Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen 2 semestr.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

67. Особливості парламентської монархії у Великій Британії.

Національний уряд. Ключовим моментом британської конституції країни є верховна влада "корони в парламенті " – спільного правління монарха, палати лордів і палати громад, які все разом становлять парламент. Цей орган має майже необмежену дозволену законом владу над усіма питаннями, людьми й територіями, що перебувають у межах його юрисдикції. Його рішення можуть бути переглянуті наступним парламентом, який може прийняти закони, які будуть скасовувати закони, прийняті колишніми складами парламенту. Суттєво важливі зміни конституційного характеру приймаються в порядку звичайного законодавчого процесу й не можуть бути оскаржені в британських судах. Обмежити верховенство рішень парламенту можуть тільки два європейські юридичні органи. Європейський суд стежить за дотриманням положень договорів і законів Європейського Союзу.

Монархія. Порядок спадкування престолу визначений Актом про наслідування престолу (1701). Сини суверена успадковують престол по старшинству; у випадку відсутності синів престол переходить до старшої дочки. Право на престол мають тільки протестанти. Нинішній суверен – королева Єлизавета ІІ, вона вступила на престол в 1953. Монарх вважається главою держави, верховним головнокомандуючим, головою адміністрації й світським главою офіційної церкви Англії. Монарх – важливий символ національної єдності. Клятви вірності короні вимовляють міністри, державослужбовці, поліцейські й збройні сили; управління державою проводиться іменем Її Величності. З викторіанских часів монарх "царює", але не править: він має право розпуску парламенту й призначення нового прем'єр-міністра, або глави уряду. Зберігся ритуал консультативних зустрічей увечері по вівторках між монархом і прем'єром. Британське право складається із загального права (common law), писаного права (statute law) і конвенцій. Конвенції - це правила й звичаї, які не мають законної сили, але вважаються абсолютно необхідними в роботі уряду. Багато з конвенцій залишилися після історичних подій, що вплинули на формування сучасної системи уряду.

Королева - глава держави й важливий символ національної єдності. Вона є главою виконавчої влади, невід'ємною частиною законодавчої влади, главою судової влади, головнокомандуючим усіх Королівських Збройних сил і "вищим правителем" англіканської церкви. Королева діє згідно порад її міністрів. Великобританія управляється Урядом Її Величності в ім'я Королеви. Що стосується міжнародних відносин, то королева, як глава держави, має право повідомляти війну й перемир'я, визнавати країни і їхні уряди, підписувати договори, приєднувати або віддавати території. Парламент складається із трьох частин - королеви, Палати Лордів і виборної Палати Громад.

Для проходження закону необхідна згода всіх трьох сторін. Тому що не існує конституції, що обмежує законодавчу владу парламенту, він може прийняти або змінити будь-який закон. Він також може продовжити свій термін дії за межі звичайного (5 років) без згоди народу. Законність акту, прийнятого парламентом, не може обговорюватися в судах. Палата Громад відповідає за прийняті закони перед народом. Система партій в уряді призначена для того, щоб парламент створював закони, оглядаючись на народ, що вибрав його. Максимальний термін дії парламенту - 5 років, але на практиці загальні вибори проводяться до кінця строку. Термін дії парламенту був продовжений лише двічі - у Першу й Другу Світову Війни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]