Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Визначення.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Тема 1: Суть та функції грошей.

АНЮЇТЕТ – фінансова рента, що являє собою рівновеликі грошові виплати (чи надходження) через однакові проміжки часу протягом певного періоду.

БАНКНОТА – вид паперових грошей, які випускаються емісійним банком.

БІЛОННА МОНЕТА – розмінна монета, з дрібною вартістю, призначена для забезпечення нормального виконання грошових функцій основною монетою.

ВЕКСЕЛЬ - цінний папір, що підтверджує безумовне грошове зобов'язання боржника (векселедавця) сплатити у встановлений термін зазначену суму грошей власнику векселя (векселетримачу).

ГРОШІ – економічна категорія, що означає специфічний вид товару, який виконує в суспільстві роль загального еквівалента в процесі обміну товарів.

ДЕМОНЕТИЗАЦІЯ – введення в обіг неповноцінних грошей з поступовим вилучення золотих монет та подальшим призупиненням обміну неповноцінних грошей на золото у будь-якій формі.

ДІЙСНА ВАРТІСТЬ ГРОШЕЙ - вартість грошей у поточному періоді при їхньому зворотному перерахуванні з майбутньої вартості в процесі дисконтування вартості.

КАЗНАЧЕЙСЬКИЙ БІЛЕТ - вид паперових грошей, які емітуються Казначейством з метою забезпечення потреб грошового обігу та покриття дефіциту бюджету.

КАПІТАЛ - загальна вартість засобів у грошовій, матеріальній і нематеріальній формах, авансованих у формування активів підприємства.

КАПІТАЛІЗАЦІЯ – нове вкладення отриманих прибутків (або визначеної їхньої частини) в капітал. У фінансовому менеджменті найбільш розповсюдженими операціями капіталізації доходів є: капіталізація чистого прибутку.

ЛІГАТУРА – домішки металу для надання сплаву більшої твердості та здешевлення вартості виготовлення монет

МАЙБУТНЯ ВАРТІСТЬ ГРОШЕЙ - сума інвестованих у даний момент коштів, в яку вони перетворяться через визначений період часу з урахуванням визначеної ставки відсотку.

ПЛАТІЖНА КАРТКА – іменний грошовий документ, що видається банком власнику поточного рахунку і дає йому можливість оплатити через комп’ютерні мережі свої покупки і погасити борги переказом грошей по рахунку без використання готівки.

РЕМЕДІУМ – межа допустимого відхилення фактичної ваги монети від законодавчо встановленої.

СПЕЦІАЛЬНІ ПРАВА ЗАПОЗИЧЕННЯ (СПЗ, SDR) – вид світових грошей, які існують лише у безготівковому вигляді для забезпечення міжнародних угод та входять до складу золотовалютних резервів, розраховуються на основі кошика найстійкіших валют світу.

Тема 2: Кількісна теорія грошей та сучасний монетаризм

АКРЕДИТИВ – грошовий документ, за яким одна кредитна установа (банк) згідно з заявою клієнта доручає іншій здійснити за рахунок спеціально заброньованих для цього коштів оплату товарно-транспортних документів за відвантажені товари чи надані послуги або виплатити пред’явникові акредитиву певну суму грошей.

БЮДЖЕТНИЙ ДЕФІЦИТ – перевищення видаткової частини державного бюджету над дохідною.

ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА – комплекс взаємозв’язаних, скоординованих на досягнення заздалегідь визначених суспільних цілей, заходів щодо регулювання грошового обороту, які здійснює держава через центральний (емісійний) банк.

ЕЛАСТИЧНІСТЬ - залежність зміни одного показника в зв'язку зі зміною іншого (факторного) показника. Рівень такої залежності характеризується, звичайно коефіцієнтом еластичності, що показує розмір зміни одного показника при зміні іншого показника на один відсоток.

ЕМІСІЙНА ПОЛІТИКА - частина загальної політики формування фінансових ресурсів підприємства, що полягає в забезпеченні залучення необхідного їхнього обсягу за рахунок зовнішніх джерел шляхом випуску і розміщення на первинному фондовому ринку власних цінних паперів (акцій, облігацій і т.п.).

ЕМІСІЯ - випуск в обертання нових партій грошей або цінних паперів.

ЖИРО – вид безготівкових розрахунків, здійснюваних за допомогою розрахункових чеків.

ІНКАСО - одержання грошей по фінансовому зобов'язанню платника шляхом пред'явлення йому відповідного платіжного документа.

КВАЗІ-ГРОШІ (“майже гроші”) – строкові банківські вклади, що, на відміну від депозитів приносять їх власникам проценти, але не дають права на чекове розпорядження ними, тобто, не можуть бути негайно використані для здійснення платежів.

КЛІРІНГ - система безготівкових розрахунків, заснована за заліку взаємних фінансових вимог і зобов'язань.

ЛІКВІДНІСТЬ - термін, що характеризує спроможність окремих видів майнових цінностей бути швидко конвертованими у грошову форму без втрати своєї поточної вартості та залежить від кон'юнктури ринку.

НАЯВНИЙ ПЛАТІЖ, "ГРОШІ ПРОТИ ДОКУМЕНТІВ" - розрахунок за продукцію, цінні папери й інші придбані активи, здійснюваний одночасно з передачею цих активів.

ПАГАМЕНТ –- платіж готівкою.

СТАБІЛЬНІСТЬ ГРОШЕЙ – сталість купівельної спроможності грошових знаків упродовж відносно тривалого періоду.

ТЕЗАВРАЦІЯ – накопичення грошей населенням в наслідок вилучення їх з обігу та зберігання нагромадженої готівки поза кредитними установами.

ЧЕК – грошовий документ встановленої форми, що містить беззаперечну вказівку власника поточного рахунку банкові сплатити зазначену суму конкретній особі чи пред’явникові чеку.

ШВИДКІСТЬ ОБІГУ ГРОШЕЙ – кількість переходів грошових засобів між суб’єктами грошових відносин (разів за рік); кількість, яку кожна грошова одиниця із загальної грошової маси грошей, що перебувають в обігу, використовується на купівлю готових товарів.