Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38_biletiv_vidpovidi.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
88.09 Кб
Скачать

1. Проаналізуйте теорії періодизації історії України та історичну схему м.Грушевського

Періодизація історії України – це поділ процесів розвитку на основі якісно нові періоди. Наукова періодизація складається відповідно до об’єктивних закономірностей і тенденцій розвитку природи та суспільства.

Періодизація всесвітньої історії включає в себе 5 основних періодів: Історія первісного суспільства, історія стародавнього світу, історія середньовіччя,історія Нового часу та історія Новітнього часу.

В історичній науці використовуються різні критерії і підходи до періодизації історичного процесу,тому є декілька загальних схем періодизації історії україни,кожна з яких базується на певних методологічних засадах. Отже, будь-яка періодизація є умовною.

Основи періодизації історії України закладено видатним укр.. вченим М.С. Грушевським наприкінці Х1Х- на поч.. ХХ ст.. у процесі роботи над десятитомною *історією України-Руси*. Згідно з його схемою історія України поділяється на 4 етапи:

*Княжа доба ( І ст. н.е. Завершується процес розселення *українських племен* і до 1349р.

*Литовсько-Польська доба (ХIV –перша половина XVI ст.. Повязана із завершенням політико-державної самостійності українських земель,із захопленням їх Литвою,польщею та іншими державами)

*Козацька доба (друга половина 16 – 18 ст. Всі верстви української людності єднаються у формі козацтва для досягнення власних національних інтересів)

*ХІХст. (оформлення української нації ,історичне й духовне життя українців відбувається під впливом демократичних європейських ідей)

Після проголошення незалежності України(24 серпня 1991року) питання періодизації історії України залишаються частково дискусійними,однак більшість дослідників виділяють такі основні періоди:

*Стародавня доба (охоплює час від початку формування людської цивілізації на території України і до східно-словянських племен у 7-9ст.У цю добу Україну населяли різноманітні народи і племена. кіммерійці,скіфи,сармати,готи,гуни,авари та інші народи на різних етапах історичного розвитку впливали на життя та побут місцевого населення.

*Київсько-Галицький період (охоплює другу половину ХІ – 40-і роки 14ст. – час утворення та існування Київської Русі,спадщину якої перебрала Галицько-Волинська держава.Запровадження християнства

*Литовсько-Польська доба (охоплює 40-і роки 14ст.-1648р. –це період ,коли укр.. землі входили до складу Литви та Польщі,відбувалася боротьба за Україну різних пол.. сил.Відбувся процес національно відродження.

*Укр. землі в роки ніц. революції та Гетьманщини(охоплюють роки від 1648 до кінця 18ст. Основне- укр.. нац.. революція 17ст. та утворення пол.. суверенітету укр..народу)

*Укр.землі в роки рос.-автрійського панування та нац.. відродження (охоплюють кінець 18ст -1917р. Укр.землі входили до складу Рос. та Австр. імперій)

*Укр. землі в роки нац..-демократичної революції та боротьби за возз’єднання (1917-1920рр.,які характеризуються наполегливою революційною боротьбою українського народу за відродження укр.. державності.)

*Україна в радянську добу ( 1921-серпень1991р. Впровадження радикального соціалістичного,політичного і економічного порядку.Голодомор.)

*Україна в роки незалежності (був започаткований проголошенням акта про незалежність.Було покінчено з радянською формою державності України, демократична Україна)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]