Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ponyattya_geopolitiki_ta_osnovni_pidkhodi_do_yo...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
638.98 Кб
Скачать

9. Національна безпека: концепція та геополітичні чинники.

Відсутність загрози національним інтересам є змістом поняття національної безпеки. Національна безпека такий стан держави, який дозволяє їй зберігати цілісність і виступати самостійним суб'єктом системи міжнародних відносин. Безпека одночасно:

- Мета завдання держави: забезпечення існування громадян, включаючи захист проти зовн. і внутр.загроз

- засіб досягнення мети зовнішній вимір безпеки міжнародна дозоляє досягти мети.

Для геополітики національна безпека передусім безпека території - проблема наявності чи відсутності загрози цій території. Елементами такої безпеки є:

1) просторова безпека або територіальна цілісність як регламентація передачі частини території від однієї держави до іншої;

2) механізм демаркації та делімітації кордонів держави.

Безпека території включає:

1) політико-правову безпеку нейтралізацію будь-яких загроз суверенітету держави;

2) соціально-економічну збереження на даній території громадянського суспільства та економічний розвиток території при збереженні та зміцненні соціального благополуччя;

3) екологічну і культурну попередження забруднення навколишнього середовища та створення різних культурно-історичних заповідників.

Зв'язок понять "простір", "контроль над простором", "національні інтереси" та "національна безпека" фіксується в геополітиці за допомогою «геостратегії» традиційно це стратегічне управління геополітичними інтересами (3. Бжезінський), обґрунтований геополітикою напрям діяльності держави на міжнародній арені".

С. Юрченко: геостратегія поняття геополітики, яке характеризує діяльність держави на міжнародній арені, спрямовану на створення, підтримку та посилення могутності за рахунок отримання найсприятливішого просторового положення, що досягається за допомогою військових та невійськових засобів. Геостратегія означає: 1) довгостроковий характер планування і дій; 2) діяльність держави на міжнародній арені відносно певних просторових одиниць. Серцевину геостратегії складають проблеми: що зробити, щоб отримати даний простір у спосіб встановлення контролю над ним; які особливості цього простору впливають на поведінку тих, хто його населяє; які шляхи забезпечують безпеку і користь, тобто визначення загроз з боку реальних і потенційних союзників та противників і створення відповідних альянсів та коаліцій. Вирішення проблем базується на наступних імперативах геостратегії: врахування державою власного географічного положення в плані забезпечення національної безпеки, його співвіднесення з геополітичними можливостями інших центрів сили; виокремлення ключових і другорядних країн, вплив яких чи контроль над якими сприяють посиленню національної безпеки; аналіз показників, що характеризують геополітичне положення цих країн чи регіонів; визначення ієрархії засобів і методів впливу для досягнення поставлених цілей.

Основу національної безпеки держав становить безпека територій, тому зіткнення державних інтересів має наслідком передусім територіальні конфлікти існують у формі:

- Територіальна суперечка суперечка між державами з приводу державної належності певної території та володіння суверенітетом у її межах.

- Територіальні претензії претензії держави на певну частину території іншої без заперечення суверенітету останньої над цією певною територією. Держава, що висуває претензії, не сумнівається в юридичній належності цієї території даній державі, але вважає, що дана територія має належати їй.