Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
333.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

69. Поняття, особливості, класифікація соціальних норм.

Норми права встановленні чи санкціоновані державою іншими органами, що наділені такими повноваженнями, гарантовані та охоронювані загально обов’язкові, формально визначені правила поведінки, що мають на меті впорядкування відносин між різними суб’єктами.

Усі види норм (норма — це певне правило) можна умовно розділити на дві групи:

- соціальні;

- технічні.

Технічні норми регулюють діяльність людини по використанню природних ресурсів (норми витрати палива, електроенергії, води та ін.) і знарядь праці. Соціальні норми регулюють відносини людей один з одним.

Соціальні норми — правила поведінки загального характеру, що складаються у відносинах між людьми в суспільстві у зв'язку з виявом їх волі (інтересу) і забезпечуються різними способами соціального впливу.

Норми права

Інші соціальні норми

Існують лише в межах держави

Можливе існування у додержавний період

Письмовий характер

Письмова та усна форми

Юридична відповідальність

Заходи суспільного впливу

Загальнообов’язковий

Від свідомості людини

В результаті діяльності д органів.

Свідомої вольової діяльності всього населення

Формально визначені Мають форму док

Можуть не мати форму документа

Чітка структура : гіпотеза, диспозиція, санкція

Не мають чіткої структури.

Соціальні норми – це правила поведінки загального характеру що регулюють взаємовідносини між людьми у суспільстві є проявом їхньої волі, та забезпечуються різноманітними засобами соціального впливу.

Ознаки: регулюють відносини між людьми в суспільстві, мають загальний характер, тобто стосуються конкретної особи, виникають, створюються та закріплюються в результаті свідомо-вольової діяльності людини, за їх невиконання настає громадський осуд чи заходи суспільного впливу або юр відповідальність.

Сутністю соціальних норм є не просто правила, оскільки правила існують і в несоціальних утвореннях, таких, наприклад, як математика, граматика, техніка й інші (технічні норми), а правила чітко вираженого соціального характеру.

Ознаки соціальних норм:

1. Правила (масштаби, зразки, моделі) поведінки регулятивного характерусоціально-вольові норми, що історично склалися або цілеспря­мовано встановлені. Вони спрямовують поведінку людей відповідно до складеної в нормі ідеальної моделі суспільних відносин, вносять однаковість у регулювання суспільних відносин і формують безупинно діючий механізм типових масштабів поведінки.

2. Правила поведінки загального характеру, тобто такі, що не мають конкретного адресата. Вони розраховані на те, щоб направляти поведінку людей у межах відносин даного виду і вступають у дію щораз, коли виникають відповідні суспільні відносини.

3. Правила поведінки наказового характерузагальнообов'язкові. Попи встановлюють заборони, дають еталони поведінки.

4. Правила поведінки, які забезпечуються певними засобами впливу на поведінку людей (звичкою, внутрішнім переконанням, суспільним впливом, державним примусом).

Класифікувати соціальні норми можна за різними критеріями.

Види соціальних норм за сферами дії:

- економічні: регулюють суспільні відносини в сфері економіки, тобто пов'язані з взаємодією форм власності, з виробництвом, поділом і споживанням матеріальних благ;

- політичні: регулюють відносини між класами, націями, народностями; пов'язані з їх участю в боротьбі за державну владу та у її здійсненні, із взаєминами держави з іншими елементами політичної системи;

- релігійні: регулюють відносини в сфері релігії і між різними релігіями, специфічні культові дії, засновані на вірі в існування Бога;

- екологічні: регулюють відносини в сфері охорони довкілля та ін.

Види соціальних норм за регулятивними особливостями:

  • норми моралі – регулюють поведінку людей шляхом її оцінки відповідно до категорій «добро» і «зло», «справедливість» і «несправедливість», «честь», «совість» тощо;

  • норми-звичаїправила поведінки, що сформувалися в суспільстві з метою регулювання найбільш стійких суспільних відносин і стали обов’язковими в результаті багаторазового повторення протягом тривалого часу; здійснюються добровільно, а в разі порушення, до правопорушників застосовуються заходи громадського впливу;

  • норми права - це загальнообов’язкові правила поведінки, що встановлюються чи санкціонуються державою, мають формально визначений характер, є офіційним засобом закріплення і охорони, розвитку суспільних відносин, що здійснюються шляхом визначення формальних прав і обов’язків учасників суспільних відносин та забезпечуються державою;

  • корпоративні норми (правила поведінки, які регулюють відносини усередині різних недержавних організацій (громадських - некомерційних і комерційних) між їх членами.

- норми-традиції – що закріпилися у свідомості людей не з необхідності, а через власне переконання і передаються із покоління в покоління.

- політичні норми – між суб’єктами політики щодо реалізації ними політичної влади.

- соціально технічні норми – інструкції з експлуатації машин.

Соціальні норми утворюють єдину систему. Норми права співвідносяться із соціальними нормами як частина з цілим, оскільки вони важлива, але не єдина форма регулювання суспільних відносин.

Норми моралі, норми-звичаї, корпоративні й інші норми взаємодіють із принципами і нормами права, знаходять у них одну з необхідних форм свого існування (наприклад, релігійні норми святкування Різдва, Великодня стали правовими).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]