Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

52. Цивілізаційний підхід у країнознавстві.

Як відомо, існує багато підходів до поділу географічного середовища планети:

- фізико-географічні;

- адміністративно-політичні вчення у школі (в шкільному курсі географії);

- геополітичні;

- економічні та інші.

Геополітичний поділ простору заснований на головному законі геополітики, що стверджує наявність фундаментального дуалізму (dualis - від. лат. - подвійний). Цей дуалізм виражається в протиставленні могутності суші ("теллулократія") і могутності моря ("талассократія"). Перша пов'язана з фіксованістю простору та стійкістю його якісних орієнтацій. На цивілізаційному рівні це виражається в осідлості, консерватизмі, в суворих юридичних нормативах, яким підкоряються більшість об'єднаних людей - роди, племена, народи, держави, імперії. На рівні культури це втілюється в тверді етичні правила, стійкі соціальні традиції. Сухопутним народам не притаманний індивідуалізм та дух підприємництва. Для них характерні колективізм та ієрархічність. Морська могутність втілюється на цивілізаційному рівні в динамічності, рухливості, схильності до технічного розвитку. Її пріоритети - кочовий спосіб життя (особливо мореплавство), торгівля, дух індивідуального підприємництва. Індивідуалізм - вища цінність, етичні та юридичні норми розмиваються. Такий тип цивілізації швидко розвивається, активно еволюціонує, легко змінює зовнішні культурні ознаки. Сучасна геополітична модель світу включає в себе три зони:

Євразія - HEARTLAND; внутрішній півмісяць - RIMLAND; зовнішній півмісяць - WORLD ISLAND.

Внутрішньоконтинентальний простори вважаються нерухомою платформою, heartlan - дом ("земля серцевини"), "географічна вісь історії", яка стійко зберігає теллулократичну цивілізаційну специфіку. "Внутрішній або континентальний півмісяць", "берегова зона", rimland - простір інтенсивного культурного розвитку. Для нього характерні риси "талассократії", однак вони урівнюються деякими "теллулократичними" тенденціями. "Зовнішній або острівний півмісяць" - це "нерозвідані землі", з якими можливі лише спеціальні морські та повітряні комунікації.

В 17 ст. ця модель була втілена через дуалізм Англії (великої морської держави) і континентальних держав (Австрійської імперії, Німеччини, Московської держави). З середини ХХ ст. оплотом талассократії стали США. Наприкінці 80-х років талассократія отримала перемогу в "холодній війні" і сьогодні продовжує "мирний наступ". Внаслідок цього виникли і широко поширені поняття Захід-Схід, Північ-Південь, капіталістичні, соціалістичні, країни, що розвиваються.

Історична боротьба між талассократією і теллулократією (Морем і Сушею) довгий час шла в рамках здобуття максимально просторового, стратегічного (економічного) і силового потенціалів. З появою ядерної зброї дві могутності повинні були перенести змагання за межі Землі (теорія зоряних воєн), або знищити одна одну. Але на початку 90-х рр. ХХ століття розпався СРСР - оплот теллулократії. Тому в цих умовах вчені називають декілька можливих варіанти майбутнього:

1) перемога талассократії - знищення цивілізації теллулократії. Талассократія - єдина система організації людської спільноти. Саме це відбувається сьогодні;

2) перемога талассократії закінчує цикл протистояння двох цивілізацій; завершення геополітичної історії талассократії, відміняючи її проблематику (пропала актуальність). Мондеалісти стверджують, що в майбутньому не буде протистояння Моря і Суші (від фр. Monde - світ) - це рух за об'єднання світу та окремих його регіонів на федеральній основі із всесвітнім урядом);

3) поразка теллулократії - явище тимчасове; Євразія повернеться до своєї континентальної місії в новій формі. В такому випадку світ знову повернеться до біполярності;

4) (розвиток майбутнього) - в новому протистоянні переможе теллулократія. Вона перенесе свою модель на увесь світ і "закриє історію" на своєму акорді. Увесь світ технополітично перетвориться на Сушу (ідея світової революції і планетарного панування Третього Рейху).

Існують й інші підходи до можливого геополітичного майбутнього планети. Вважається, що перемога в "холодній війні" західної цивілізації - це лише поверховий зріз дійсності. Стратегічний успіх НАТО не торкається глибинних цивілізаційних процесів. В зв'язку з цим окрім західної цивілізації (Північної Америки і Західної Європи) називають й інші:

1. Слов'яно-православна; 2. Конфуціанська (китайська); 3. Японська (буддистська); 4. Ісламська; 5. Індуїстська; 6. Латиноамериканська; 7. Африканська. За яким варіантом піде розвиток сказати важко.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]