Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

93. Особливості державного устрою та політичної системи Королівства Швеція..

Офіційна назва – Konungariket Sverige

Столиця – Стокгольм

Рік здобуття незалежності – 1523

Швеция - конституционная монархия (королевство).

Король (Карл XVI Густав) имеет гл. обр. предст авительные функции.

Державний лад. З 17 в. Швеція – конституційна монархія. З 1917 підсилилися позиції парламенту. Державний устрій Швеції базується на чотирьох основних конституційних законах: Законі про форму державного правління, Положення про Риксдаг, Закон про наслідування престолу й Законі про волю печатки . Перші два закони були переглянуті в 1974 і уведені в дію в 1975. Фактично це нова конституція, що замінила конституцію 1809. У ній визначений характер виконавчої, законодавчої й судової влади. Закон про наслідування престолу, прийнятий в 1810, був доповнений в 1979 положенням , яке дозволяє жінці управляти країною. Закон про волю печатки 1949 забороняє будь-яку форму цензури. Ці чотири закони можуть бути змінені тільки при схваленні на двох послідовних сесіях законодавчого органу , між якими повинні пройти всезагальні вибори.

Глава держави - король. Престол успадковується по чоловічій і жіночій лініях у порядку первородства з 18-річного віку (з листопада 1994 р.). Король Швеції - КАРЛ ХVI ГУСТАВ (Carl XVI Gustaf) сів на престол 15 вересня 1973 р. Він з династії Бернадоттів.       

Законодавча влада здійснюється ріксдагом (однопалатний парламент). Ріксдаг складається з 349 депутатів, які обираються шляхом загального прямого і таємного голосування. Чергові вибори в парламент проводяться кожні три роки в третю неділю вересня. М ісця в ріксдазі розподіляються тільки між партіями, які набрали не менше ніж 4 відсотки голосів виборців по країні або 12 відсотків голосів у будь-якому з виборчих округів. Parliament – (Riksdag)

Риксдаг повинен схвалювати всі законопроекти й одноосібно здійснювати контроль над оподатковуванням. Він значно впливає на політику через 15 постійних комітетів, у яких представлені всі основні партії країни.

Основні політичні партії:

Соціал-демократична робоча партія Швеції (СДРПШ) - заснована в 1889 г , з 1932 по 1976 г , безупинно знаходилася при владі.

Помірна коаліційна партія (УКП) - заснована в 1904 р., виражає інтереси монополій, поміщиків і вищих чиновників .

Партія центру (ПЦ) - створена в 1910 р., представляє інтереси середніх і дрібних землевласників, частини середньої й дрібної міської буржуазії.

Народна партія (НП) - створена в 1934 р., представляє інтереси великої й середньої , а також частини дрібної буржуазії, чиновників .

Християнсько-демократичний союз (ХДС) - утворений в 1964 р., клерикальна буржуазна партія.

Ліва партія - комуністи (ЛПК) - створена в 1917 р. Голова партії - Л. Вернер.

Робоча партія - комуністи (РПК) - створена в 1977 р. (у розультате виходу із ЛПК частини її членів).

Виконавча влада належить уряду. Уряд має право розпускати ріксдаг і призначати позачергові вибори. Прем'єр-міністр призначається ріксдагом. Кандидатура на посаду прем'єр-міністра висувається головою ріксдагу після консультації з його заступниками і представниками кожної партійної фракції у парламенті. Уряд відповідає перед ріксдагом. Нинішній уряд сформований 6 жовтня 1998 р. Останні зміни відбулися 11 жовтня 2000 р.       Однопартійний: складається з членів Соціал-демократичної робітничої партії Швеції (СДРПШ). Прем'єр-міністр Швеції - Йоран ПЕРССОН (Goran Persson

Судова система. Шведське право засноване на національному кодексі законів, прийнятому в 1734, але більша частина його положень згодом була оновлена . Уся система судочинства подібна з англійської або американської , за винятком того, що інститут присяжних використовується тільки при розгляді справ, пов'язаних з наклепом у пресі, і кримінальних справ у судах нижчої інстанції. У цих випадках суддям допомагають від двох до п'яти присяжних засідателів, що обираються міськими або сільськими радами строком на три роки. Вони можуть відхилити вирок суду й висловити особлива думка при винесенні вироку. У країні налічується 97 окружних судів, 6 апеляційних судів і верховний суд. Є також спеціальні суди, які розглядають позови про нерухомість і оренду, а також адміністративні справи. Судовий повірник по цивільних справах і троє інших повірників призначаються Риксдагом для розгляду претензій, пропонованих до суддів і цивільних чиновниками , для контролю діяльності судів і для захисту прав військовослужбовців. Міністр юстиції вирішує справи від імені уряду. Страта була скасована в 1921, виключення становлять деякі злочини, зроблені під час війни.

Місцеве Управління. У Швеції традиційно зложилася впливова система місцевого керування . Країна розділена на 24 льону, а ті у свою чергу – на 286 громад. Місто Стокгольм поєднує функції льону й громади. На обох рівнях керування здійснюється радою , яка обирається строком на чотири роки, причому повсякденні справи виконуються виконавчим комітетом. Губернатори льонів призначаються центральним урядом, але їхня влада має умовний характер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]