Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Визначення.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Тема 8: Валютні відносини та валютні системи

Гарант – поручитель, юридична або фізична особа, держава що дає гарантію в чомусь, зокрема у фінансових стосунках.

Забезпечення кредиту - засіб страхування банку від ризику неповернення клієнтом позички.

Застáва— один із засобів забезпечення зобов'язань. В силу застави кредитор має право в разі невиконання боржником забезпеченого заставою зобов'язання одержати задоволення з вартості заставленого рухомого або нерухомого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом.

Іпотéка — застава землі, нерухомого майна, при якій земля та (або) майно, що становить предмет застави, залишається у заставодавця або третьої особи. Кредит, отриманий під заставу нерухомого майна називається Іпотечним кредитом.

Короткостроковий кредит (поточна вимога або поточне зобов'язання) - кредит (наданий або одержаний) зі строком погашення, що не перевищує один рік.

Креди́т — кошти й матеріальні цінності, що надаються резидентами або нерезидентами у користування юридичним або фізичним особам на визначений строк та під відсоток.

Креди́тна ка́ртка — іменний платіжно-розрахунковий документ, який видають банки або торговельні фірми своїм клієнтам для оплати необхідних для них товарів і послуг, придбаних у кредит.

Кредитна лінія - це згода банку надати кредит протягом певного періоду часу в розмірах, які не перевищують заздалегідь обумовленої суми.

Кредитний ліміт - сума, в межах якої банк зобов‘язується проводити операції з картковим рахунком клієнта у випадку відсутності коштів на ньому.

Кредитний ризик - ризик несплати позичальником основного боргу і відсотків за ним.

Кредитоспроможність — здатність фірми чи особи забезпечити обслуговування боргу, тобто виплату основної суми і відсотків протягом обумовленого періоду.

«ломбардна ставка» (RЛ) — це ставка, за якою Національний банк надає кредити комерційним банкам під забезпечення високоліквідних активів (державних цінних паперів). Ломбардна ставка, як правило, на 2—5% вище від ставки рефінансування.

Ломбардний кредит - це короткотерміновий кредит, фіксований за розміром, який забезпечується рухомим майном або фінансовими правами.

Неплатоспромо́жність — нездатність виконувати фінансові зобов'язання у призначений термін за умов звичайної діяльності компанії.

Овердрафтом — називають кредитування банком розрахункового рахунку клієнта для оплати ним розрахункових документів при недостачі або відсутності на розрахунковому рахунку клієнта-позичальника грошових коштів.

Роловерний кредит – кредит, що видається на 5-10 років, причому весь договірний строк ділиться на періоди по 3-6 місяців.

Споживчий кредит надається безпосередньо домашнім господарствам. Його об'єктами є товари тривалого користування. Він виступає або у формі продажу товарів з відтермінуванням платежу, або у формі надання банківської позики на споживчі цілі. При цьому забирається досить високий реальний процент.

Транш — частка кредиту, що надається на різних умовах через певний проміжок часу протягом терміну дії кредитної угоди.

Тема 9

Ба́нківська систе́ма — сукупність різних видів національних банків і кредитних установ, що діють в рамках загального грошово-кредитного механізму. Банкір - банківський ділок, великий акціонер банку або власник банкірського дому.

Кредитна система - сукупність кредитних відносин, що існують в країні, форм і методів кредитування, банків або інших кредитних установ, які організовують і здійснюють такого роду відносини.

Кредитна установа - фінансова установа, яка відповідно до закону має право за рахунок залучених коштів надавати фінансові кредити на власний ризик.

Платі́жна систе́ма — платіжна організація, члени платіжної системи та сукупність відносин, що виникають між ними при проведенні переказу коштів. Проведення переказу коштів є обов'язковою функцією, що має виконувати платіжна система.

Фінансове посередництво - діяльність, пов'язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, крім випадків, передбачених законодавством. Фінансове посередництво здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями.

Фінансові посередники - це брокери. Інструкції Центробанку дозволяють брокерам, які мають ліцензії, рекламувати та продавати зарубіжні й місцеві акції та фінансові інструменти зі своїми комісійними.

Фінансові послуги — це послуги фінансового посередництва або послуги з кредитування. Прикладом організацій, що надають фінансові послуги є банки, страхові, інвестиційні, лізингові, брокерські компанії та багато інших компаній.

Фінансова установа - юридична особа, яка проводить одну або кілька операцій, що можуть виконуватись банками, за винятком залучення вкладів.