Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Визначення.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Тема 7: Кредитні системи

ÁУТРАЙТ — проста термінова валютна угода, яка передбачає платежі за курсом «форвард» у терміни, строго визначені сторонами угод.

ВАЛЮТАгрошова одиниця, що використовується для вимірювання величини вартості товарів.

ВАЛЮТНА ІНТЕРВЕНЦІЯ - значний разовий цілеспрямований вплив центрального банку країни на валютний ринок і валютний курс, що здійснюється шляхом продажу або закупівлі банком великих партій іноземної валюти.

ВАЛЮТНА ПОЗИЦІЯ - співвідношення вимог і зобов'язань банк у в іноземній валюті .

Валютна система - це сукупність форм грошових розрахунків і фінансово-кредитних інструментів організації валютних відносин.

Вал́ютний кóшик – фіксований набір валют, який використовують для вимірювання середньозваженого курсу валюти певної країни.

Валю́тний курс – вираз ціни грошової одиниці однієї країни в грошових одиницях іншої.

Валю́тний ри́зик — коливання курсів (валютних курсів) породжують ризик при експортно-імпортних операціях.

Валю́тний ри́нок — ринок, на якому гроші однієї країни використовують для купівлі валюти іншої країни.

Демпінг - (від анг. dumping - скидання) продаж товарів за цінами, нижчими від контрактних на міжнародних товарних ринках, за умови, що низький рівень ціни не зумовлюється відповідним рівнем витрат

Конверсія валюти - обмін однієї валюти на іншу за діючим валют-ному курсом иробництва цього товару.

Конвертованість валюти - це здатність національної валюти до вільного обміну на валюти інших країн по діючому валютному курсу.

Коносамент — товаророспоряджувальний документ. Містить умови договору морського перевезення вантажу, засвідчує факт наявності договору і служить доказом прийому вантажу до перевезення.

Консигнація - це форма комісійного продажу. Товар при цьому передається для продажу зі складу комісіонера. Таким чином комісіонер є посередником. Право власності на товар аж до продажу залишається за постачальником товару, просування і продаж здійснює консигнатор.

Крос-курси - співвідношення між двома валютами, яке визначається на основі курсу цих валют по відношенню до третьої валюти - долара США.

Своп - операція, що поєднує готівкову купівлю-продаж з одночасним укладанням контругоди на певний термін.

Операція спот - це операція, в процесі якої дві сторони обмінюються двома різними валютами за узгодженим обмінним курсом з розрахунком через два робочі дні.

Паризький клуб - являє собою неформальне об'єднання урядів країн-кредиторів, якими є Австралія, Австрія, Бельгія, Великобританія, Німеччина, Данія, Іспанія, Італія, Канада, Нідерланди, Норвегія, Португалія, США, Швейцарія, Швеція, Франція, Фінляндія, а також Японія. Валютний паритет — співвідношення валют різних країн, вимірюване співвідношенням їхнього золотого вмісту.Валютний паритет – це співвідношення між валютами різних країн, що встановлюється законодавчо.

Паритет купівельної спроможності— поняття, яку використовується в різних контекстах: У економічній теорії паритетом купівельної спроможності називається формулювання закону єдиної ціни для міжнародних ринків: купівельна спроможність деякої суми на одному ринку повинна бути рівна купівельній спроможності цієї ж суми на ринку іншої країни, якщо перевести дану суму за поточним обмінним курсом в іноземну валюту.

Баланс платіжний — співвідношення між сумою грошових надходжень, отриманих країною з-за кордону і сумою платежів за кордон протягом певного періоду.

Кредит стенд-бай - кредит, який з 1952 р. надається країнам-членам МВФ для певних, узгоджених з МВФ цілей на основі угод «стенд-бай». Банк резервує до встановленого строку обумовлену суму, а клієнт використовує її частково або повністю в залежності від потреб у кредиті.

Фіксинг - метод, на підставі якого проводяться біржові торги іноземними валютами. Суть його полягає в наступному: перед початком торгів учасники торгів подають попередні заявки на купівлю та / або продаж фінансового інструменту (у даному випадку валюти).У залежності від складається різниці між сумарними обсягами прийнятих заявок на купівлю та продаж фінансового інструменту, провідний торгів здійснює підвищення або пониження курсу валюти лота.У ході торгів з встановленням фіксингу учасники мають право подавати додаткові заявки щодо зміни сум купівлі та / або продажу фінансового інструменту. Встановлення курсу фіксингу відбувається в момент збігу сумарних обсягів прийнятих заявок на купівлю та продаж фінансового інструменту.