Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

89. Країнознавча характеристика Королівства Нідерландів.

Офіційна назва – Koninkrijk der Nederlanden

Столиця – Амстердам

Мови – нідерландська, мови меншин

Населення – (на 2003) 16,150511

Історія

За 1000 р. до н. є. територію ниніш­ніх Нідерландів почали заселяти пле­мена кельтів і фризів. Фризи та бата­ни витіснили кельтів за 300 р. до н. є. У І ст. до н. є. частину території краї­ни завоювала Римська імперія.

Регіон був під владою Риму до IV ст. н. є. До країни мігрували в V ст. фран­ки й сакси, і вона стала частиною імпе­рії франків, яка у VIII ст. ввійшла до складу Священної Римської імперії. Після розпаду в середині IX ст. імперії франків настала феодальна роздроб­леність. Нідерландські землі — Голлан­дія, Зеландія та Фрисландія вважа­ються тими, що належали до корінних Нідерландів ще за середньовіччя. У 843 р. Голландія стала частиною Лота­рингії, а 925 р. — частиною Священної Римської імперії. Графство Голландія вперше зга­дується в 1018 р. Консолідація країни розпочалася в XIV —XVI ст. за часів правління герцогів Бургундії. В 1447 р. всі Низькі землі потрапили під владу іспанських Габсбургів. Повстання про­ти жорстокого панування короля Філіппа II розпочалося 1568 р. і тривало довго — 80 років. У січні 1579 р. було утворено Утрехтсь-кий союз, що складався з північних і деяких південних провінцій країни. Со­юз на чолі з Вільгельмом Оранським проголосив незалежність Нідерландів 26 липня 1581 р. Це утворення стало першою в світі буржуазною державою. Але північним провінціям довелося ще повоювати з Іспанією. Врешті-решт 1609 р. вона визнала незалежність Ні­дерландів. Міжнародне визнання нової держави закріпив Вестфальський до­говір 24 жовтня 1648 р. Про­тягом XVII ст. Нідерланди перетвори­лися на економічно могутню державу. Імперія почала занепадати після англо-голландських війн, а також довгих війн проти Франції за часів ко­роля Людовіка XIV. З 16 травня 1795 по 5 червня 1806 рр. на території Нідер­ландів, зайнятій французькими війсь­ками, існувала Батавська республіка. Протягом 1806—1810 рр. існувало Гол­ландське королівство на чолі з Людо-віком — братом Наполеона. З 13 липня 1810 по 21 листопада 1813 рр. Нідер­ланди були у складі Франції. Напри­кінці XVIII — на початку XIX ст. Ве­лика Британія захопила о. Цейлон та Капську колонію. Відповідно до рішен­ня Віденського конгресу 16 березня 1815 р. було створено незалежне Нідер­ландське королівство, до складу якого ввійшла й Бельгія. У 1848 р. прийняли конституцію, в основу якої поклали британську систему. В 1887 р, прийняли нову конституцію. Під час Першої світової війни Нідерланди збері­гали нейтралітет. їх не обминула світова економічна криза 1930-х рр. Гітле­рівська Німеччина окупувала Нідер­ланди під час Другої світової війни, хоча країна заявила про свій нейтра­літет. Із 23 листопада 1890 р. країною правила королева Вільгель-міна. 4 вересня 1948 р. престол пере­йшов до її дочки Юліани. нині главою держави є короле­ва Беатрикс. Нідерланди належать до гурту тих країн, які заснували еко­номічний союз Бенілюкс (1948 р.), НАТО (1949 р.), «Спільний ринок» (1956 р.). Після Другої світової війни при владі в Нідерландах були коалі­ційні уряди. Чинну конституцію прий­няли 17 лютого 1983 р.

Королівство Нідерландів, держава в Західній Європі. Площа 41 526 кв. км. Граничить на сході з Німеччиною, на півдні – з Бельгією, північні й західні береги обмиваються Північним морем (берегова лінія 451 км.). Часто країну називають Голландією за назвою самої багатої й впливової із семи провінцій, що спочатку входили в Республіку З'єднаних провінцій Нідерландів в 16 в.

Клімат. Завдяки перевазі західних вітрів, що дмуть із Північного моря, узимку в Нідерландах звичайно встановлюється м'яка погода, а влітку – прохолодна. Середня температура січня 2° С. Узимку бувають нетривалі періоди з негативними температурами, що чергуються з відлигами.

Конфесіональний склад . По оцінках на 1999, католики становили 31% населення країни, прихильники нідерландської реформаторської церкви – 14%, з – 7%, мусульмани – 4,4 %, індуїси – 0,5%, послідовники інших релігій – 2%, не вказали релігійну приналежність і атеїсти – 39%.

ДЕРЖАВНИЙ УСТРІЙ І ПОЛІТИКА. Королівство Нідерландів включає основну територію в Європі, Нідерландські Антильські про- ва й про. Аруба у Вест-Індії. Державний лад. Нідерланди – конституційна монархія. Конституція прийнята в 1814; у текст вносилися зміни, останній раз 17 лютого 1983. Главою держави є королева Беатрикс (династія Оранских – Нассау), що вступила на престол 30 квітня 1980. Усі політичні акти відбуваються від імені королеви. Виконавча влада здійснюється королевою й урядом. До складу останнього входять міністри, що представляють політичні партії правлячої коаліції. Міністри не повинні бути членами парламенту, називаного Генеральними Штатами. Вищим дорадчим органом країни, на розгляд якого пропонуються законопроекти, є Державна рада . Головою Ради є глава держави. До складу Ради входять також заступник голови й 28 членів, призначуваних довічно. Контроль над правильністю надходжень і витрат державних засобів здійснює Рахункова палата. Законодавча влада здійснюється монархом і Генеральними Штатами. Генеральні Штати складаються із двох палат.

ЕКОНОМІКА Нідерланди – невелика держава , однак обсяг ВВП в 2004 – 481,1 млрд. дол. США, або 29 500 дол. на душу населення. Нідерланди – одна із самих багатих країн у світі , що займає 12- е місце серед 29 країн, що входять в Організацію економічного співробітництва й розвитку. В основі економіки країни лежить зовнішня торгівля. Обсяг нідерландського експорту в 2004 оцінювався в 293,1 млрд. дол. США, імпорту – в 252,7 млрд. дол. Основні торговельні партнери країни в експорті : Німеччина, Бельгія, Великобританія, Франція, Італія, США; в імпорті : Німеччина, Бельгія, США, Китай, Великобританія , Франція . Розвиток важкої промисловості Нідерландів гальмувався через обмеженість мінерально-сировинної бази. Тільки після закінчення Другої світової війни почався швидкий ріст таких галузей, як машинобудування, енергетика й хімічна промисловість (особливо нафтопереробка й нафтохімія). Нідерланди при сприянні британського капіталу породили ряд найбільших торговельних і промислових світових компаній, наприклад, "Филипс", "Юнилевер" і "Роял датч шелл". 73,1% ВВП створюється в сфері послуг, 24,5% – у промисловості, 2,4% – у сільському господарстві (дані на 2004). Чисельність зайнятих становила на 2000 7,2 млн. (у сфері послуг 73%, у промисловості 23%, сільському господарстві – 4%). Безробіття на 2004 склала 6%. Сільське господарство в Нідерландах через несприятливі природні умови має досить виборчий і високоспеціалізований характер. Перевага віддається племінному тваринництву, виробництву молочних продуктів і вирощуванню овочевих і садових культур на експорт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]