Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

71. Федеративний устрій Канади.

Канада – федеративна парламентська демократична держава з монархічною формою правління. Було утворено 1 липня 1867, відповідно до Акту про Британську Північну Америку, як федерація британських колоній. Країна одержала свою державність, але главою держави залишався британський монарх, а за Великобританією збереглося виключне право на зміну конституції Канади, право представляти її в міжнародних відносинах, укладати від її імені договори й угоди, вирішувати питання війни і світу. Канада не мала власного громадянства. Такий державний устрій одержав найменування домініону. Відповідно до Вестмінстерського статуту 1931, Канада й інші британські домініони знайшли політичний суверенітет, зовнішньополітичну незалежність і на них більш не поширювалися британські закони. Але лише 17 квітня 1982 Канада офіційно одержала нову конституцію, відповідно до якої канадські органи одержували право змінювати конституцію.

Федеральні влади. Глава держави – британський монарх (з 6 лютого 1952 – королева Єлизавета II). В країні його представляє генерал-губернатор Канади, що з 1947 має всі повноваження для здійснення усіх функцій від імені суверена. Монарх призначає генерал-губернатора за рекомендацією прем'єр-міністра Канади терміном на 5 років. З 7 жовтня 1999 на посаді генерал-губернатора знаходиться Адрієнна Кларксон.

Функції генерал-губернатора носять багато в чому формальний характер. Теоретично він може відмовитися схвалити законодавчий акт, прийнятий канадським парламентом, але на практиці ніколи не робив цього. Рішення уряду передаються на твердження генерал-губернаторові у виді «рекомендацій», але той звичайно просто санкціонує них. Він може відмовитися розпустити нижню палату парламенту за рекомендацією прем'єр-міністра, якщо партія останнього потерпіла поразку на виборах. У полномочия генерал-губернатора входить призначення прем'єр-міністра, але практично на цю посаду призначається лідер партії або коаліції, що одержала більшість на парламентських виборах.

Законодавство в Канаді здійснює Парламент із двох палат. Верхня – Сенат – складається з осіб, призначених генерал-губернатором за порадою прем'єр-міністра (не більш 105 сенаторів). Вони можуть залишатися на посаді до настання віку в 75 років. Установлено норму представництва для кожної з провінцій Канади. На практиці Сенат коштує осторонь від політичної боротьби, не виступає проти яких-небудь пропозицій уряду, обмежується перевіркою і вивченням законопроектів і внесенням у їхній текст незначних змін.

Нижня – Палата общин – складається в даний час з 301 члена. Вони обираються на п'ятирічний термін загальним прямим голосуванням громадян старше 18 років. Уряд може розпустити Палату достроково. Вибори проводяться по одномандатних округах простою більшістю голосів. Число членів Палати громад визначається, виходячи з чисельності населення в кожній провінції або території, однак представництво тих або інших провінцій не завжди строго пропорційно числу їхніх жителів. Число депутатів від провінції не може бути менше числа її сенаторів і не може зменшитися в результаті нового перепису населення більш ніж на 15%. Число голосів, необхідних для обрання одного кандидата (виборча квота) у кожній провінції визначається співвідношенням між чисельністю її населення і кількістю парламентаріїв, що обираються від цієї провінції. Чисельність виборців у кожнім виборчому окрузі не повинна відрізнятися від виборчої квоти більш ніж на 25%. Особливості виборчої системи можуть приводити до випадків, коли більшість місць у Палаті громад завойовувала партія, що одержала менше голосів, чим її суперниця.

Парламент приймає закони і законодавчі акти, а також державний бюджет. Основна законодавча ініціатива належить урядові. Відповідні можливості для опозиції істотно обмежені.

Виконавчу владу здійснює уряд – кабінет міністрів, що приймає найважливіші рішення колегіально. Глава уряду – прем'єр-міністр, призначуваний генерал-губернатором. Їм стає лідер партії або коаліції, що має більшість місць у Палаті громад. Глава уряду може бути зміщений у будь-який час, якщо потерпить поразка на виборах лідера власної партії або не одержить підтримки при голосуванні в Палаті громад. З 12 грудня 2003 посада прем'єр-міністра займає Стать Мартін, лідер Ліберальної партії.

Федеральні міністри вибираються прем'єр-міністром з числа депутатів від його партії або коаліції. Формальне призначення, зняття і переміщення міністрів здійснює генерал-губернатор за пропозицією прем'єр-міністра. Рішення кабінету звичайно приймаються консенсусом і лише в рідких випадках – більшістю голосів. При цьому всі члени кабінету зобов'язані підкорятися прийнятому рішенню і підтримувати його, або піти у відставку.

Урядові відомства очолюють заступники міністра. Вони призначаються по клопотанню прем'єр-міністра, однак призначення і підвищення всіх державних службовців здійснюється не по політичній приналежності, а на основі їхніх ділових якостей, тому зміна уряду не означає відставки заступників міністра. За призначенням і переміщенням державних службовців стежить Незалежна комісія з питань державної служби, що складає з трьох членів, що призначаються на 10-літній термін. Контроль за фінансовою діяльністю міністерств і відомств здійснює Казначейство, що включає ряд міністрів уряду. Воно також представляє уряд на переговорах із профспілками державних службовців.

Рішення багатьох питань узгодження і регулювання, наприклад, в області транспорту, покладено на незалежні комісії. Функції державних органів виконуються також державними корпораціями, що діють самостійно, але в цілому підлеглі парламентові, а члени їхніх правлінь призначаються урядом.

Провінції і місцеве самоврядування. Канада є федерацією 10 провінцій. У її склад входять провінції Альберта, Британська Колумбія, Квебек, Манитоба, Нова Шотландія, Нью-Брансуик, Ньюфаундленд і Лабрадор, Онтаріо, Острів Принца Едуарда і Саскачеван, а також три території – Нунавут, Північно-західні території і Юкон.

Адміністративні органи провінцій побудовані по тім же принципі, що і федеральні. Функції, аналогічні главо держави, покладені на губернаторів, призначуваних федеральним урядом. Провінційні парламенти є однопалатними. Провінційні уряди формуються партіями або коаліціями, що одержали більшість на провінційних виборах.

Установлено спільну юрисдикцію провінцій і федерального уряду в питаннях пенсійного забезпечення і допомога на утриманців (страхування по безробіттю залишилося у веденні федерації). Федеральний уряд установлює єдині стандарти і порядок поділу витрат на оплату таких послуг, як медичне обслуговування, виплата пенсій, соціальне забезпечення і будівництво федеральних автомобільних доріг.

Багато важливих рішень приймаються на нарадах представників федерального і провінційного урядів. Питання оподатковування, виплати пенсій, медичного обслуговування, а також конституційні проблеми часто обговорюються главами федерального і провінційного урядів. Внесення виправлень у конституцію може здійснюватися по спільному рішенню федерального уряду і семи провінцій, у яких проживають не менш 50% населення. Прем'єр-міністри провінцій мають таку владу, що нерідко предпочитают ця посада призначенню на посаду федерального міністра.

Робота місцевих органів самоврядування здійснюється урядами провінцій відповідно до провінційного законодавства. У містах маються мери і міські ради, обрані прямими виборами. Великі міста розбиті на муніципальні округи, що володіють визначеною самостійністю. Представники окремих муніципальних округів входять у центральні міські ради, що відповідальні за міське планування, зміст міської поліції. Деякі дрібні муніципальні округи керуються безпосередньо представником міської адміністрації.

Провінції керуються федеральними органами і службами, але мають деякі елементи самоврядування. Федеральний уряд призначає уповноважених, що несуть перед ним відповідальність. Території мають територіальні збори і виконавчі органи, що обираються ними. Територія Нунавут, утворена в 1999 і населена переважно корінними жителями – инуитами, має розширені права автономії.

Географическое положение - находится в северной части Северной Америки. Омывается водами Северного Ледовитого, Атлантического и Тихого океанов. На юге граничит с США, а на севере, благодаря своим полярным островам, углубляется на 800 км за Полярный Круг. Канаде принадлежит ряд островов - Баффинова Земля, Виктория, Элсмир, Девон, Банкс, Ньюфаундленд и др. Высшая точка - г. Логан на северо-западе (5951 м). Территория - 9 976 тыс. кв. км. Население - 32,1 млн. человек (2005 г.). Столица - Оттава (1,3 млн. чел.) Административное деление: 10 провинций (Альберта, Британская Колумбия, Квебек, Манитоба, Новая Шотландия, Ньюфаундленд и Лабрадор, Нью-Брансуик, Онтарио, Остров Принца Эдуарда, Саскачеван) и три территории: Северо-западные территории, Юкон, Нунавут (выделилась 1 апреля 1999 г. из Северо-западных территорий и является первым в Канаде национально-территориальным образованием аборигенов - инуитов (эскимосов)), - со своими законодательными собраниями и правительствами. Официальные языки - английский и французский. Денежная единица - канадский доллар = 100 центам. Национальные праздники: 1 июля - День Канады (1867 г.). Государственное устройство: является федеративным государством (конституционной монархией), входящим в состав Британского Содружества. Действует Конституция Канады, вступившая в силу 17 апреля 1982 г. Глава государства - королева Великобритании (Елизавета II), представленная в лице генерал-губернатора (с 27 сентября 2005 г. – Микаель Жан). Генерал-губернатор (гражданин Канады) назначается королевой по рекомендации премьер-министра, как правило, срокомна 5 лет. Законодательная власть принадлежит королеве в лице генерал-губернатора и парламенту. Парламент состоит из двух палат - сената и палаты общин. В сенат входят 105 членов - представители провинций и территорий по норме: по 24 - от Онтарио и Квебека; по 10 - от Новой Шотландии и Нью-Брансуика; 4 - от провинции Остров Принца Эдуарда; по 6 - от Манитобы, Британской Колумбии, Альберты, Саскачевана и Ньюфаундленда и по 1 - от Северо-западных территорий, территории Юкон и территории Нунавут. Сенаторы назначаются генерал-губернатором по рекомендации премьер-министра. Каждый сенатор должен иметь собственность не менее 4 тыс. долларов и быть в возрасте не моложе 30 лет и не старше 75. Спикер сената назначается правительством. Спикер палаты общин - Питер Милликен. Спикер сената – Ноэль Кинселла. Палата общин состоит из 308 членов, избираемых прямым всеобщим голосованием сроком на 5 лет. Избирательное право предоставляется гражданам Канады и британским подданным, достигшим 18 лет (с 1972 г.) и прожившим в Канаде не менее года до выборов. Последние выборы состоялись 23 января. 2006 г. По их результатам, Консервативная партия имеет 125 мест, Либеральная партия – 102 места, Квебекский блок – 51, Новая демократическая партия – 29, 1 депутат – независимый. Спикер избирается из числа депутатов на первом заседании вновь избранной палаты общин (намечено на 3 апреля 2006 г.). Исполнительная власть осуществляется правительством во главе с премьер-министром. Партия, получившая на выборах большинство, является правящей и формирует правительство, а ее лидер становится премьер-министром. Члены кабинета обычно являются членами палаты общин (либо сената, но крайне редко). Правительство ответственно перед парламентом. По результатам состоявшихся 23 января 2006 г. парламентских выборов право формирования кабинета получила Консервативная партия Канады. Новое правительство приведено к присяге 6 февраля 2006 г. Премьер-министр - Стивен Харпер. Каждая провинция возглавляется лейтенант-губернатором и имеет парламент и правительство. Судебная система включает Верховный суд Канады, которому подчинены Федеральный суд Канады и Провинциальные суды. Основные показатели развития экономики Канады: ВВП в 2005 г. вырос на 3,0% и составил 1,33 трлн. кан. долл. Товарооборот в 2005 г. составил 972 млрд. кан. долл. при экспорте 510 млрд. кан. долл. и импорте 462 млрд. кан. долл. По данным за 2005 г., объем прямых иностранных инвестиций в экономику страны достиг 390 млрд. кан. долл. (в 2004 г. - 366 млрд. кан. долл.). Инвестиции за рубежом в 2005 г. составили 452 млрд. кан. долл. (в 2004 г. - 445 млрд. кан. долл.). Рост потребительских цен в 2005 г. составил 2,2%. Уровень безработицы в 2005 г. - 6,5% от численности экономически активного населения страны.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]