Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38_biletiv_vidpovidi.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
88.09 Кб
Скачать

2.Розкрийте зміст трипільської культури та її місце в історії України

Трипільці залишили помітний слід в етнокультурному розвитку Європи, починаючи з неоліту і закінчуючи мідно-бронзовим віком.

Незважаючи на те, що перші знахідки трипільської культури були зроблені ще на початку XX ст. в с.Трипілля біля Києва, ще й досі не дано належної оцінки її ролі в історії України. Можливо, це спричинено тим, що деякі науковці пов'язують трипільців з майбутніми українцями, проти чого виступила радянська офіційна історична наука. Щодо характеристики економічного життя трипільців, то головним їхнім заняттям було хліборобство та скотарство.

Вчені припускають,що трипільська культура простягалась на теренах сучасної України, Молдови та Румунії. Вони розташувались від Карпат до Дніпра.Існування трипільської культури припадає на 4-3 ст. до н.е.

Їх такох називають культурою писаної кераміки. Археологи віднайшли безліч глиняних фігурок,орнаментально розписаних ,та статуеток ,що зображуваи образ жінки, богині, матері-землі. Поклоніння такій атрибутиці ми можемо назвати тотемізмом та підсумувати,що окрім організації в побуті,у трипільців були також і зачатки релігії.

Існування трипільської культури припадає на добу енеоліту,проте на той час,жодна з цивілізацій не сягнула такого розмаху,трипільці жили у містах,загальна кількість їх жителів на думку деяких вчених сягала 1 000 000 . Саме під час трипільської культура відбувся перехід від матріархату до патріархату,зародилися міжплеменні об’єднання,розвивалося тваринництво та землеробство. Підтвердженням існування цією культури можуть свідчити перші великі глиняні будівлі,але рано чи пізно все закінчується. Так і трипільська культура. Є безліч гіпотез : це і порушення екологічного балансу, що було пов’язано з екстенсивним веденням господарства, і певне похолодання, і внутрішні протиріччя, і наслідок експансії агресивних племен, які прийшли з північного заходу і сходу, та інші причини привели до зникнення трипільської культури.

Сучасні археологічні дослідження підтверджують, що окремі елементи трипільської культури (система господарства, топографія поселень, декоративний розпис будинків, мотиви орнаменту і кераміки та інше) стали невід’ємною частиною сучасної української культури.

3. Проаналізуйте первісні державні утворення на території України

1.Кіммерійці (9-7 ст. до н.е. Давньоіранські кочові племена ,які заселяли територію між Дністром і Доном,Кримський і Таманський півострови. Землероби,а в 10 ст. перейшли до кочового скотарства. Вмілі воїни.)

2.Скіфи (7-3ст. до н.е. Протодержава Скіфія (столиця Неаполь),яка поділялася на 3 царства,кожне з яких мало свого царя ,яких очолював вождь.Влада царів була спадковою,необмеженою. Більшість населення-вільні.)

3.Сармати (3 ст. до н.е.- 3 ст. н.е . Протожержава Сарматія. Заселення сарматами Північного Причорноморя відбувалося 3 хвилями(1-царські сармати,2-роксолани, 3 – алани. Вмілі воїни,які поклонялися коню.Жінки –воїни-амазонки.)

4.Античні міста-держави північного Причорноморя ( 7ст до н.е. – 4 ст.н.е. Босфорське царство Ольвія (щаслива) – поблизу Миколаєва. Тіра – гирло Дніпра, Херсонес- сімферополь, Пантікапей – Керч. )

5. Готи ( 3 – 4 ст. н.е. Кочові східні племена, які витісняли сарматів і заселяли Пн. причорноморя)

6.Гуни ( 4-5 ст. н.е. Кочові східні племена , які вели бойові дії з готами та сарматами і заселяли Пн. Причорноморя)

7.Авари ( 6-7 ст. н.е Це великий племінний союз , в якому провідну роль відігравали тюркомовні племена)

8.Болгари (7 ст. група кочових плем =ен, що населяли у другій половині 5 ст. степи причорноморя і приазовя до Каспія і розселялися звідти в Подунавя, Середнє Поволжя та інші регіони. Заснували Волжську Болгарія – прабатьківщину сучасних болгар.)

9.Хозари (7-10 ст. Хозарський каганат – державне утворення . Це тюркомовний кочовий народ. Вперше відомий у Східному Прикавказзі. На Україні займав частково східні терени.Хозарська мова являється вимерлою)

10.Печеніги ( 10-11 ст. Обєднання тюрських та інших племен, що вперше згадуються у 8 ст. У Київській Русі згадуються в *Повісті минулих літ * у 10 ст. , це зазначалося про їх часті напади . Після падіння Хозарського каганату заселили пн.. Причорноморя . Печенігів розбив Ярослав Мудрий. Після нього визнали владу руських князів і осіли в басейні р. Рось.)

11.Половці ( 10-13 ст. Дослівно *люди поля * ,*люди степів та полів *. Це середньовічна народність тбрської мовної групи. Половні укр.. степів були переважно християнами. Оселялись на теренах степової та лісостепової зони Укоаїни,Пн. Причорноморя)

12. Монголо-татари (із 20 р. 13 ст. Монголо-татарське іго – це ординська воєнно- політична диктатура, система політичної та данинної залежності руського народу від монголо-татарських ханів у 13-15 ст.Установлення іго стало можливим в результаті монгольської навали на Русь в 1237-1241 рр.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]