Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

70. Країнознавча характеристика Ірландії.

Офіційна назва – Poblachat na h E’ireann, Ireland

Столиця – Дублін

Історія. Територія Ірландії спочатку була населена іберійськими племенами. Предки ірландців кельти поселилися в Ірландії за залізного віку. В 4 ст до н.е. країна була вже повністю колонізована кельтами. Протягом перших століть нової ери утворилися перші феодальні держави Мез, Ольстер, Лейнстер, Монстер, Коннахт. Християнська регалія – 4 ст. Після розпаду Західної Римської імперії Ірландія протягом 4-9ст виконувала функції християнського культурного центру. В 795 на пд. Схід вперше напали вікінги. Англійці почали вторгатися у 12 ст. Протягом 17-18 ст піднімались повстання проти англійського панування. В 1782 Ірландська добровільна армія утворила незалежний парламент. 1 січня 1801 було укладено унію між Англією та Ірландією. Унія позбавила Ірландію автономії у власних справах. За британського панування Ірландія зубожіла. 1916 ірландці підняли збройне повстання, яке згодом було придушене. Провідна політична партія Шин фейн 21 січня 1919 проголосила утворення республіки. 1921 за договором Ірландії було надано статус домініону ( з 6 грудня 1922 оф назва – Вільна ірландська держава), що означало одержання фактичної незалежності. 29 грудня 1937 Ірландія прийняла чинну конституцію. Під час 2 світової війни Ірландія зберігала нейтралітет. 11 грудня 1948 було проголошено Ірландську республіку. Країна вступила до ООН у 1955, а до ЄЕС в 1972. 1 1985 році з Британією укладено угоду. Участь Ірландії в ЄЕС позитивно позначилася на економічному становищі. З грудня 1990 по 12 вересня 1997 першою жінкою-президентом стала Мері Робінсон. З 11 листопада 1997 президент Мері Мак-Еліс.

Глава держави – президент. Законодавчий орган – двопалатний парламент.

Ірландія - держава в Західній Європі, займає велику частину острова Ірландія. З півдня, заходу і півночі країна омивається Атлантичним океаном, а на сході її відокремлює від Великобританії Ірландське море. На північному сході острова проходить сухопутний кордон між Ірландією і Північною Ірландією, що входить до складу Сполученого Королівства Великобританії і Північної Ірландії. Площа Ірландії — 70,3 тис. км², чисельність населення — 3,97 млн. чоловік (на 2004 р.). Столиця — місто Дублін. Дублін – центр торгового, політичного і громадського життя країни. Друге за значенням місто, Корк, населяють 179 954 жителів, а інші міста ще менше: Лимерик (79 137), Уотерфорд (44 155) і Дандолк (30 195). У Дубліні найвища щільність населення в країні, 4098 чоловік на 1 кв. км. Існує тенденція до міграції із сільських районів у міста. Так, населення Дубліна збільшилося на 23 602 чоловік за останні 6 років. Приріст населення дорівнює 1,16%, народжуваність – 14,51 новонароджених на 1000 чоловік, смертність – 8,14 смертей на 1000 чоловік. Середня тривалість життя населення – 76,81 (чол.-74,06 р.; жін.-79,74 р.)

Ірландія включає 26 графств, що входять до складу історичних провінцій Ірландії Ленстера, Манстера і Коннахта, а також 3 графства (Каван, Донегол і Монахан), що відносяться до провінції Ольстер.

Ірландці, що складають більшість населення країни, — нащадки кельтських племен. За довгі сторіччя англійської колонізації вони майже втратили рідну мову. Хоча офіційно в країні дві державні мови — ірландська і англійська — всі ірландці говорять англійською мовою. Ірландську мову вживають у побуті лише деякі жителі віддалених західних і південних сільських районів. За віросповіданням ірландці — переважно католики (Католики - 93 %, Протестанти - 5 %).

Більше половини території Ірландії зайнято Центральною низовиною з хребтами, що піднімаються над нею, і грядами. Низовина покрита вересковими і торф’яними лугами. Лісів в Ірландії майже немає. Найвищі в Ірландії гори Керри (до 1041 м) розташовані на південному заході країни. 22% - орні землі, 5% - лісу, 3% - річки і канали, 50% - поля і пасовища, 20% - населені пункти або пустирі. На оточеній височинами острівній низовині знаходиться безліч озер і боліт. На півночі і сході острова переважають скелясті гірські породи. Західні гори складаються з піщанику. До природних ресурсів Ірландії відносяться: цинк, природний газ, мідь, доломіт, торф, срібло, гіпс. Основні ріки - Шаннон (Shannon), Ліффі (Liffey), Шур (Suir), Барроу (Barrow), Боуен (Boyne), Блекуотер (Blackwater).

Близькість острова до континентальної Європи, середні географічні широти, тепла течія Гольфстріму, що протікає біля західного атлантичного узбережжя - усе це створює в Ірландії вологий, м'який і помірний клімат. Середня температура узимку від +4С до +8С, улітку від +16С до +21С. Морські потоки можуть у будь-який час року зненацька принести заливний дощ. Але також зненацька дощ може і закінчитися. Опадів - 1200 - 2000 мм у рік. Середня температура морської води узимку від +6С до +10С, улітку від +12 до +17С.

Ірландія — аграрно-індустріальна країна. ВВП країни на 2004 склав 113,7 млрд. дол., що на душу населення складає 29 300дол. США. За секторами ВВП поділяється в такий спосіб: сільськогосподарська частка займає 5% від усього ВВП, індустрія – 46%, інші служби – 4,3%. Населення на грані бідності – 10%. Виробництво електроенергії 14,6 млрд. квт·ч, головним чином на ТЕС. Розвинуте машинобудування (транспортне, сільськогосподарське, текстильне, електротехнічне), чорна металургія, хімічна, фармацевтична, нафтопереробна, харчосмакова (м'ясна, молочна, борошномельна), легка промисловість.

Національна валюта – Євро. (Раніше ірландський фунт)

Ірландія – невелика острівна держава на північному-заході Європи. Деякі називають Ірландію «смарагдовим островом» або “Зеленим островом”, у фінансово-економічних колах за нею міцно закріпилося ім’я «кельтського тигра» - в останні роки економіка Ірландії знаходиться на величезному підйомі, і пов'язано це насамперед з мудрою політикою у відношенні іноземних інвестицій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]