Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

75. Демократична й Республіканська партії в політичному житті сша.

Партійно-політична система США визначається своєю стабільністю. Тут існує класична двопартійна система. Дві партії – республіканців (емблема – слон), яка оголосила себе партією національного відродження, і демократів (емблема – осел), які вважаються партією реформ, суперничають між собою і навперемінно приходять до влади. Обидві партії виражають інтереси державно-монополістичного капіталу, монополістичних угруповань. Вони мають сильний центральний і місцевий апарат, низовою ланкою якого є комітети виборчих дільниць, а вищим органом – національні партійні комітети і національні партійні з’їзди. В історії США робилися неодноразові спроби розбити монополію 2 провідних партій. У 1923р. в штаті Мінне сота сенатор Р.Лафолетт створює фермерську-робітничу партію. У 1924р. вона стала основою третьої національної партії – Конференції прогресивних політичних дій. На виборах 1924 року двопартійна система вистояла – і разом з цим провалилась спроба створення третьої масової партії. Після Другої світової війни знову виникла ідея про створення третьої партії(Р.Перо), але і ця спроба не мала успіху. В 1919році, після робітничого підйому, в США виникають одночасно 2 комуністичні партії: на чолі з Ч.Рутенбергом та на чолі з Д.Рідом . Кількість членів в обох партіях була майже рівною, однакові були програми, обидві партії вступили до Комінтерну. В 1921 році Виконком Комінтерну об’єднав їх в єдину комуністичну партію Сполучених Штатів Америки. В 1944р. було прийнято рішення про саморозпуск, але в 1945 році партія була відновлена. Ще однією політичною силою в США були фашистські організації. В 1934 році була зроблена спроба фашистського перевороту – змова розкрита, але ніхто з учасників не був покараний. Існує профашистська організація мінітменів – колишній льотчик ВМС США Дж. Рокуел створив американську нацистську партію з усіма фашистськими атрибутами.

Республіканська партія

Республіканська партія, яку також часто називають "Велика стара партія", була утворена в 50-і роки 19 століття демократами Півночі і всіма тими, хто противився поширенню рабства на нових західних територіях США.

Проблема рабства радикальним образом змінила політичний ландшафт Сполучених Штатів і привела республіканців у Білий дім у 1860 році, коли на президентських виборах переміг Авраам Лінкольн. Перемога над жителями півдня в громадянській війні зміцнила позиції порівняно нової партії на американській політичній сцені.

Республіканці, що спочатку активно виступали на захист прав чорних американців, зокрема, за надання їм права голосу, пізніше були змушені зм'якшити свої позиції в інтересах збереження популярності серед білих виборців. Така стратегія принесла свої плоди: у період з 1868 по 1892 рік республіканці виграли п'ять президентських виборів із семи.

У кінці 19 століття розвиток великих корпорацій змінило Америку і разом з нею "Велику стару партію", що виявилася під впливом промисловців і підприємців. Свої голоси їй також віддавали ті групи населення, що почували погрозу з боку іммігрантів нової хвилі - з Ірландії, Італії і пізніше зі Східної Європи.

У 1912 році колишній президент-республіканець Теодор Рузвельт вийшов на вибори як кандидат від створеної їм Прогресивної партії, чим розколов республіканський електорат. Вибори виграв демократ Вудро Вільсон.

"Велика стара партія" повернулася в Білий дім у 1920 році й утримувала його до 1932 року, коли нездатність президента Герберта Гувера знайти рішення економічних і соціальних проблем у період Великої депресії привела до перемоги демократа Франкліна Рузвельта.

У 30-і роки республіканці виступали за ізоляціоністський курс у зовнішній політиці США, тобто за невтручання в європейські справи. Після другої світової війни основним пунктом їхньої зовнішньополітичної програми став антикомунізм. З 1952 по 1960 рік Овальний кабінет Білого дому займав представник республіканців генерал Дуайт Ейзенхауер, що під час війни командував військами союзників у Західній Європі.

У 60-і роки ведучі позиції в республіканській партії займали представники її консервативного крила, і серед них - Баррі Голдуотер, що програв на президентських виборах 1964 року. За нього в 1968 році "помстився" інший консервативно набудований республіканець Річард Ніксон. Перемогу Ніксону забезпечили голоси так називаного "мовчазної більшості" - американців, що вимагала "відновлення законності і порядку" і стурбованих активізацією радикальних політичних груп і рухів.

Республіканська партія займала Білий дім з 1968 по 1992 рік з 4-літньою перервою в 1976-1980 рр, коли у Вашингтоні панували демократи.

Найяскравішим представником консервативних республіканців став Рональд Рейган. Популістська програма Рейгана, спрямована на зменшення ролі федерального уряду в соціально-економічному житті Сполучених Штатів, скорочення податків і збільшення витрат на озброєння в сполученні з антикомуністичними гаслами знайшла в Америці багато прихильників і надовго відкинула демократів від воріт Білого дому.

Великі надії республіканці покладали на Джорджа Буша, що замінив у Білому домі Рональда Рейгана в результаті виборів 1992 року. Однак Буш, домігшись значних успіхів у зовнішній політиці, не зумів набрати достатньої кількості голосів у внутрішній політиці.

У 1992 році "Велика стара партія" потерпіла нищівну поразку, уступивши демократам і Білий дім, і обидві палати конгресу США.

Утім, через два роки республіканська партія повернула контроль над конгресом завдяки програмі "Контракт з Америкою", висунутої лідером республіканців у палаті представників Ньютом Гінгричем. Виконати цей "контракт" їм не вдалося, що допомогло демократові Біллу Клінтону перемогти Роберта Доула на виборах 1996 року.

Невдачі середини 90-х років привели до появи усередині республіканської партії декількох плинів - "антиурядових популістів", "інтернаціоналістів", "моралістів", "ізоляціоністів" і т.д.

Демократична партія

Демократична партія США виникла в кінці 18 століття під керівництвом Томаса Джеферсона. Її головним призначенням був захист інтересів фермерів і протидія спробам федерального уряду сконцентрувати влада у своїх руках.

Ключовим пунктом програми ранніх демократів було положення о "правах штатів". На їхню думку, майже всі політичні повноваження повинні були бути передані урядам штатів.

Згодом це питання виявилося тісно зв'язаним із проблемою рабства в США і привів до розколу між північними і південними демократами. Зрештою, після того, як у 1860 році президентом США став республіканець Авраам Лінкольн, південні демократи проголосили незалежність своїх штатів, що привело до громадянської війни.

Аж до 1884 року демократична партія залишалася на задворках американського політичного життя, регулярно програючи президентські вибори республіканцям. Основна частина їхнього електорату знаходилася в південних штатах.

Крім того, за демократичну партію голосували етнічні меншості американської Півночі, бідні фермери Заходу й інші маргінальні групи, що не зуміли скористатися плодами індустріалізації Америки в кінці 19 століття.

Тривалі періоди, протягом яких демократичної партії не вдавалося посадити своєї людини в Білий дім, уплинули на неї негативним образом. Вона виявилася розколотою між консервативними жителями півдня і міськими "прогресистами" на Півночі. На з'їзді в 1924 році, наприклад, делегати були змушені голосувати 103 рази, щоб визначити кандидатуру в президенти США від демократів.

Лише так звана "Велика депресія" наприкінці 20-х років минулого століття і нездатність республіканців справитися з економічними проблемами країни дали демократам шанс повернутися в центр політичного процесу. Відродження партії очолив Франклін Делано Рузвельт, що переміг на президентських виборах у 1932 році.

Рузвельт проголосив "Новий курс" (New Deal) для "забутої людини" - широкомасштабну програму реформ у промисловості, сільському господарстві і фінансах. Завдяки цьому демократична партія значно збільшила число своїх прихильників: під час президентства Рузвельта за демократів голосувало вдвічі більше виборців, ніж за республіканців.

"Золота ера" Франкліна Делано Рузвельта продовжилася для демократів і після його смерті в 1945 році. Між 1932 і 1968 роками демократична партія утримувала за собою Овальний кабінет Білого дому протягом 28 років (у 1952-1960 рр його займав республіканець Дуйат Ейзенхауер). Вона також контролювала палату представників конгресу США до 1994 року і сенат велику частину цього періоду.

Демократична коаліція "Нового курсу" почала руйнуватися в 60-і роки, коли президенти Кеннеді і Джонсон приділяли більшу увагу проблемам цивільних прав американців. Ослабленню впливу демократів сприяли також кампанії протесту проти війни у В'єтнамі і посилення профспілок. У 1968 році на виборах у Білий дім переміг республіканець Річард Ніксон.

У період з 1968 по 1992 рік демократична партія займала Білий дім лише протягом одного президентського терміну. У 1976 році Джиммі Картер удало використовував гасло про "чесний уряд" в атмосфері Уотергейтського скандалу з приводу незаконних дій президента Ніксона.

Демократи втратили підтримку своїх традиційних виборців - білих робітників і представників середнього класу, виявившись під впливом так званих "груп особливих інтересів".

Цим недоглядом у 1980 році зуміла скористатися республіканська партія на чолі з талановитим популістом Рональдом Рейганом, що приклав усі свої акторські здібності до того, щоб надійно закріпити у свідомості виборців образ демократів як партії високих податків, уряду, що усюди втручається, і слабкої зовнішньої політики.

Демократам довелося чекати 12 років, перш ніж на президентських виборах 1992 року переміг Білл Клінтон.

Обидві партії в даний час відрізняються неоднорідністю соціальної бази. І та й інша партії поєднують бізнесменів, фермерів, учителів , лікарів, службовців. Тобто, вони намагаються об'єднати інтереси найрізноманітніших людей країни. Варто підкреслити, що на сьогоднішній день Демократична партія активно співробітничає з профспілками, прагне розширити свій вплив серед інтелігенції і так званих середніх американців, підтримує національні і релігійні меншості. Республіканську партію підтримують підприємці, військові, фермери, частково інтелектуали консервативної орієнтації. Ці дві політичні партії Америки найбільш впливові не тільки у своїй країні, але й в інших демократичних країнах.

Важливо відзначити, що і та й інша придбали значний досвід у керуванні країною, переміняючи один одного, а також опанували опозиційними методами впливу, періодично міняючись місцями завдяки виборам.

Обидві партії ретельно підбирають кандидатів у члени уряду: украй рідко в США політик може зробити стрибок з невідомості у вищі політичні кола. Звичайно він повинний пройти довгий шлях, піднімаючи зі сходинки на сходинку. Виключенням є Едвард Кеннеді, що став сенатором від штату Массачусетс незабаром після закінчення Університету і знаходиться на цій посаді вже більш 25 років. Настільки стрімкій кар'єрі він зобов'язаний популярності батька і брата Дж. Кеннеді.

Прийнято вважати , що Президент у США знаходиться як би вище партій. В одній зі своїх мов Т. Джефферсон вимовив знаменитий вислів: "Будь-яка розбіжність у думках не є розбіжність у принципах. Розрізняючи за назвою, ми є прихильниками того самого принципу. Усі ми республіканці, усі ми - федералісти".

Але оскільки висування кандидатів походить від політичної партії, президент установлює тісні зв'язки з партією, апелює до членів партії, хоча після обрання такий зв'язок може і помітно ослабнути. Ставши Президентом, кандидат, як правило, починає апелювати до всього електорату (тобто до виборців).

У США населення досить активно в період передвиборних кампаній. Громадяни зустрічаються з кандидатами, беруть участь у зборах підписів, різних маршах, агітують за того або іншого кандидата і, зрештою, приймають рішення "за кого голосувати".

Більшість виборців просто підтримує ту або іншу партію, не будучи її формальними членами. Своя участь у демократичному процесі американці розглядають як громадянський обов'язок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]