Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38_biletiv_vidpovidi.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
88.09 Кб
Скачать

37. Проаналізуйте застійні тенденції в економічному та соціально-політичному житті України. Розкрийте діяльність державних діячів України (п. Шелест, в. Щербицький)

Після усунення Хрущова суть курсу нового керівництва визначається одним словом — «стабілізація. Проте досягти цієї мети одразу було неможливо, адже система втратила два важливих стимули розвитку економіки: зі смертю Сталіна — страх перед репресіями, з усуненням Хрущова — романтичну віру.

В Україні загострились важкі економ процеси а саме:

1.Несприятлива демографічна ситуація — зниження приросту населення, міграційні процеси, переселення із сіл у міста.

2.Криза організації праці

3.Катастрофічна екологічна ситуація. Катастрофічні екологічні процеси посилили гостроту демографічних проблем, оскільки питома вага населення республіки, зайнятого у галузях із шкідливими для здоров’я умовами праці, становила в Україні 53%

4.значна зношеність основних виробничих фондів.

5.Хронічне відставання за принциповими економічними показниками.

Після приходу до влади Л.Брежнєва лідером КПУ ще майже вісім років залишався ставленик Хрущова Петро Юхимович Шелест. Активно і постійно відстоював економічні інтереси УРСР. Критикував центральні (союзні) управлінські (господарські) структури. Підтримував розвиток українського народного мистецтва, зокрема ансамбль Вірського. Не придушував розвиток інших мистецтв. Підтримував і захищав провідних українських кінорежисерів С. Параджанова і Ю. Іллєнка. Усупереч забороні Москви збудував у Києві Палац «Україна». Повністю підтримував жорсткий антизахідний курс брежнєвського керівництва. Став ініціатором запровадження Шевченківської премії як найвищої нагороди республіки, яка присуджується лише один раз у житті

- Боровся з дисидентським рухом.

Щербицький Володимир Васильович після усунення Петра Шелеста став першим секретарем ЦК КПУ.

З ім'ям Щербицького пов'язане посилення русифікації України, суворе переслідування діячів українського дисиденства. Цілковито підтримував політичний курс Л. Брежнєва. Не противився обмеженню прав України. Не підтримав перебудову, започатковану М. Горбачовим. Дозволив будівництво в УРСР низки атомних електростанцій, зокрема Чорнобильської. Під час аварії на останній у перші дні намагався приховати трагедію. Сприяв докорінній технічній модернізації легкої і харчової промисловості УРСР . Підтримував розвиток спорту, особливо футбольний клуб «Динамо».

38. Проаналізуйте процес боротьби України за незалежність. В чому полягає історичне значення Декларації про державний суверенітет та Акту проголошення незалежності України

1990 р. в Україні розпочався перший етап державотворення - після виборів до Верховної Ради УРСР у березні цього року остання стала працювати у парламентському режимі. Після того, як Російська Федерація прийняла декларацію про державний суверенітет Росії, 16 липня 1990 р. ВР УРСР прийняла перший законодавчий акт, виходячи з якого розпочалося будівництво незалежної української держави - Декларацію про державний суверенітет України. У ній було проголошено наміри народу України самостійно вирішувати свою долю й закріплено три види суверенітету - державний, народний і національний..

День прийняття Декларації був оголошений святковим і вихідним на території України

Одним з головних положень Декларації було положення про громадянство. Проголошувалося, що Україна має своє громадянство, де «всі громадяни рівні перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять». Громадяни всіх національностей становлять народ України.

Документ проголосив національний суверенітет - невід'ємне право української нації на самовизначення; народний суверенітет - народ України та громадяни всіх національностей, які проживають в Україні визнано єдиним джерелом державної влади. Декларація складається з 10 розділів.

19-23 серпня 1991р. відбувся Серпневий Путч у Москві, но котрому само визначений Держ комітет з надзвичайного стану намагався усунути від влади президента СРСР М.Горбачова.

Після поразки Путчу відбулась позачергова сесія ВР УРСР, яка ухвалила Акт прогол незал Укр.

1 грудня 1991р відбувся всеукр референдум, у якому понад 90% громадян проголосували за незалежність Укр, підтвердивши своє бажання жити у вільній незалежній державі. Того ж дня було обрано През Укр – Л.Кравчука.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]