Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

10. Природно-ресурсний потенціал та адмінистративно-територіальний поділ Російської Федерації.

Російська Федерація: загальні відомості

Територія: 17,08 млн. км.кв.

Населення: понад 144 млн. чол. (2001р.).

Столиця: Москва (бл. 9 млн. жителів).

Державна мова: російська .

Державний устрій : федеративна республіка.

Глава держави: президент.

Законодавчий орган: двопалатний парламент (Державна Дума і Рада Федерації).

Адміністративно-територіальний поділ: 21 республіка, 10 автономних округів, 1 автономна область, 6 країв і 49 областей, а також міста Москва й Санкт-Петербург як суб’єкти федерації.

Пануючі релігії: християнство (православ’я), іслам та ін.

Грошова одиниця: рубль.

Національний склад: росіяни (80 %), татари (4 %), українці (3 %), інші (13 %).

Середня тривалість життя – 65,3 роки (2003 р.).

Народжуваність – 0,90 %, смертність – 1,38 % (2000 р.)

ВНП на душу населення - 9230 дол. США (2003 р.).

Місце у світі за рейтингом ООН – 62 (2003 р.)

РФ - найбільша на планеті за територією держава, що займає більше половини Європи (східна частина) і північний схід Азії. РФ посідає п’яте місце у світі за кількістю населення, є однією з найбагатших за природними ресурсами і володіє ядерним арсеналом, який можна протиставити американському. Росія є державою-правонаступником зниклої на початку 90-х років наддержави - Радянського Союзу, що постала на території колишньої Російської імперії в 1917-1922 рр.

Росія межує: на заході з Норвегією, Фінляндією, Естонією, Латвією, Литвою, Білоруссю, Польщею, Україною, на півдні з Грузією, Азербайджаном, Казахстаном, Китаєм, Монголією, Кореєю (КНДР). Береги Росії обмиваються з півночі Північним Льодовитим океаном, із заходу Балтійським морем, з півдня Чорним, Азовським і Каспійським морями, зі сходу - Тихим океаном і морями - Беринговим, Охотським і Японським.

В состав России входят: 21 автономная республика, 49 областей, 6 краев, 10 автономных округов, одна автономная область, два столичных города – Москва и Санкт-Петербург, итого 89 субъектов Федерации. В России проживает более 100 разных народов и этнических групп. Население России – 147 млн. человек (1989).

Кроме 32 автономных территориальных единиц, Россия включает 49 областей и 6 краев. Автономные республики выделены по этническому принципу. К ним относится 21 республика: Адыгея, Башкортостан, Бурятия, Дагестан, Горный Алтай, Ингушетия, Кабардино-Балкария, Калмыкия, Карачаево-Черкесия, Карелия, Коми, Марий-Эл, Мордовия, Северная Осетия, Татарстан, Тува, Удмуртия, Хакасия, Чечня, Чувашия и Якутия (Саха).

Столицей и крупнейшим городом России является Москва.

Росія володіє найбільшими у світі розвіданими запасами природного газу й другими за величиною запасами нафти. Великі родовища вугілля є в Республіці Комі, у Східному Сибірі й на Далекому Сході. Росія також багата залізною рудою, бокситами, нікелем, оловом, золотом, алмазами, платиною, свинцем, цинком. Багато цих ресурсів перебувають у Сибіру, де великі відстані, начисельне населення, суворий клімат і багаторічна мерзлота створюють значні труднощі для економічно ефективного видобутку й транспортування сировини до місць переробки й споживання.

В Російській Федерації є близько ста заповідників і національних парків, покликаних зберегти багатство й розмаїтість тваринного й рослинного світу, а також унікальні природні ландшафти й об'єкти. До їхнього числа належать такі перлини, як найглибше на планеті прісне озеро Байкал з унікальним ландшафтом і фауною; вершини Великого Кавказу, вкриті вічними снігами; видовищне Телецьке озеро на Алтаї, гейзери й вулкани Камчатки і т.ін.

Таким чином, Росія володіє величезним природним та ресурсним потенціалом, у тому числі такими стратегічними ресурсами як нафта, газ, прісна вода, землі для сільськогосподарського обробітку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]