Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Визначення.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Тема 3: Грошовий оборот і грошові потоки

АВЕРС – лицьовий бік монети, на якому, як правило, зображають герб (зазначається держава, якій належить грошова одиниця).

БРЕТТОНВУДСЬКА ВАЛЮТНА СИСТЕМА – одна з форм організації грошових відносин (розрахунків та платежів) країн Західної Європи, зумовлених їхніми міжнародними зв’язками (період існування 1944-1976 рр.). Ця система замінила систему золотого стандарту, внаслідок чого  спочатку сформувався золотодоларовий стандарт, а згодом доларовий.

ГЕНУЕЗЬКА ВАЛЮТНА СИСТЕМА – світова валютна система, основана на золоті та девізах (іноземних валютах), затверджена у 1922 р., коли національні валюти стали використовуватись як міжнародні платіжні засоби

ГРОШОВА СИСТЕМА – форма організації грошового обороту в країні, встановлена загальнодержавними законами.

ДЕВІЗИ – платіжні засоби в іноземній валюті, призначені для міжнародних розрахунків.

ЖЕНЕВСЬКА КОНВЕНЦІЯ – багатосторонні міжнародні угоди, що регламентують порядок застосування у платіжному обороті векселів та чеків (1930-1931рр.).

КУПЮРА – банкнота (банківський білет) відповідного номіналу, зазначеного на ній, виготовлена на спеціальному папері з різними методами захисту та оригінальним зображенням.

НОМІНАЛ – грошова сума, формально означаюча вартість відповідного об’єкту, синонім терміну «номінальна вартість».

ОРДЕР – письмовий наказ, розпорядження державного органу.

ПАРИЖСЬКА КОНФЕРЕНЦІЯ (ПАРИЗЬКА ВАЛЮТНА СИСТЕМА) – закріплення у 1867 р. золотого стандарту (золотомонетного стандарту)  як типу валютної системи

РЕВЕРС – зворотний бік монети, на якому, як правило, зазначають номінал монети.

СЕНЙОРАЖ - емісійний прибуток держави, який формується через різницю між номіналом банкнот та вартістю їх виготовлення.

ЯМАЙСЬКА ВАЛЮТНА СИСТЕМА – закріплення у 1976-78 рр. стандарту СДР .

Тема 4: Грошовий ринок

ДЕВАЛЬВАЦІЯ – зниження курсу національної чи міжнародної валютно-грошової одиниці щодо валют інших країн, міжнародних валютно-грошових одиниць.

ДЕФЛЯТОР ВВП – характеризує зміну  в часі  загального рівня цін на всі товари і послуги, що реалізовані кінцевим споживачем.

ДЕНОМІНАЦІЯ - позбавлення державних паперових грошових знаків сили законного платіжного засобу та заміна їх на нові із укрупненням масштабу цін.

ІНДЕКС ЦІН ПААШЕ – один з агрегатних індексів для оцінки зміни загального рівня цін.

ІНДЕКС ЦІН ЛАСПЕЙРЕСА – один з агрегатних індексів для оцінки загального рівня цін.

ІНФЛЯЦІЙНА ПРЕМІЯ - додатковий прибуток, виплачуваний інвестору з метою відшкодування його втрат від знецінення грошей у зв'язку з інфляцією.

ІНФЛЯЦІЙНИЙ РИЗИК - один із видів фінансових ризиків, що полягає в можливому знеціненні грошових активів, а також прибутків підприємства в зв'язку з ростом інфляції.

НЕПЛАТОСПРОМОЖНІСТЬ - нездатність погасити в передбачені терміни свої фінансові зобов'язання.

НОМІНАЛЬНА СТАВКА ВІДСОТКА - а) ставка відсотка, встановлювана без урахування зміни купівельної спроможності грошей у зв'язку з інфляцією.

НУЛІФІКАЦІЯ – позбавлення державних паперових грошових знаків сили законного платіжного засобу.

РЕВАЛЬВАЦІЯ – збільшення золотого вмісту або підвищення курсу національної чи міжнародної регіональної валютно-грошової одиниці щодо валют інших країн, міжнародних валютно-грошових одиниць.

СЕКВЕСТР – пропорційне зниження державних витрат за всіма статтями бюджету протягом часу, що залишається до закінчення поточного бюджетного року.

ТЕМП ІНФЛЯЦІЇ - показник, що характеризує розмір знецінення грошей у визначеному періоді, виражений у відсотках до їхнього номіналу на початок періоду.

ФІСК –– корзина для грошей, що у Древньому Римі означала військову касу, потім – касу імператора, тепер у більшості мов – державну казну.