Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ponyattya_geopolitiki_ta_osnovni_pidkhodi_do_yo...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
638.98 Кб
Скачать

5. Державна територія як поняття сучасної геополітики.

Для сучасної геополітики, територія – не лише просторові межі функціонування суспільства, а політичний, економічний і культурний простір, межі здійснення влади всередині країни та межі, за якими держава постає як іноземна, зовнішня сила. Види території:

1. Державна - під суверенітетом держави, що в її межах здійснює територіальне верховенство. 2 аспекти:

А. Юридичний. Теорії:

1) об'єктна – територія розглядається як об'єкт публічно-речового права власності держави;

2) просторова – територія тотожна простору, у межах якого держава існує і діє;

3) теорія компетенції – територія є простором, у межах якого, відповідно до міжнародного права, органи, визначені національним юридичним порядком, уповноважені здійснювати цей порядок;

4) теорія міжнародної власності - територія держави не внутрішньодержавна, а міжнародна власністю держави. Держава здійснює не лише територіальне верховенство, а може розпоряджатися нею як власністю на міжнародній арені. Така здатність є досить обмеженою системою внутрішнього права:

1) кордони держави можуть бути змінені лише на підставі закону;

2) конституція проголошує територію невідчужуваною та неподільною;

3) договори про зміну складу території держави мають бути ратифіковані;

4) уряд має бути уповноваженим законом для відчуження частини території;

5) конституція перераховує всі землі й області, які входять до складу державної території.

Б. Географічний. Державна територія охоплює як простір здійснення верховної влади держави, так і природне середовище. Сучасна геополітика бере до уваги фізичні параметри поняття території – розміри, наявність природних кордонів, якість території, територіальна взаємозалеж­ність держав. Ці параметри впливають на зовнішньополітичну діяльність держав і детермінують напрями: участь у підтримці миру/ здійснення воєнної експансії і війна; надання допомоги слабко розвинутим державам і територіям; координація внутр. і зовн. політики та планів розвитку економіки з політичними партнерами. Знання фіз. параметрів дає зрозуміти закономірності зовнішньої політики. Малі розміри території та погана якість спричиняють перевагу оборонної свідомості та потребу у військово-політичному союзнику. Геополітика бере до уваги: річкові комунікації; наявність/відсутність виходів до моря, прибережне/острів не положення, наявність/відсутність природних перешкод для розвитку сполучення з сусідами; протяжніс ть сухопутних і морських кордонів; стан населення, щільність та етнодемографічні показники країни та сусідів; ставлення етносів до етносів судніх країн; вплив клімату, грунту, корисних копалин, рослинного, тваринного світів, розвитку продуктивн.сил, особливостей культури, соціально-політичного ладу.

2. Міжнародна територія– не розповсюджується суверенітет жодної держави; територія, що належить усім: відкрите море, Антарктика, повітряний простір над відкритим морем, космічний простір.

3. Територія із перехідним режимом – території, народ яких не досяг повного самоуправління (на 1995 рік за Статутом ООН Зх. Сахара та Сх. Тімор

4. Територія зі змішаним режимом – не входить до складу державної, але певні держави мають на неї суверенні права – континентальний шельф і морські економічні зони.

5. Адміністративна територія (як частина державної території).