Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

9. Створення та діяльнність гууам-гуам.

ГУУАМ є регіональним об'єднанням п'яти держав - України, Азербайджанської Республіки, Грузії, Республіки Молдова та Республіки Узбекистан. В основі утворення цієї форми співробітництва лежить збіг позицій країн з багатьох питань сучасних міжнародних відносин.

Заснування консультативного форуму ГУАМ у складі 4 країн (України, Азербайджану, Грузії, Молдови) відбулося 10 жовтня 1997 року в Страсбурзі в ході Саміту Ради Європи, під час якого було схвалено Спільне Комюніке глав держав України, Грузії, Азербайджану і Молдови. В цьому документі Президентами була підкреслена необхідність розвитку чотиристороннього співробітництва для зміцнення стабільності і безпеки в Європі, на основі принципів поваги суверенітету, територіальної цілісності, непорушності кордонів держав, демократії, верховенства закону і поваги прав людини. Страсбурзьке Комюніке формально закріпило поступове політичне зближення і практичне поглиблення співробітництва між країнами в багатьох галузях як на міжнародній арені, так і в двосторонніх відносинах.

Розвиток об'єднання ГУУАМ

24 квітня 1999 року у Вашингтоні в рамках зустрічі на найвищому рівні Ради Євроатлантичного партнерства (РЄАП) відбулась зустріч Президентів держав-учасниць ГУАМ і Узбекистану. За підсумками зустрічі було ухвалено Вашингтонську Заяву. Формат форуму трансформовано в ГУУАМ.

6 листопада 2000 року в Нью-Йорку в ході 55-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН відбулася зустріч Президентів держав-учасниць ГУУАМ в новому складі. Під час зустрічі ухвалено Нью-Йоркський Меморандум, який передбачає активізацію співробітництва в рамках ГУУАМ з наданням йому багаторівневого характеру. Крім того, прийнято рішення про проведення регулярних самітів глав держав та зустрічей міністрів закордонних справ країн-учасниць ГУУАМ та створено координуючий орган - Комітет національних координаторів (КНК). Головним завданням співробітництва визначено створення умов для міжгалузевих контактів та прямих зв'язків між відповідними державними органами та відомствами країн ГУУАМ. Безумовним пріоритетом визнано ефективне функціонування транспортного коридору Європа-Кавказ-Азія та розвиток його інфраструктури.

7 червня 2001 року в Ялті відбувся перший Саміт Президентів ГУУАМ, який став етапною подією в становленні та інституалізації цього регіонального об'єднання як міжнародної структури. Підписана в ході Саміту Президентами Ялтинська Хартія ГУУАМ визначає цілі, принципи і напрямки співробітництва країн-учасниць об'єднання. Закладені в Хартії основи організаційної структури об'єднання фактично закріпили наявний механізм співпраці країн-учасниць, ефективність якого була доведена на практиці. Згідно з Ялтинською Хартією головування в ГУУАМ здійснюється державами-учасницями в алфавітному порядку протягом періоду між зустрічами Глав держав.

20 липня 2002 року у Ялті відбулася зустріч Глав держав-учасниць ГУУАМ. У зустрічі взяли участь Президент Азербайджанської Республіки Г.Алієв, Президент Грузії Е.Шеварднадзе, Президент Республіки Молдова В.Воронін та Президент України Л.Кучма. Республіка Узбекистан на Саміті була представлена Послом цієї держави в Україні Ш.Шахаліловим.

Як гості у Саміті брали участь представники десяти держав - Болгарії, Бразилії, Греції, Ірану, Польщі, Росії, Румунії, Словенії, США та Туреччини, а також чотирьох міжнародних організацій, зокрема Генеральний секретар ОБСЄ Я.Кубіш, Представник ООН в Україні Д.Гарднер, Посол Європейської комісії Н.Жустен та Генеральний секретар ОЧЕС В.Чечелашвілі.

На адресу учасників Саміту надійшли привітання від Генерального секретаря ООН К.Аннана, заступника Держсекретаря США Р.Армітиджа, в яких висловлено підтримку ГУУАМ та готовність надати допомогу у розробці та реалізації конкретних ініціатив, програм та проектів співробітництва.

У виступах Президента України Л.Кучми та Глав інших держав-учасниць ГУУАМ були зроблені оцінки стану та перспектив співробітництва в рамках об'єднання.

Було зазначено, що взаємодії країн в рамках ГУУАМ слід надати нового характеру, спрямованого на досягнення практичних результатів, розробку конкретних програм та проектів співробітництва. Підкреслено, що ГУУАМ має стати ефективним чинником у забезпеченні стабільності та безпеки в регіоні, зробити внесок у зусилля міжнародного співтовариства в боротьбі з тероризмом та іншими видами злочинів.

У цьому зв'язку було відзначено важливість підписання низки документів, які мають забезпечити політичну, правову та організаційну основу для подолання викликів з боку міжнародного тероризму, сепаратизму та екстремізму, а саме, Декларації про спільні зусилля по забезпеченню стабільності та безпеки в регіоні, а також Угоди про співробітництво між Урядами держав-учасниць ГУУАМ у сфері боротьби з тероризмом, організованою злочинністю та іншими небезпечними видами злочинів. Було домовлено у контексті питань боротьби з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом та небезпеки їх використання для фінансування терористичної діяльності, визначити шляхи співпраці ГУУАМ-FATF. Особливу увагу було приділено розширенню торговельно-економічних зв'язків, подальшому розвитку та забезпеченню ефективного функціонування транспортних коридорів ГУУАМ, в першу чергу коридору ТРАСЕКА, а також відзначено перспективи розвитку Євроазіатського нафтотранспортного коридору. У цьому зв'язку підкреслено значення підписання на Саміті Угоди про створення зони вільної торгівлі між державами-учасницями ГУУАМ та домовлено докласти максимум зусиль для щонайшвидшого набуття цим документом чинності.

Глави держав відзначили необхідність послідовного інституційного зміцнення ГУУАМ, створення сприятливих умов для галузевої взаємодії. Обговорюючи питання співробітництва в конкретних сферах, Президенти особливу увагу приділили завершенню процесу створення галузевих робочих груп ГУУАМ та підкреслили значення Програми діяльності ГУУАМ на 2002-2003 рр. для забезпечення системного та послідовного розвитку співпраці у конкретних галузях. Глави держав доручили Урядам активізувати розробку в рамках відповідних груп спільних проектів та програм галузевого співробітництва, що мають вивести взаємодію між державами ГУУАМ на якісно новий практичний рівень.

У контексті розвитку взаємодії у конкретних сферах Глави держав відзначили підписання Протоколу в рамках ГУУАМ про співробітництво в галузі культури на 2002-2005 рр., а також Угоди про створення Ділової ради країн-учасниць ГУУАМ.

Було особливо відзначено позитивний досвід співробітництва ГУУАМ у рамках ООН, ОБСЄ та інших міжнародних організацій. У цьому зв'язку учасники дискусії наголошували на необхідності продовження координації зусиль ГУУАМ в рамках міжнародних організацій, зокрема при висуненні спільних ініціатив та під час взаємодії з іншими державами та міжнародними структурами.

Усіма промовцями була висловлена вдячність Україні за її внесок у відкриття Інформаційного офісу ГУУАМ у Києві. Президенти наголошували на ключовому значенні цього органу у просуванні співробітництва в рамках Об'єднання, а також взаємодії ГУУАМ з іншими державами та міжнародними організаціями.

14 вересня 2002 року у Нью-Йорку відбулось засідання ГУУАМ-США, на якому Міністри закордонних справ країн-учасниць ГУУАМ (Узбекистан був представлений Постпредом при ООН) висловились за поглиблення співробітництва зі США, зокрема щодо надання США підтримки у здійсненні та фінансуванні проектів ГУУАМ. Американську сторону представляла заступник державного секретаря США з питань Європи та Євразії Елізабет Джоунс.

18 вересня 2002 року в рамках роботи 57-ї сесії ГА ООН відбулась зустріч у форматі ГУУАМ-Група Ріо на рівні міністрів закордонних справ. У ході зустрічі учасники зосередили увагу на можливих сферах співпраці між ГУУАМ та Групою Ріо. У цьому контексті було підтверджено готовність до співробітництва з широкого кола питань глобального розвитку, зокрема, в сфері міжнародної безпеки та боротьби з тероризмом, торгівлею наркотиками та відмиванням грошей.

18 вересня 2002 року в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку відбулось засідання Ради міністрів закордонних справ (РМЗС) ГУУАМ, під час якого було розглянуто хід реалізації домовленостей Ялтинського Саміту ГУУАМ (липень 2002 р.), виконання Програми діяльності ГУУАМ на 2002-2003 роки, основні напрямки діяльності Інформаційного офісу ГУУАМ в Києві, питання інформаційного забезпечення діяльності ГУУАМ, а також проведено консультації щодо надання статусу спостерігача ГУУАМ і координації діяльності ГУУАМ в рамках ООН.

За підсумками засідань та зустрічей в рамках ГУУАМ у ході 57-ї сесії ГА ООН в Нью-Йорку були схвалені Комюніке.

6 грудня 2002 року в м.Порто відбулось друге засідання РМЗС ГУУАМ у ході якого було затверджено "Рамкову Програму ГУУАМ-США із сприяння торгівлі і транспортуванню, забезпеченню прикордонного і митного контролю, боротьбі з тероризмом, організованою злочинністю і розповсюдженням наркотиків". Міністри визнали доцільним і доручили головуючій в ГУУАМ країні, Грузії, направити звернення в ООН про реєстрацію ГУУАМ у відповідності з главою VIII Статуту ООН. На засіданні було схвалено кроки України до проведення зустрічі Глав Парламентів держав-учасниць ГУУАМ з метою створення Парламентської Асамблеї Об'єднання.

Організаційна структура

  • Найвищим органом об'єднання ГУУАМ є щорічна зустріч глав держав країн-учасниць ГУУАМ.

  • Виконавчим органом ГУУАМ є Рада міністрів закордонних справ країн ГУУАМ.

  • Робочим органом ГУУАМ є Комітет національних координаторів (КНК ГУУАМ), до складу якого входять координатори по одному від кожної країни-учасниці ГУУАМ.

  • Виконання функцій інформаційного центру ГУУАМ покладено на Інформаційний офіс ГУУАМ в Києві.

  • Координацію співробітництва між країнами ГУУАМ на галузевому рівні покладено на вісім Робочих груп - з питань енергетики, транспорту, з торговельно-економічних питань, з питань інформатики та телекомунікацій, культури, науки та освіти, туризму, боротьби з тероризмом, організованою злочинністю і розповсюдженням наркотиків.

Напрями співробітництва

Пріоритетні напрями співробітництва в ГУУАМ визначені Ялтинською Хартією ГУУАМ, зокрема:

  • поглиблення торговельно-економічних зв'язків між державами ГУУАМ;

  • розвиток інфраструктури транспортних коридорів, з відповідною гармонізацією правових та інституційних засад цієї сфери, уніфікацією митних і тарифних норм з наближенням їх до світових стандартів;

  • забезпечення енергетичної безпеки;

  • боротьба з міжнародним тероризмом, організованою злочинністю, нелегальною міграцією та незаконним обігом наркотиків.

Міжнародно-правові документи, прийняті в рамках ГУУАМ:

  • Ялтинська Хартія ГУУАМ (7.06.2001р.);

  • Конвенція держав-учасниць ГУУАМ про взаємне надання допомоги з консульських питань (7.06.2001р.);

  • Положення про Раду міністрів закордонних справ країн ГУУАМ;

  • Угода про створення зони вільної торгівлі між країнами-учасницями ГУУАМ;

  • Тимчасове положення про Інформаційний офіс ГУУАМ в Києві;

  • Рішення Глав держав-учасниць ГУУАМ про статус спостерігачів у діяльності ГУУАМ;

  • Угода про співробітництво між Урядами держав-учасниць ГУУАМ у сфері боротьби з тероризмом, організованою злочинністю і іншими небезпечними видами злочинів;

  • документи про співробітництво в окремих галузях.

Взаємодія в рамках міжнародних організацій

Співпраця делегацій країн ГУУАМ в рамках міжнародних організацій, в першу чергу ООН та ОБСЄ, реалізується на постійній основі, що включає регулярні консультації з метою обговорення тих чи інших питань, які виникають під час роботи та торкаються інтересів країн ГУУАМ, та вироблення спільних щодо них позицій.

Започатковано механізм головування національних делегацій країн ГУУАМ у рамках міжнародних організацій. Зміцнення і поглиблення цієї форми співробітництва країн ГУУАМ допомагає більш ефективній координації індивідуальних позицій та зусиль країн об'єднання, реалізації їхніх національних інтересів у діяльності міжнародних організацій.

Учасники об'єднання зацікавлені у всебічному розвитку співробітництва з третіми країнами та міжнародними організаціями, які виявляють інтерес до діяльності ГУУАМ та можуть сприяти досягненню цілей та принципів, викладених у Ялтинській Хартії ГУУАМ. З цією метою в рамках об'єднання за ініціативою України створюється інститут спостерігачів.

Діяльність міжвідомчих органів

Робоча група з торговельно-економічних питань

26 вересня 2002 року (м.Київ) відбулось перше спільне засідання вказаної вище групи, на якому обговорювались проекти першочергових заходів щодо забезпечення формування і функціонування зони вільної торгівлі в рамках ГУУАМ, заходи щодо сприяння розвитку виробничої кооперації та інші питання торговельно-економічних відносин країн об'єднання.

4-5 листопада 2002 року у Києві відбулося засідання Підготовчого комітету проекту ОБСЄ-ГУУАМ з імплементації Угоди про створення зони вільної торгівлі між державами-учасницями ГУУАМ, підписано на Ялтинському Самміті ГУУАМ 20 червня 2002 року.

У засіданні взяли участь делегації: країн-членів ГУУАМ - Азербайджану, Молдови, Грузії та міжнародних економічних та фінансових організацій, регіональних угрупувань - EFTA, CEFTA, WB, WTO, EC, BSEC, а також країн-членів ОБСЄ, що можуть виступати як майбутні партнери по зоні вільної торгівлі ГУУАМ - Болгарії, Румунії і США.

Учасники погодились, що подальшу діяльність з імплементації Угоди про створення зони вільної торгівлі між державами-учасницями ГУУАМ координуватиме Уряд України за сприяння Секретаріату ОБСЄ.

Робоча група з питань енергетики

26-27 листопада 2002 року в м. Києві відбулось засідання Робочої групи з питань енергетики країн-учасниць ГУУАМ.

На засіданні Сторонами були розглянуті такі питання:

  • Проект Положення Робочої групи ГУУАМ з питань енергетики.

  • Можливі напрями співробітництва в рамках ГУУАМ.

  • Реалізація проекту Євроазіатського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК).

Робоча група з питань боротьби з тероризмом, організованою злочинністю та розповсюдженням наркотиків

Перше Засідання Робочої групи з питань боротьби з тероризмом, організованою злочинністю та розповсюдженням наркотиків відбулось 10-11 липня 2002р. в м. Києві.

На засіданні було узгоджено проект Угоди про співробітництво між Урядами держав-учасниць ГУУАМ в сфері боротьби з тероризмом, організованою злочинністю і іншими небезпечними видами злочинів (Угода підписана в ході Саміту в м.Ялта 20 липня 2002 року).

Друге Засідання вищевказаної Робочої групи відбулось 29-30 жовтня 2002р. в м.Баку.

За результатами роботи Робочої групи ГУУАМ були прийняті: Протокол засідання та Рамкова програма ГУУАМ-США з питань сприяння торгівлі та транспортуванню, забезпеченню прикордонного та митного контролю, боротьбі з тероризмом, організованою злочинністю та розповсюдженням наркотиків.

Третє засідання згаданої Робочої Групи ГУУАМ за участю американської сторони було проведено в Баку 26-27 лютого 2003 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]