Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38_biletiv_vidpovidi.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
88.09 Кб
Скачать

22. Проаналізуйте діяльність політичних сил національно-визвольної революції 1917-1918 р.Р.(квітневий прогрес)

Під час Української національно-демократичної революції 1917–1920 рр. в Україні активно діяла велика кількість політичних партій різних напрямів. Особливим було те, що тут діяли як суто українські національні, так і загальноросійські партії.

Політ влада в укр мала 3 основних форми:

1.ради робітничих солдатських депутатів - обиралась в середині колективів робітників промислових підприємств та військових гарнізонів. До їхнього складу окрім більшовиків, входили також меншовики, есери. Перші такі ради почали виникати влітку 1917 року при об'єднанні рад робітничих депутатів та Рад солдатських депутатів.

2.комісаріати тимчасового уряду,котрі складалися з октябристів - вважали самодержавство основним інститутом влади й відстоювали ідею сполуки народу і царя; і кадетів - перше місце порушували питання необхідність ухвалення Конституції. Кадети вважали головним питання, буде Росія республікою чи монархією.

3. УЦР, яка скл з : Украї́нська соціа́л-демократи́чна робітни́ча партія ЛІДЕРИ: винниченко, порш, петлюра, антонович, виступали за демократизацію суспільства та автономію україни, Українська партія соціалістів-федералістів , Українська партія соціалістів-революціонерів.

Універсали уцр:

1 УНІВЕРСАЛ(10червня 1917)

Проголошення автономії України.

2 УНІВЕРСАЛ(3липня 1917)

Визнання УЦР тимчасовим Урядом.

3УНІВЕРСАЛ(20листопада 1917)

Проголосив Українську народну республіку

4УНІВЕРСАЛ(22січня 1918)

УЦР проголосило УНР самостійною і суверенною державою.

Після цього УЦР ухвалило ряд законів:–про 8-годинний робочий день, про земельну реформу, про державаний герб УНР, про грошову систему, Громадянство в УНР та територіально-адміністративний поділ України.

Найважливішим законодавчим актом УЦР було схвалення конституції УНР 29 квітня 1918 р,

23. Розкрийте платформу уцр у відносинах з Росією (березень-жовтень 1917 р.)

3 березня 1917 р. з ініціативи товариства укр. поступовців, соціал-демократів і укр. соціалістів-революціонерів, ряду кооперативних і студентських організацій створена Центральна рада (ЦР), Головою ЦР був обраний М. Грушевський - відомий історик, лідер Товариства укр поступовців. Повноваження Центральної ради і Грушевського були проголошені на Укр. ом національному конгресі (7-8 квітня 1917 р.). До складу ЦР увійшло понад 800 чоловік, що складають усі укр. національні партії, профспілкові організації, селянські спілки. 4-а частина місць належала російським, єврейським, польським і ін. партіям. Керівництво ЦР стало створювати на місцях (повіти, міста, губернії) укр. ради, підтримувала заходи щодо створення укр. преси, введення укр. мови в школах і виникнення культосвітніх організацій. ЦР висувала вимогу перед Тимчасовим урядом про автономію У в складі Російської Федерації.

10 червня 1917 р. ЦР видала свій перший Універсал, у якому проголошувалась автономія У. Незабаром був створений виконавчий орган ЦР - Генеральний секретаріат на чолі з Володимиром Винниченко. Наприкінці червня - початку липня 1917 р. у Києві відбулися переговори між делегаціями ЦР і Тимчасового уряду. Генеральний секретаріат був визнаний вищим органом крайового керування в У. Його влада поширювалася на 5 губерний: Київську, Полтавську, Чернігівську, Подільськ, Волинську.

3 липня 1917 р. ЦР публікує ІІ Універсал, який став кроком назад – ЦР було проголошено краєвим органом управління. Більшовики захопили владу в Петрограді.

7 листопада 1917 р. був опублікований ІІІ Універсал, у якому У проголошувалась народною республікою в складі «Федерації рівних і вільних народів». Давалися обіцянки ліквідувати поміщицьку власність на землю, установити 8-годинний робочий день і встановити державний контроль над виробництвом. У листопаді-грудні 1917 р. різко загострилася боротьба за владу в У. На виборах в Установчі збори укр. партії одержали до 70 % голосів, більшовики одержали усього біля 10%. Багато Рад підтримували ЦР. Керівництво її не визнавало Раднарком на чолі з Леніним і закрила межу з Радянської Росією, припинила вивіз хліба, не пропускало на Дон через територію У військові з'єднання Червоної Армії, щоб уникнути там масового кровопролиття.

25 січня ЦР опублікувала свій ІV Універсал про повну незалежність Укр. Народної Республіки і розірванні всіх зв'язків із більшовицькою Росією. Запізнілість цих мір, а також відсутність серйозної збройної сили і дієздатного адміністративного апарата, молодість і недосвідченість керівників ЦР і Генерального Секретаріату призвели до поразки Центральної Ради і проголошеної нею УНР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]