Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

90. Велике Герцогство Люксембурзьке в європейській системі міжнародних відносин.

Велике Герцогство Люксембург – держава в Західній Європі. На півночі і заході межує з Бельгією, на сході - з Німечччиною, на півдні - із Францією. Разом з Бельгією і Нідерландами Люксембург входить у так називаний Бенілюкс.

Площа країни 2586 кв. км .

Клімат - континентальний з помірнимо холодними зимами, прохолодним літом. Рельєф головним чином височинний.

Населення Люксембургу складає близько 425 тис. чоловік,

Етнічні групи: німці і французи.

Мова: німецька, французька (обидві державні), люксембурзька (із групи германських мов).

Столиця - Люксембург.

В адміністративному відношенні Люксембург поділяється на округи, що, у свою чергу, поділяються на кантони, а кантони - на комуни.

Державний лад Люксембургу - конституційна спадкова монархія. Глава держави - великий герцог Анрі (при владі з осені 2000 року).

Відповідно до конституції (що діє з 1868 року), він одноосібно здійснює виконавчу владу; визначає порядок організації уряду, його склад, затверджує й обнародує закони, призначає на цивільні і військові посади, командує збройними силами, укладає міжнародні договори тощо.

Міжнародно-політична характеристика.

Люксембург – країна, що значним чином залежить від зовнішньої торгівлі. Більшість імпорту і експорту припадає на країни ЄС. Тому одним із його стратегічним пріоритетів у міжнародній політиці є сприяння інтеграційним процесам всередині ЄС, яка несе ряд переваг для економіки країни. В оборонній сфері Люксембург орієнтується на використання механізмів НАТО, тому сприяє зміцненню цієї організації. Люксембург також сприяє тісній співпраці країн-членів Ради Європи в рамках цієї організації. Участь у вирішенні глобальних питань Люксембург здійснює здебільшого використовуючи можливості ООН.

З 1 січня 2005 року Люксембург заміщає Нідерланди в головуванні в ЄС. Основним завданням країни в процесі координації політики європейської інтеграції стане досягнення консенсусу між 25 країнами – членами ЄС, особливо щодо питання внесків до єдиної скарбниці ЄС на період 2007-2013 років.

В глобальній політиці Люксембург зацікавлений у потеплінні стосунків із США, для чого ініціював проведення 22 лютого 2005 позачергового самміту ЄС-США в Брюсселі.

конецформыначалоформыЕкономічна характеристика

конецформыначалоформыВ Люксембурзі - стабільна, високоприбуткова економіка, яка характеризується постійним ростом, низькою інфляцією, низьким безробіттям. Більшість банків є іноземними і мають широкі інозмні торгівельні звязки. Сільське господарство базується на фермерстві. Економіка залежить від іноземних робітників, їх кількість складає більше 30% від усієї кількості робочої сили герцогства.Не зважаючи на те, що Люксембург,як і всі члени ЄС, постраждав від різкого загального економічного спаду, його жителі країни мають виключну можливість насолоджуватись надзвичайно високими стандартами життя.

конецформыначалоформы В Люксембурзі найвищий у світі ВВП на душу населення.

Зовнішня торгівля Люксембургу зв'язана з зовнішньою торгівлею Бельгії, і Національний банк Бельгії здійснює міжнародні операції Люксембургу. Держава сильна залежить від зовнішньої торгівлі. Бóльшая частина промислової продукції йде на експорт, причому 1/3 її складають метали і готові вироби. Люксембург цілком імпортує енергоносії для промисловості - кам'яне вугілля і нафта ; увозяться також автомобілі, тканини, бавовна , продовольство і сільськогосподарські машини. Основні зовнішньоторговельні партнери Люксембургу - країни ЄС.

ВВП на душу населення: $49,100 (2002; ) (1-ше місце)

Промисловість: банківська, залізо і сталь, харчова, хімічна, металообробка, енергетика, виробництво шин, скла, видобуток алюмінію.

Продукти сільського господарства: ячмінь, овес, картопля, пшениця, фрукти, винні виногради; продукти скотарства.

Експортні продукти: кінцеві продукти металообробки, хімкати, гумові продукти, скло, алюміній, інші промислові продукти.

Основні партнери по експорту: Німеччина 33%, Франція 20%, Бельгія 12%, Великобританія 6%, США 5%, Нідерланди 4% (1998)

Імпорт: $9.6 млрд (1998)

Продукти імпорту: мінерали, метали, продукти харчової промисловості, інші

Основні імпортери: Бельгія 36%, Німеччина 27%, Франція 12%, Нідерланди 5%, США 4% (1998)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]