Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ponyattya_geopolitiki_ta_osnovni_pidkhodi_do_yo...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
638.98 Кб
Скачать

46. Форми та сценарії насилля у сучасному світі. Поняття соцієтальної безпеки.

Для територіальної держави характерна міждержавна війна. Сьогодні поряд з цією формою виникають наступні форми політичного насилля:

1. Міжнародний тероризм. Сьогодні 2 підходи:

- описовий – пошук універсального визначення тероризму як насильницького та систематичного порушення права громадян та цілих країн на існування з метою створення стану небезпеки у суспільстві та у міжнародній системі для досягнення політичних цілей.

- класифікаційний – з'ясування окремих складових тероризму: ознак, сфер, типи злочинів. Міжнародний тероризм є не складом злочину, а соціальним та політичним явищем, яке виявляє себе у конкретних деліктах: захоплення заручників, викрадення літаків.

Прийнято розрізняти міжнародний (політичне використання терору, що відверто чи таємно інспірується державою) і транснаціональний тероризм (замовником теракту є не держава, а недержавна організація чи група осіб).

2. Миротворчість – з 1 боку, комплекс заходів, спрямованих на припинення конфлікту та створення умов для його мирного розв'язання, з іншого – засіб розширення розвинутими країнами сфери впливу шляхом встановлення контролю над конфліктними зонами. З точки зору міжнародного права, основою якого є визнання та повага суверенітету країни, миротворчість – пряме порушення суверенітету, оскільки миротворці фактично беруть на себе функцію визначати політичний устрій зайнятої території, вибір політичного керівника відповідної держави, воєнних злочинців.

3. Інформаційні війни – це форма боротьби між державами, що передбачає цілеспрямоване використання інформаційної зброї для реалізації політичних і воєнних інтересів, та захист власних інформаційних ресурсів. 2 аспекти:

1) кібернетичний – дезорганізація системи управління противника, вивід її з ладу та захист власної системи управління. Головний засіб: інформаційна зброя як сукупність інформації та засобів інформатизації, що використовуються для впливу на галузі діяльності держави, пов'язані з формуванням та використанням інформаційних ресурсів.

2) Соціальний аспект – регулювання рівня знання у суспільстві. Головний засіб: інформацій ний вплив як комплексне проведення заходів з підриву поглядів, цілей та світогляду населення. Інформацій ний вплив здійснюється як процес навчання, в основі якого лежить цілеспрямоване маніпулювання вхідними даними Засобом інформаційного впливу є рефлексивне управління, - це приховане управління противником шляхом передачі йому інформації для прийняття рішення, що відповідає задуму протилежної сторони

4. Екзистенційне насилля, пов'язане зі зміною природи локальних конфліктів. Сутність локальних конфліктів сьогодні не в територіальній обмеженості, а у зіткненні локальних форм життя, особливих культурних світів, які існують як локальні, унікальні способи буття людей, способи організації повсякденного життєвого досвіду. Ці способи максимально визначають екзистенційні виміри поведінки та стосунків людей у суспільстві: особистісні переживання, розуміння сенсу життя, відчуття страху смерті. Тому локальний конфлікт – конфлікт особливих і унікальних способів людського буття у світі.

Соціетальна безпека була розроблена колективом авторів з Інституту стратегічних досліджень у Копенгагені. На їх думку держ. безпека має справу з безпосередніми критеріями безпеки (економічним, політичним, військовим і екологічним), а соціетальна з проблемою ідентичності національної, етнічної, релігійної.