Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

68. Адміністративно-територіальний поділ Великої Британії.

Країна розташована на островах Північно-Західної Європи. Їй належить острів Великобританія, частина острова Ірландія та довколишні острови.

Країна поділяється на чотири історико-георгафічні області:

- Англію (35 графств, Великий Лондон і 50 унітарних органів влади, з яких 36 є міськими бюро. Площадь - 130 420 кв.км. Столица - Лондон - 6 680 000) - головне ядро держави, і приєднані пізніше до неї шляхом завоювання (і які мають дуже незначні й невиразні елементи автономії)

- Уельс (22 унітарні органи влади – графства і боро, Площадь - 20 770 кв.км. Столица - Кардифф - 279 000)

- Шотландія (29 унітарних органів влади і 3 острівні адміністративно-територіальні одиниці, Площадь - 77 170 кв.км. Столица - Эдинбург - 438 000)

- Північна Ірландія (26 районів, Площадь - 14 120 кв.км. Столица - Белфаст - 284 000)

Острів Мен і Норманські острови не є частиною Великої Британії, а залежними від Великої Британії територіями.

Країну називають Великобританією за назвою найбільшого острова, або Англією – на назвою історичного ядра. Офіційна її назва – Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії.

У районі Карибського басейну Велика Британія має залежні території — Ангілья, Бермудські о-ви, Вірґінські о-ви, о-ви Кайман, Монтсеррат, о-ви Теркс і Кайкос; в Індійському океані — Бри­танська територія в Індійському оке­ані; у Південній Атлантиці — Фолк-лендські о-ви, Південні Сандвічеві о-ви, о-ви Південна Джорджія, Сент-Гелен (о. Вознесіння та о-ви Тристан-да-Кунья включно), у східній частині Ти­хого океану — о-ви Піткерн; на Євро­пейському континенті британською ко­лонією згідно з Утрехтським мирним договором 1713 р. є Ґібралтар. Крім того, Британські Антарктичні території об'єднують Південні Оркнейські о-ви, Південні Шетландські о-ви й частину Антарктиди.

Найважливішою особливістю географічного положення Великобританії є її відокремленість від контингенту. Ця обставина сприяла тому, що країна, хоч і брала постійну участь у європейських війнах, проте упродовж 9 століть (з 1066) жодного разу не зазнала іноземного вторгнення. Разом з тим, країна користувалася всіма вигодами, що випливають з розташування поруч з найрозвиненішими державами Західної Європи і на шляхах у Світовий океан.

69. Зовнішня політика Великої Британії.

Досить успішно здійснивши заходи щодо поліпшення добробуту громадян, з меншим успіхом діючи на економічному фронті, лейбористи зштовхнулися з досить серйозними проблемами в міжнародних справах. Найбільш хворобливою проблемою стало поступове скорочення британських зобов'язань перед Імперією. В 1947 Британія надала незалежність народам півострова Індостан, що викликав поділ територій і запеклу цивільну й релігійну війну між Індією й Пакистаном. Подібно цьому потерпіли крах надії на продовження контролю над Палестиною.

Євреї, що вижили після Холокосту, кинулися на схід, на свою історичну батьківщину, обіцяну їм декларацією Бальфура 1917, їх очікувало насильство з боку британської армії, що там розташувалася. Заборона на в'їзд у країну викликала збройний опір палестинських євреїв, лейбористський уряд був засуджений міжнародним співтовариством, єдність його партійних рядів була порушена. Британія була змушено передати свої повноваження в Палестині Організації Об'єднаних Націй. В 1948 незалежність знайшли Цейлон і Бірма, остання став республікою й вийшла зі Співдружності. У наступному році Ірландія, ставши республікою, також вийшла зі Співдружності. Однак, коли Індія вирішила скасувати монархію в 1950, їй було дозволено залишитися в Співдружності, що створило прецедент для інших колоній, які намагалися позбутися символів залежності, але зберегти переваги союзу .

У зовнішній політиці Британія продовжувала відігравати важливу роль на окупованій території Німеччини, в ООН, в організації регіональних військових союзів , таких , як НАТО. Незважаючи на те, що Британія визнала комуністичний Китай в 1950, вона співробітничала зі США в ході корейської війни 1950–1953, а в 1954 разом зі США й шістьма іншими державами увійшла до складу Організації договору Південно-східної Південно-східній Азії (СЕАТО), аналогічної НАТО.

Лейбористський уряд підтримав програму по створенню власної атомної зброї; пізніше консерватори доповнили це рішення програмою по створенню водневої бомби. Але статус ядерної держави, викликавши приплив національної гордості, уже не служив сильним аргументом у світовій політиці; до того ж Британія змушена була піти на більші витрати. Час від часу виникала спокуса взяти на себе роль "третьої сили ", посередника між США й СРСР, але наявність власних інтересів змусили Британію залишитися вірною її "особливим відносинам " зі США.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]