Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ponyattya_geopolitiki_ta_osnovni_pidkhodi_do_yo...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
638.98 Кб
Скачать

28. Континент Євразії та його географічні і культурно-історичні виміри.

Як географічний світ, Євразія, пише П. Савицький немовби "створена" для утворення єдиної держави, однак ця єдність реалізується лише в конкрет¬ному історичному процесі ствердження особливого світу євразійської. Самого по собі географічного призначення для такої єдності недостатньо, оскільки, згідно з М. Трубецьким та П. Савицьким, воно лише вказує на спосіб її досягнення.

Шляхами сполучення, пише М. Трубецькой, у Євразії історично слугували річки та степи. При цьому системи великих річок йдуть тут переважно у меридіональному напрямку, а система степу проходить через всю Євразію із заходу на схід. У світлі завдання держав¬ного об'єднання Євразії, зазначає М. Трубецькой, цей суто географічний факт означає, що народ, який володіє тією чи іншою річковою системою, панує ли¬ше над частиною Євразії, володіння ж системою степу забезпечує панування над усією Євразією загалом. "

Історично першою спробою об'єднання степу, а через нього і всієї Євра¬зії, стала, за визнанням євразійців, імперія Чингізхана, якому, за словами М. Трубецького, належить велика й невідворотна за своєю привабливістю ідея "державного об'єднання усієї цієї частини світу. Саме ця ідея, на думку М. Трубецького, з часом була пов'язана з православ'ям й, отримавши християнсько-візантійське обґрунтування, успадкована Російською державою.

Остання тому є спадкоємицею монгольської держави і за самими своїми ідейним замислом та державним ідеалом.

Чингізхан не зміг попередити "розтікання" простору Євразії. З двох причин(М. Трубецького)

По-перше, розпливчата безформності шаманізму ( як наслідок абсолютна віротерпимість, що утруднювала вироблення релігійно-догматичної форми для державної ідеї)

По-друге, практично безпідставна ставка на етногра¬фічно та географічно обмежений й історично минущий кочовий побут.

Тому Росія має вирішити два завдання.

Перше полягає у справжньому оволодінні степом, своєрідному його "замирен¬ні" не стільки силовому, скільки передусім культурному та господарському.

Друге завдання формулюється у вигляді застереження для Росії, яка має уникати будь-яких спроб приєднати до себе країни, що не належать до географічного світу Євразії, окресленого Біло-морсько-Кавказькою, Західносибірською та Туркестанською рівнинами.

Континент-океан

Росія є країною яка обділена доступом до морських комунікацій. Протистояти владі "океанічного світу" Росія може лише за умови створення господарського взаємодоповнення просторово суміжних областей континентального світу.

Савицький: з точки зору існуючої агрономії, значні простори російського степу можуть бути визначені як область „непозбутнього трипілля”. Це означає, що деякі частини російського степу взагалі ніколи не піддадуться землеробському заселенню і залишаться областями абсолютного скотарства.

Політичне об’єднання Євразії має здійснюватися у спосіб культурного об’єднання, що має базуватися на тезі про синтез осілої і кочової стихій. Для перетворення географічної цілісності Євразії на державну цілісність. Таке перетворення можливе лише за умови спільних зусиль „народу землероба” і „народу вершника” .

Господарська самодостатність Євразії існує як „континент-океан”. Це означає, що в межах Росії-Євразії мають урівноважуватися суттєво промислові і суттєво господарські області як помірного так і теплого поясів.