Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Визначення.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Тема 5: Грошові системи

ГРОШОВИЙ РИНОК – сектор ринку, на якому здійснюється купівлі-продаж грошей як специфічного товару, формуються попит, пропозиція та ціна на них.

ГРОШОВО-КРЕДИТНИЙ МУЛЬТИПЛІКАТОР – процес створення нових банківських депозитів при кредитуванні банками клієнтури на основі додаткових резервів, що надійшли ззовні.

"ЕФЕКТИВНИЙ РИНОК" - економічна теорія, відповідно до котрої фінансовий ринок вважається ефективним, якщо рівень ринкових цін на окремі фінансові інструменти на ньому швидко реагує на зовнішню інформацію. 

ІНСТРУМЕНТИ ГРОШОВОГО РИНКУ - інструменти, за допомогою яких здійснюються основні операції з грошовими активами підприємства.

МОНІТОРИНГ ФІНАНСОВОГО РИНКУ - механізм здійснення менеджерами підприємства постійного спостереження умов і показників розвитку фінансового ринку в розрізі окремих його сегментів із метою поточної оцінки і прогнозування його кон'юнктури.

ПОПИТ НА ГРОШІ – запас грошей, який прагнуть мати у своєму розпорядженні економічні суб’єкти на певний момент.

ПРОПОЗИЦІЯ ГРОШЕЙ – запас грошей, які мають у своєму розпорядженні економічні суб’єкти на певний момент, які вони можуть за сприятливих обставин спрямувати в оборот.

РИНОК ГРОШЕЙ - сегмент фінансового ринку, на якому продаються-купуються кредитні ресурси і депозитні зобов'язання на термін до 1 року.

РИНОК КАПІТАЛУ - сегмент фінансового ринку, на якому продаються-купуються довгострокові кредитні ресурси, а також цінні папери з періодом обертання більше одного року.

РИНКИ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ - сфера діяльності учасників ринків фінансових послуг з метою надання та споживання певних фінансових послуг.

УЧАСНИКИ РИНКІВ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ - юридичні особи та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які відповідно до закону мають право здійснювати діяльність з надання фінансових послуг на території України, та споживачі таких послуг.

ФІНАНСИ – фундаментальна, узагальнююча, багатозначна економічна категорія, що характеризує процеси створення, розподілу та перерозподілу грошових коштів держави, регіонів, господарюючих суб’єктів, юридичних та фізичних осіб в ході формування їх доходів, витрат, накопичень та виникаючі при цьому грошові відносини.

ФІНАНСОВИЙ РИНОК - ринок, на якому продаються-купуються фінансові інструменти. У складі сукупного фінансового ринку виділяють ринок грошей і ринок капіталу.

Тема 6: Кредит у ринковій економіці

АЖІО  - перевищення ціни продажу фінансового інструменту над ціною його купівлі.

АКЦІЯ  - цінний папір, що засвідчує участь її власника у формуванні статутного фонду акціонерного товариства відкритого або закритого типу та дає право на одержання відповідної частки його прибутків у формі дивіденду.

АКЦІЇ КЛАСУ А – теж саме, що і преференційна акція.

АКЦІЯ КЛАСУ В – теж саме, що і проста акція

АКЦІЇ “З БЛАКИТНИМИ КОРІНЦЯМИ” - акції добре відомих великих компаній, що  стабільно сплачують дивіденди

АКЦЕПТ – згода на оплату або гарантування оплати платіжних документів.

АЛЬПАРІ – відповідність (рівень) ринкового (біржового) курсу цінних паперів чи валюти їхньому номіналові (паритетові)

АЛОНЖ (АЛЛОНЖ) – аркуш, що додається до векселя, для додаткових індосаментів, уразі, коли на зворотному боці векселя вони не вміщуються

АНДЕРАЙТЕР – фізична або юридична особа, котра гарантує емітентові цінних паперів їх розміщення (продаж) на ринку на узгоджених умовах за відповідну винагороду.

АНДЕРЛАЇНГ – цінні папери, на які є право купівлі чи продажу відповідно до умов опціонного контракту 

АРБІТРАЖ (АРБІТРАЖНА УГОДА) - одночасна купівля і продаж визначеного грошового або фондового інструменту на різних регіональних фінансових ринках з метою одержання прибутку від різниці в цінах, ставках відсотку, валютних курсах і т.п.

БАНКО – ціна або курс, по якому банк здійснює продаж або купівлю цінних паперів.

БІРЖА – це установа та організаційна форма гуртової (зокрема міжнародної) торгівлі масовими товарами (товарна Б.) або центр систематичних операцій щодо купівлі-продажу цінних паперів (фондова Б.), золота та валюти (валютна Б.), а також робочої сили (Б.праці).

"БИК" - біржовий дилер на фондовому, валютному або товарному ринку, що укладає спекулятивні угоди в розрахунку на майбутнє підвищення цін на об'єкт угоди.

БРОКЕР – офіційний посередник в укладанні угод між зацікавленими сторонами на біржі, який укладає угоди від імені, за дорученням та за рахунок клієнта і отримує комісійну винагороду (куртаж, брокредж)

ВАРАНТ – 1)свідоцтво, що дозволяє власникові облігацій чи привілейованих акцій купувати прості акції за наперед узгодженою ціною.

ВАРТІСТЬ АКЦІЇ: а) номінальна – вартість, зазначена на акції як її ціна; б)ринкова – ціна, за якою акції реалізують на ринку, яка відрізняється від номінальної ціни на розмір дивідендів.

ВАУЧЕР – грошовий підтверджувальний документ, розписка.

"ВЕДМІДЬ" - біржовий дилер на фондовому, валютному або товарному ринку, що укладає спекулятивні угоди в розрахунку на майбутнє зниження цін на об'єкт угоди.

ВЕКСЕЛЬНА СТАВКА - процентна ставка, по якій вексель враховується банком. Вона дозволяє визначити вартість векселя в сучасної момент стосовно його вартості в передбачений день погашення.

ВТОРИННИЙ РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ – це ринок, на якому відбувається купівля-продаж (обіг) раніше випущених цінних паперів.

ВУЛИЧНИЙ” РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ – неорганізований фондовий ринок, на якому здійснюється купівля-продаж цінних паперів, але без реєстрації угод на біржі (наприклад, ПФТС, НАЗДАК) 

"ГАРЯЧІ ГРОШІ" - тимчасово вільний капітал у грошовій формі, використовуваний для здійснення спекулятивних або тіньових фінансових операцій з метою одержання швидкого прибутку.

ГОЛУБІ” ФІШКИ (акції з голубими корінцями) – акції найбільш прибуткових та стабільних підприємств

ДЕПОРТ – спекулятивна строкова угода, що її укладають на фондовій біржі в розрахунку на зниження курсу цінних паперів з метою одержання курсової різниці.

ДЕРИВАТИВ – документ встановленої форми, який засвідчує право та (або) зобов’язання придбати чи продати в майбутньому цінні папери, матеріальні або нематеріальні активи, а також кошти на визначених у ньому умовах (форвардні та ф’ючерсні контракти, опціони)

ДИЗАЖІО – відхилення в бік зменшення, зниження ринкового курсу валюти чи цінних паперів від їх номінальної вартості

ДЖОБЕР – посередник на фондовій біржі, який купує та продає акції та інші цінні папери за свій кошт, а прибуток отримує від курсової різниці.

ЕМІТЕНТ ЦІННИХ ПАПЕРІВ - юридична особа, що від свого імені випускає цінні папери і зобов'язується виконувати вимоги, що випливають з умов випуску.

ІНДОСАМЕНТ – письмовий наказ тримача переказного векселю, адресований векселедавцю, про сплату зазначеної суми грошей третій особі.

ЛАЖ – зростання ринкового курсу валюти чи цінних паперів щодо їх номінальної вартості.

ЗОБОВ’ЯЗАННЯ СКАРБНИЧЕ (КАЗНАЧЕЙСЬКЕ) – вид цінних паперів на пред’явника, що розповсюджуються на добровільних засадах серед населення, засвідчують внесення їх власниками коштів до бюджету і дають право на одержання фінансового доходу

ІНВЕСТИЦІЇ - вкладення капіталу в грошовій, матеріальній і нематеріальній формах в об'єкти підприємницької діяльності з метою одержання поточного прибутку або забезпечення зростання його вартості в  періоді , що буде.

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ СЕРТИФІКАТ - цінний папір, що випускається винятково інвестиційними фондами та інвестиційними компаніями і дає право її власнику на одержання прибутку у вигляді дивідендів.

ІНВЕСТИЦІЙНІ ЯКОСТІ АКЦІЙ - інтегральна оцінка окремих видів акцій із позиції рівня їхньої прибутковості, ризику і ліквідності.

ІНВЕСТИЦІЙНІ ЯКОСТІ ОБЛІГАЦІЙ - інтегральна оцінка окремих видів облігацій із позиції рівня їхньої прибутковості, ризику і ліквідності.

ІНДЕКС ДОУ ДЖОНСА (ПРОМИСЛОВИЙ) - середньозважений показник динаміки поточних курсів акцій 30 головних промислових компаній США. Цей показник є основним індикатором кон'юнктури фондового ринку США.

ІНДИКАТОРИ ФОНДОВОГО РИНКУ - агреговані індекси динаміки поточних ринкових цін, що відбивають стан кон’юнктури  в розрізі окремих сегментів фондового ринку.

ІНДОСАМЕНТ - передавальний напис на перевідному векселі, що оформлює передачу права одержання боргу по ньому на іншу особу.

ІНДОСАНТ - особа, що передає право стягнення платежу з боргового зобов'язання по наявному в нього перевідному векселю іншій особі шляхом індосаменту.

ІНДОСАТ - особа, на яку покладено виконання боргового зобов'язання по перевідному векселю на основі індосаменту.

ІННОВАЦІЙНІ ІНВЕСТИЦІЇ - одна з форм реального інвестування, здійснювана з метою введення технологічних інновацій у діяльність підприємства.

ІНСТРУМЕНТИ ФОНДОВОГО РИНКУ - інструменти, за допомогою яких здійснюються операції на фондовому ринку. До основних інструментів фондового ринку відносяться акції, облігації, ощадні сертифікати, інвестиційні сертифікати, опціони, ф'ючерсні контракти, форвардні контракти, свопи й інші деривативи.

КАМБІО – (від італ. сambio – розмін) - позиковий лист або вексель.

КОРПОРАТИВНІ ПРАВА - право власності на частку у статутному фонді юридичної особи, включаючи права на керування, одержання відповідної частини прибутку такої юридичної особи, а також частки активів у випадку його ліквідації відповідно до  законодавства.

КОРПОРАТИВНІ ЦІННІ ПАПЕРИ - цінні папери, що емітуються підприємствами (акції, облігації, векселя і т.п.).

КРИТЕРІЙ - найбільш істотна ознака, покладена в основу фінансової оцінки або класифікації економічних явищі, процесів, видів діяльності.

КУПОННА СТАВКА - ставка відсотка, по якій виплачується купонний прибуток власнику облігації або ощадного сертифікату за визначений період часу.

КУПОН - частина облігації або ощадного сертифікату, що при відділенні виданого цінного паперу і пред'явленні емітенту надає право її власнику на одержання встановленої суми відсотку.

КОНТРОЛЬНИЙ ПАКЕТ АКЦІЙ - кількість акцій, що забезпечує їхньому власнику право здійснювати фактич

ЛАГ інвестиційний – розрив у часі між здійсненням інвестицій (напр., у нафтогазовидобувну галузь) і їх окупністю.

Нотифікація - може позначати: Офіційне повідомлення шляхом надсилання документа однією зі сторін.

ЛІСТИНГ — допуск цінних паперів до торгів на фондовій біржі або позабіржовій торговельній системі і здійснення попереднього і наступного контролю за відповідністю цінних паперів та їх емітентів умовам та вимогам, встановленим у правилах біржі або іншого організатора торгівлі.

Облігація — емісійний цінний папір, що засвідчує внесення її власником грошових коштів і підтверджує зобов'язання відшкодувати йому номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений в ньому строк з виплатою фіксованого відсотка.

Операція РЕПО - операція, яка складається з двох частин і при якій укладається єдина генеральна угода між учасниками ринку про продаж (купівлю) цінних паперів на певний строк із зобов'язанням зворотного продажу (купівлі) у визначений термін або, навимогу однієї із сторін, за зазделегідь обумовленою ціною. Фо́ндовий ри́нок (ри́нок ці́нних папе́рів) — частина ринку капіталів, де здійснюються емісія, купівля і продаж цінних паперів.

Стелаж — це операція, при якій гравець продає або купує одночасно опціони call і put на одні і ті ж акції з однією і тією ж ціною виконання і датою закінчення контрактів.

Фо́рвардна уго́да угода між двома сторонами про майбутню поставку предмету контракту за наперед обумовленою ціною, яка укладається поза біржею й обов’язкова до виконання для обох сторін зазначеної угоди.

Ф'ю́черсний контра́кт — стандартний документ, який засвідчує зобов'язання придбати (продати) цінні папери, (можливо ще не виготовлені) товари або кошти у визначений час та на визначених умовах у майбутньому, з фіксацією цін на момент виконання зобов'язань сторонами контракту.

Фондова біржа - організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами; акціонерне товариство, яке зосереджує попит і пропозицію цінних паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства, статуту і правил фондової біржі.

Хеджува́ння, Хедж — засіб зменшення ризику шляхом укладання протилежної угоди.

Холдинг — сукупність материнської компанії та контрольованих нею дочірніх компаній.

Цінні папери — грошові документи, що визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила та їх власником: засвідчують право володіння корпоративними правами чи відносини позики, і здебільшого передбачають виплату доходу у вигляді дивідендів або процентів, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають із цих документів, іншим особам.