система. Згідно зі статтею 3 конституції, судова влада Сполучених Штатів надається Верховному суду США й нижчестоящим федеральним судам, засновуваним конгресом. Судоустрій на федеральному рівні Федеральну судову систему утворюють 4 групи судів - окружні, спеціальні, апеляційні й спеціальні апеляційні - на чолі з Верховним судом. 4 липня - День Незалежності (1776 м. г.,п.,р.),

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]