Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

74. Створення і конституція сша.

Управління державою в США засноване на Конституції. Однак практика державного керування і його вплив на життя громадян докорінно змінилися із часу прийняття Конституції США в 1789. Включені в неї офіційні виправлення були спрямовані головним чином на захист прав людину , розширення виборчих прав, розвиток повноважень федерального уряду, а також уточнення різних процедур, наприклад, передачі президентських повноважень. Судові рішення змінили інтерпретацію окремих положень Конституції. Нарешті, як склад уряду, так і характер його діяльності видозмінювалися в процесі встановлення різних політичних процедур, як, наприклад, висування політичними партіями кандидатів у колегію вибірників.

Основні принципи Конституції. У політичному житті США споконвічно закладена ідея, що правління повинне ґрунтуватися на документах основні закони, що формулюють, суспільства . З досвіду британських і колоніальних політичних інститутів, а також здорового підходу випливало, що уряд повинний складатися із представників, вибраних більшістю населення. Однак колоніальний досвід навчив американців ставитися до державної влади з недовірою, і тому в Конституції вони заклали принципи поділу законодавчої й виконавчої влади й сдержек і противаг.

Ідею поділу влади, тобто розподілу владних повноважень у державі між різними галузями влади , пропагував французький просвітитель і філософ Монтеск'є, із працями якого були знайомі автори Конституції США, і особливо Джеймс Медісон. Під час Війни за незалежність кілька штатів (насамперед Віргінія) мали централізоване правління, що здійснювалося більш-менш демократично вибраними законодавчими органами. Побоюючись перевищення влади з боку таких урядів, автори Конституції звернулися до принципу відділення законодавчої влади від виконавчої. Новим винаходом з'явилося створення самостійної й повноважної судової влади , наділеної правом оцінювати конституційність дій законодавчої й виконавчої влади . Володіючи такими повноваженнями, судова галузь могла протистояти узурпації влади двома іншими галузями . (Повноваження судових влади по оцінці конституційності рішень були поширені й на уряди штатів.)

Аналогічні сдержки й противаги, що дозволяли однієї галузі влади брати участь у функціонуванні інших галузей , являли собою право вето президента (глави виконавчої влади ) на рішення законодавців; повноваження сенату, органу законодавчої влади , затверджувати або відкидати кандидатури на посаді в системі виконавчої влади , а також право законодавців знімати з посади (піддавати імпічменту) представників виконавчої й судової влади . Разом узяті, принцип поділу влади й принцип сдержек і противаг обмежують державну владу : перший – шляхом розподілу її по трьом галузям , так щоб жоден владний орган або чиновник не міг зосередити у своїх руках усі три типи влади , а другий – шляхом надання кожної галузі влади ряду повноважень в інших галузях , так щоб і усередині цих галузей влада не придбала абсолютного характеру.

Крім загального поділу влади Конституція розподілила повноваження між центральною владою й владою штатів, створивши федеральну систему державного керування . Американці, з огляду на свій досвід життя в окремих колоніях і штатах, ревно оберігали прерогативи місцевої влади . Вони вважали принцип федералізму чи не основним гарантом від деспотії центрального уряду й надали цьому уряду лише обмежені владні повноваження, передавши всю іншу владу урядам штатів і місцевим адміністраціям (це спеціально обмовляється в 10-й виправленню до Конституції).

Концепція природних прав, не дарованих державою, мала основне значення для покоління епохи американської революції. Ця доктрина сформувалася під впливом британської політичної спадщини, включаючи Велику хартію вільностей (1215), "Славну революцію" (1688–1689) і Білль про права (1689), ворожість протестантів до світської влади , праці таких філософів, як Джон Локк, а також у зв'язку з необхідністю мати узаконені засоби захисту від дій влади . Концепція природних прав була складовою частиною ідейно-політичної основи руху протесту проти англійської королівської влади , і це було враховано при складанні Декларації незалежності. Американці були повні рішучості захищати навіть від власного уряду те, що вони вважали своїми природними правами, почасти перерахованими в Біллу про права – перших десяти виправленнях до Конституції, прийнятих в 1791.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]