Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3492953.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
343.04 Кб
Скачать

1. Наукові основи економічного аналізу.

Економічний аналіз - це система спеціальних знань для дослідження зміни і розвитку економічних явищ, процесів); їх взаємозв'язку та взаємозумовленості, що визначається суб'єктивними та об'єктивними причинами з метою забезпечення цільового управління ними. Тобто, економічний аналіз — це система спеціальних знань, яка пов'язана з:

1) дослідженням причинно-наслідкових зв'язків зміни та розвитку економічних явищ та процесів;

2) дослідженням зовнішнього економічного середовища (маркетинговий аналіз), зміни параметрів ринку;

3) оцінюванням підприємницького ризику;

4) кількісним і якісним вимірюванням об'єктивних і суб'єктивних факторів та пошуком резервів удосконалення господарських систем;

5) формуванням аналітичного забезпечення для прийняття оптимальних управлінських рішень.

Головні риси економічного аналізу як науки:

1. Дослідження причинно-наслідкових зв'язків зміни та розвитку економічних явищ і процесів. Економічний аналіз проводить глибоку об'єктивну діагностику причин, які їх зумовлюють та визначають характер зміни та розвитку..

2.Об'єктивне оцінювання ефективності розвитку економічної системи стосовно створених умов внутрішнього і зовнішнього економічних середовищ. Прибутковість і конкурентоспроможність за поточними та стратегічними цілями є основними критеріями оцінювання економічних систем будь-якого рівня. Об'єктивність аналізу залежить від реальності інформаційної моделі економічної системи та наукової методики досліджень.

3. Багатоваріантне аналітичне забезпечення цільових запитів користувачів, що дає змогу знайти оптимальне рішення на рейтинговій основі. Економічний аналіз забезпечує «прозорість», очевидність висновків і пропозицій, що сприяє застосуванню економічних методів управління.

4. Цільова спрямованість і практична цінність аналізу виражається у розробленні планів та прогнозів, оцінці невикористаних можливостей та упущеної вигоди, узагальненні досвіду та формуванні нового економічного мислення.

2. Економічний аналіз як функція управління і елемент керуючої системи.

Економ. Аналіз як ф-ція управління і елемент керуючої сис-ми. З точки зору управління підпр-во являє собою складну госп-ку орган-цію, для якої характерне багатоцільове ф-ння і численні внутрішні та зовнішні зв’язки. Підриємство можна розглядати як технологічну (сукупність виробничо-технологічних процесів), соціальну і економічну сук-ть господарських процесів і факторів, що їх визначають в системі. Існують 2 типи систем: 1тип: закрита система-має жорсткі фіксовані межі і її дії не залежні від зовнішнього середовища; 2тип: відкрита система-взаємодія з навколишнім середовищем, сама себе не забезпечує і залежить від зовнішніх змін. Підприємство є відкритою системою: входи-перетворення-виходи. Для того, щоб вихідні характеристики відкритої системи підтримувались на заданому рівні, вони заб-ся прямим і зворотнім зв’язком. Прямий зв'язок-це доведення команд до керованого об’єкта. Зворотній зв'язок-отримання інформації про стан керованого об’єкта. Прямий і зворотній зв'язок являють собою інформаційну систему управління. Місце економ.аналізу в системі управління визначається його роллю у здійсненні управлінських функцій. При плануванні викор-ть такі види. аналізу:1)ретроспективний;2)оперативний;3)прогнозний. В організації вир-тва використовують ретроспективний і оперативний аналіз. Для забезпечення мотивації використовується ретроспективний і оперативний аналіз. Контроль базується на результатах оперативного і ретроспективного контролю. Роль економ. аналізу в системі управління економікою підприємства визначається тим, що всі управлінські рішення базуються на результатах ек. аналізу. Осн. принципи екон. аналізу: системність, комплексність, оперативність, точність, прогресивність, динамічність, плановість, ефективність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]